Τρίτη 24 Ιουλίου 2018

Αναζωπυρώνεται η φωτια μεταξυ Κινέτας και Λουτράκι. εκκενώνονται προληπτικά οικισμοί και κατασκηνώσεις

Παίρνει ξανά διαστάσεις η φωτιά στα Γεράνια Όρη, στη Κινέττα. Προληπτική εκκένωση οικισμών. Μεγάλες διαστάσεις έχει πάρει και η πυρκαγιά στον Πλατανιά Χανίων, όπου δόθηκε εντολή εκκένωσης για δύο κοινότητες


Ξυπνάει ο εφιάλτης στα Γεράνια Όρη. Μέχρι πριν λίγη ώρα οι άνεμοι ήταν σταθερά δυτικοί κατηύθυναν την φωτιά προς τους Αγίους Θεοδώρους, όμως πλέον άλλαξαν εντελώς κατεύθυνση σε ανατολικοί και σπρώχνουν το πύρινο μέτωπο στην πλαγιά του βουνού όπου βρίσκονται μοναστήρια με μία ευρύτερη κατεύθυνση είτε προς Μέγαρα είτε προς Αλεποχώρι.


Αν και επί του παρόντος δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος και απέχει η φωτιά από κατοικημένα σημεία αρκετά, δόθηκε εντολή για προληπτικούς λόγους να εκκενωθούν τρεις οικισμοί στους Αγίους Θεοδώρους και συγκεκριμένα το Λεοντάρι, η Νέα Πολιτεία και στο Κατσιβίρι, όπως επίσης εκκενώθηκαν οργανωμένα τρία μοναστήρια και μία παιδική κατασκήνωση στο Αλεποχώρι.

Το δυσάρεστο επίσης είναι ότι η φωτιά μπορεί να έχει μία νοητή απόσταση ασφαλείας από κατοικημένες περιοχές, όμως βρίσκει παρθένο πευκοδάσος που δυναμώνει το πύρινο μέτωπο.

Ενώ από το πρωί στο σημείο αδυνατούσαν να προσεγγίσουν επίγειες δυνάμεις και επιχειρούσαν από αέρος 5 ελικόπτερα και στη συνέχεια και ένα αεροσκάφος, βλέποντας αυτές τις εξελίξεις στην Πυροσβεστική έδωσαν εντολή να αυξηθούν τα εναέρια μέσα μέχρι να πέσει το σκοτάδι και έτσι πλέον επιχειρούν 9 ελικόπτερα και 5 αεροσκάφη σε μία ύστατη προσπάθεια να προλάβουν τις συνέπειες που μπορεί να προκαλέσει η πυρκαγιά αν μείνει χωρίς ρίψεις νερού τη νύχτα και με δεδομένη την αδυναμία προσέγγισης των πολύ ισχυρών επίγειων όμως δυνάμεων στην περιοχή.

Αναφορικά με το χρονικό της καταστροφής εκεί, το πύρινο μέτωπο εκτός από το βουνό, εισήλθε σε πέντε οικισμούς της Βόρειας Κινέττας, στην Γαλήνη, στην Μαρούλα, στο Πανόραμα 1, στο Πανόραμα 2 και στο Πανόραμα 3, καταστρέφοντας δεκάδες σπίτια, ενώ η πυρκαγιά πέρασε από τουλάχιστον τέσσερα σημεία κάτω από την Εθνική Οδό και κινήθηκε προς την παραλία, ισοπεδώνοντας και εκεί την περιοχή. Χθες τη νύχτα οι πυροσβέστες κατάφεραν και έθεσαν υπό έλεγχο τις φωτιές προς την παραλία, όμως από το πρωί σιγόκαιγε η κορυφή απ’ όπου ξεκίνησε αρχικά μέχρι που ενισχύθηκε και πάλι ως πύρινο μέτωπο.

Με τις ενισχύσεις που έφτασαν από χθες και από την επαρχία, στο σημείο επιχειρούν πλέον 150 άντρες με 74 οχήματα, 17 άτομα πεζοπόρο τμήμα. Η περιοχή ενισχύθηκε από χθες και με μηχανήματα τις Ένοπλες Δυνάμεις, την Περιφέρεια και άλλους δήμους.

Η κυκλοφορία στο οδικό δίκτυο στη Νέα και στην Παλαιά Εθνική Οδό αποκαταστάθηκε από το πρωί πλήρως.




Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

● Οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην ταυτίζονται με τα περιεχόμενα του άρθρου. Τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν με οποιοδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
● Οι διαχειριστές του ιστολόγιου δεν ευθύνονται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει.
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, γενικά και εναντίον των συνομιλητών ή των συγγραφέων.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα σχόλια με το θέμα.
● Με βάση τα παραπάνω οι διαχειριστές έχουν το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.