Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2018

LIVE: Ο Αλέξης Τσίπρας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ

Στο Νταβός βρίσκεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όπου συμμετέχει στις εργασίες του Παγκοσμίου Οικονομικού Φόρουμ


Παρακολουθήστε τη συμμετοχή του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη συζήτηση με θέμα «Stabilizing the Mediterranean» στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Στο πάνελ συμμετέχουν οι: Paolo Gentiloni, Yemi Osinbajo, William Lacy Swing, Roula Khalaf.



Ιδιαίτερης κρισιμότητας χαρακτηρίζεται η συνάντηση που θα έχει σήμερα ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων.

Στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων επικεντρώνεται το ελληνικό ενδιαφέρον, στο περιθώριο των σημερινών εργασιών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, στο Νταβός, ενόψει της συνάντησης που θα έχει ο Αλέξης Τσίπρας με τον πρωθυπουργό της γείτονος χώρας Ζόραν Ζάεφ να είναι ιδιαίτερης κρισιμότητας.

Η ελληνική πλευρά έχει επισημάνει ότι ο κ. Ζάεφ, από την πρώτη στιγμή, έχει δείξει μια διάθεση συνεννόησης και συμβολής στην αναζήτηση μιας κοινά αποδεκτής λύσης στο ονοματολογικό, σε αντίθεση με τον αλυτρωτισμό που εξέφρασαν οι προκάτοχοι του. Από την Αθήνα αυτή η στάση κρίνεται ως θετική, παράλληλα, όμως, τονίζεται ότι μένει να φανεί και στην πράξη και εν προκειμένω στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις, υπό τον διαπραγματευτή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει εκφράσει επανειλημμένα την εθνική θέση και, όπως έχουν προαναγγείλει κυβερνητικές πηγές, αναμένεται να την εκφράσει και κατ' ιδίαν στον πρωθυπουργό των Σκοπίων: Σύνθετη ονομασία, κοινή έναντι όλων (erga omnes) και φυσικά απόρριψη κάθε αλυτρωτισμού από την πλευρά των Σκοπίων.

Πεζοπορία στα χιόνια

Το πρόγραμμμα της τριήμερης επίσκεψης του κ. Τσίπρα ξεκίνησε χτες με δύο διαδοχικές συναντήσεις με επενδυτές, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Το χιόνι που τη Δευτέρα απέτρεψε ηγέτες ακόμα και από το να προσεγγίσουν το Νταβός ακόμα και με ελικόπτερα, δεν στάθηκε εμπόδιο για την ελληνική αποστολή... να συνεχίσει ακάθεκτη τον προορισμό της.

«Θύμα» του μεγάλου μποτιλιαρίσματος που έχει δημιουργηθεί γύρω από το Νταβός και εντός τειχών της πόλης εξαιτίας της έντονης χιονόπτωσης και του μεγάλου αριθμού συμμετεχόντων αυτές τις μέρες που διεξάγεται το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, έπεσε ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβερνητική αποστολή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την προσέλευσή του στην ελβετική πόλη νωρίς το απόγευμα, η κυβερνητική αποστολή «έπεσε» πάνω σε μια ακίνητη «ουρά» μερικών χιλιομέτρων που σχημάτιζαν τα οχήματα που προσέρχονταν στο Νταβός, με αποτέλεσμα ο πρωθυπουργός, προκειμένου να αποφύγει καθυστέρηση στην έναρξη του προγράμματός του, να συνεχίσει πεζή μαζί με την αποστολή, την πορεία περίπου 2 χιλιομέτρων που απέμενε μέχρι τον προορισμό τους.


Με μικρή καθυστέρηση πραγματοποιήθηκαν χτες, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, οι διαδοχικές συναντήσεις του πρωθυπουργού με επενδυτές. Πρόκειται για τον Ελληνο-αυστραλό-αμερικανό επενδυτή Άντριου Λιβέρης και τον διευθύνοντα σύμβουλο της βελγικής εταιρείας Delhaize, Dick Boer.

Εν συνεχεία ο κ. Τσίπρας αποχώρησε από τις εγκαταστάσεις του Φόρουμ, συνεχίζοντας το πρόγραμμά του και πάλι με τα πόδια.

Επίσκεψη με υψηλό ενδιαφέρον

Επίσκεψη με υψηλό ενδιαφέρον τόσο σχετικά με τα ζητήματα της οικονομίας όσο και αναφορικά με τα εθνικά θέματα και τις εξελίξεις στην περιοχή μας, αποτελεί η τριήμερη παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στο Νταβός της Ελβετίας.

Το ζήτημα του χρέους και της επόμενης μέρας για την ελληνική οικονομία, παράλληλα με το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων τίθενται στο επίκεντρο των υψηλών επαφών που θα έχει ο κ. Τσίπρας στην Ελβετία.

Χρέος και «επόμενη μέρα» της οικονομίας, με Λαγκάρντ και Μοσκοβισί

Πέρα από τις συναντήσεις επενδυτικού ενδιαφέροντος που είχε με ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων (και με τις οποίες ξεκίνησε σήμερα το τριήμερο πρόγραμμα του πρωθυπουργού), καίριας σημασίας αναμένονται να είναι οι συναντήσεις του κ. Τσίπρα τόσο με τη διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ όσο και τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί.

Συναντήσεις που πραγματοποιούνται στον απόηχο της ολοκλήρωσης της γ' αξιολόγησης και ενώ η χώρα εισέρχεται μετά από αυτή την εξέλιξη σε ένα εξαιρετικά κρίσιμο εξάμηνο -όπως επισημαίνει η κυβέρνηση- σε ό,τι αφορά στην εξεύρεση λύσεων και απαντήσεων για το μεταμνημονιακό καθεστώς εποπτείας της ελληνικής οικονομίας, αλλά και την περαιτέρω συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

Δεδομένης της επιτυχούς ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και με τη σφραγίδα του Eurogroup απόψε το βράδυ, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συνομιλήσει με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ επί των κρίσιμων θεμάτων για την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας.

Στο επίκεντρο αναμένεται να τεθεί το ζήτημα του χρέους, όπου, επισημαίνεται, το ΔΝΤ έχει εκφράσει πολλάκις την ανάγκη να υπάρξει μια στρατηγική που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του και είναι σημαντικό ότι με τις αποφάσεις και του Eurogroup ήδη από τον περασμένο Ιούνιο και την επιβεβαίωση της σχετικής απόφασης από το χθεσινό Eurogroup, έχει ήδη τεθεί επί τάπητος η συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για τη ρύθμιση του, κάτι που αποτελούσε πάγιο αίτημα της ελληνικής πλευράς.

Σε αντίστοιχο πλαίσιο, αναμένεται να κινηθεί και η συνάντηση με τον Επίτροπο Μοσκοβισί. Δεδομένου ότι η ικανοποίηση των Βρυξελλών για την έγκαιρη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης έχει εκφραστεί, τόσο από τον ίδιο όσο και από άλλους Ευρωπαίους αξιωματούχους, η συζήτηση πλέον προσανατολίζεται στα επόμενα βήματα που, όπως επιθυμεί η κυβέρνηση, «θα οδηγήσουν στην ασφαλή έξοδο της χώρας από τα προγράμματα δημοσιονομικής στήριξης αλλά και για την ενίσχυση της αναπτυξιακής δυναμικής της ελληνικής οικονομίας».

Το ιδιαίτερο βάρος της Ελλάδας στα Δυτικά Βαλκάνια

Στη συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον Επίτροπο αρμόδιο για τη διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν, αναμένεται να συζητηθούν οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και ειδικότερα στα Δυτικά Βαλκάνια. Η Αθήνα επισημαίνει το ιδιαίτερο βάρος, τη θέση και τη στάση της Ελλάδας στα ζητήματα της διεύρυνσης, καθώς και στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών της περιοχής.

Ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος θα τεθούν στην ατζέντα της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Αλβανό ομόλογο του, συνάντηση που έρχεται μάλιστα λίγες μέρες μετά και την επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στη γειτονική χώρα.

Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει τόσο με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας, όσο και με τον Κροάτη πρωθυπουργό, σε διμερείς συναντήσεις, στο περιθώριο των εργασιών του Παγκόσμιου Φόρουμ.Αναλυτικά το πρόγραμμα του πρωθυπουργού στο Νταβός έχει ως εξής:

Αναλυτικά το πρόγραμμα του πρωθυπουργού τις επόμενες ημέρες:

Τετάρτη 24/01/2018

12:30: Συμμετοχή στο πάνελ, στο πλαίσιο του Φόρουμ με τίτλο: «Stabilizing the Mediterranean»

15:00: Διμερής συνάντηση με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ

Πέμπτη 25/01/2018

08:30: Διμερής συνάντηση με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Αρκάντι Ντβορκόβιτς.

9:45: Διμερής συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα

11:30: Διμερής συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς

12:30: Διμερής συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Αρμόδιο για την Πολιτική Γειτονίας και Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν

14:00: Διμερής συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί

16:00: Διμερής συνάντηση με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

● Οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην ταυτίζονται με τα περιεχόμενα του άρθρου. Τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν με οποιοδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
● Οι διαχειριστές του ιστολόγιου δεν ευθύνονται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει.
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, γενικά και εναντίον των συνομιλητών ή των συγγραφέων.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα σχόλια με το θέμα.
● Με βάση τα παραπάνω οι διαχειριστές έχουν το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.