Τετάρτη, 24 Ιανουαρίου 2018

Ο Σνόουντεν κατά του μεγαλύτερου προγράμματος βιομετρικής ταυτοποίησης της Ινδίας

Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2009 και περιλαμβάνει έναν μοναδικό 12ψήφιο κωδικό ταυτοποίησης για τον κάθε πολίτη. Ο κωδικός αυτός παρέχει πληροφορίες σχετικά με βιομετρικά και δημογραφικά δεδομένα του χρήστη. Με 1,9 δισεκ. εγγεγραμμένα μέλη, αποτελεί το μεγαλύτερο σύστημα βιομετρικής ταυτοποίησης του κόσμου.Το πρόγραμμα Aadhaar έχει κατηγορηθεί από πολλούς για τα κενά ασφαλείας και απορρήτου που διαθέτει.

Την Κυριακή, 21 Ιανουαρίου, ο Σνόουντεν με ανάρτησή του στο twitter στήριξε τα λεγόμενα του KC Verma, πρώην επικεφαλής των εξωτερικών υπηρεσιών πληροφοριών της Ινδίας, στην Πτέρυγα Έρευνας και Ανάπτυξης (RAW). Ο τελευταίος, με άρθρο του που δημοσιεύθηκε στο the Wire, μιλάει για πρακτικές οργανισμών όπως τράπεζες και εταιρείες τηλεπικοινωνιών οι οποίες αναγκάζουν τους πολίτες να παρέχουν τον αριθμό Aadhaar τους.

"Πολύ σπάνια συμφωνώ με πρώην επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών, αλλά ο πρώην επικεφαλής RAW της Ινδίας γράφει ότι γίνεται κατάχρηση του Aadhaar από τράπεζες, εταιρείες τηλεπικοινωνιών και επικοινωνιών που το χρησιμοποιούν σαν συνώνυμο της ταυτότητας. Τέτοιες απαιτήσεις θα πρέπει να ποινικοποιούνται", γράφει ο Σνόουντεν.

Δεν είναι όμως ο πρώτος που τοποθετείται κατά του συγκεκριμένου προγράμματος. Οι αντιρρήσεις πληθαίνουν μετά τις 4 Ιανουαρίου όπου ο δημοσιογράφος Zack Whittaker τουίταρε ένα άρθρο του buzzfeed που αφορούσε τα κενά ασφαλείας της βάσης δεδομένων του Aadhaar.


"Είναι φυσική τάση των κυβερνήσεων να επιθυμούν πλήρη καταγραφή των ιδιωτικών μας ζωών. Η ιστορία έχει δείξει ότι άσχετα από τους νόμους το αποτέλεσμα είναι κατάχρηση".

Σε άρθρο της στην εφημερίδα The Tribune, η δημοσιογράφος Rachna Khaira, περιγράφει πως πληρώνοντας μόνο Rs500 ($7.84), κατάφερε να αγοράσει δεδομένα Aadhaar από έναν ανώνυμο πωλητή μέσω της εφαρμογής WhatsApp.

O Σνόουντεν που βρίσκεται κάτω από προσωρινό άσυλο στην Ρωσία αναφέρθηκε τόσο στο συγκεκριμένο άρθρο όσο και σε άλλες ανησυχίες που έχουν διατυπώσει Ινδοί πολίτες σχετικά με την εμπειρία τους με το Aadhaar.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου