Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023

Μετά από χρόνια βομβαρδισμού της Συρίας, οι ΗΠΑ συνεχίζουν να γυρίζουν την πλάτη σε όσους υποφέρουν μετά από έναν τεράστιο δολοφονικό σεισμό


Πέρασα αρκετά χρόνια ζώντας στην Τουρκία στα μέσα της δεκαετίας του 1980 και στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και έχω ζήσει στην περιοχή όπου ένας τεράστιος σεισμός 7,8 Ρίχτερ έπληξε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, με χιλιάδες θανάτους.

Κατά τη διάρκεια του χρόνου μου στη Νοτιοανατολική Τουρκία το 1991, δουλεύοντας με Κούρδους πρόσφυγες, γνώρισα πολλούς Ορθόδοξους Χριστιανούς Σύρους που ζούσαν στην περιοχή αυτή.

Είναι τόσο λυπηρό να βλέπεις τις εικόνες της καταστροφής από αυτήν την περιοχή αυτή την εβδομάδα, μετά τον τεράστιο σεισμό που έπληξε εκεί.

Αλλά αυτό που πραγματικά με εξοργίζει είναι το πώς η εγκληματική κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών έχει προκαλέσει χιλιάδες θανάτους Σύρους ακόμη και πριν συμβεί ο σεισμός, βομβαρδίζοντας άσκοπα τους ανθρώπους και καταστρέφοντας την οικονομία τους μέσω κυρώσεων.

Και τώρα που ο λαός της Συρίας υποφέρει ακόμη περισσότερο εξαιτίας αυτού του τεράστιου σεισμού, οι ΗΠΑ αρνούνται να άρουν τις κυρώσεις κατά της χώρας για να επιτρέψουν μεγαλύτερη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας να έρθει στη χώρα για να βοηθήσει τους επιζώντες.

Οι ΗΠΑ αρνούνται ότι σταματούν εργαζομένους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, φυσικά, αλλά μίλησα με ορισμένους Ορθόδοξους Χριστιανούς Σύρους που ζουν εδώ στις ΗΠΑ σήμερα, οι οποίοι μου επιβεβαίωσαν ότι οι οικογένειές τους υποφέρουν και ότι οι κυρώσεις που ισχύουν τους καθιστούν πολύ δύσκολο να να λάβουν βοήθεια στα μέλη της οικογένειάς τους που ζουν στη Συρία.

Συμπεριλαμβάνω παρακάτω την αναφορά του Dave DeCamp που μόλις δημοσιεύτηκε, και εδώ είναι ένα βίντεο που ο Clayton Morris με το Redacted News κατέγραψε πριν από μια εβδομάδα στη Συρία, πριν συμβεί ο σεισμός , εξηγώντας πώς ψεύδονται η κυβέρνηση των ΗΠΑ και τα εταιρικά μέσα ενημέρωσης για το τι συμβαίνει στη Συρία.

Σχόλια από τον Brian Shilhavy
Editor, Health Impact News
 

 

 

 

 

  Η Συριακή Αραβική Ερυθρά Ημισέληνος ζητά την άρση των κυρώσεων στη Συρία μετά τον σεισμό


Οι ΗΠΑ δεν έχουν δείξει κανένα ενδιαφέρον για την άρση των κυρώσεων, οι οποίες έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να εμποδίσουν την ανοικοδόμηση της Συρίας

από τον Dave DeCamp
AntiWar.com

Ο επικεφαλής της Συριακής Αραβικής Ερυθράς Ημισελήνου (SARC) ζήτησε την Τρίτη την άρση των αμερικανικών και άλλων δυτικών οικονομικών κυρώσεων στη Συρία μετά τον τεράστιο σεισμό που σκότωσε πάνω από 7.000 ανθρώπους στη Συρία και την Τουρκία.

«Η διαδικασία εκκένωσης και οι επιχειρήσεις διάσωσης είναι περιορισμένες λόγω των εμποδίων που προκύπτουν από τις αυστηρές κυρώσεις», δήλωσε ο Khaled Hboubati, πρόεδρος του SARC. Είπε ότι οι κυρώσεις εμποδίζουν τη Συρία να αποκτήσει μηχανήματα που απαιτούνται για τη διάσωση ανθρώπων από τα συντρίμμια.

«Εννοώ συγκεκριμένα μηχανήματα που σηκώνουν τα ερείπια χωρίς να τραυματίζουν ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί κάτω από τα ερείπια. Οι οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη χώρα μας είναι το κύριο εμπόδιο για την απόκτηση αυτού του μηχανήματος», είπε ο Hboubati.

«Με αυτό, απαιτούμε την άρση των οικονομικών κυρώσεων και την πολιορκία, προκειμένου… να επιτραπεί η υλοποίηση παραδόσεων βοήθειας και ανθρωπιστικών δράσεων από το SARC και άλλους φορείς», είπε.

Ο Χμπουμπάτι απηύθυνε ειδική έκκληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση να άρει τις κυρώσεις και ζήτησε από την Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ (USAID) ανθρωπιστική βοήθεια. «Αυτές οι κυρώσεις είναι εναντίον ποιου; Ενάντια στον συριακό λαό;» αυτός είπε.

Το SARC δρα σε εδάφη που ελέγχονται από την κυβέρνηση, αλλά ο Χμπουμπάτι είπε ότι είναι πρόθυμος να περάσει σε περιοχές της Ιντλίμπ που ελέγχονται κυρίως από τη Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS), μια ομάδα που συνδέεται με την Αλ Κάιντα, εάν τα μέρη συμφωνήσουν να ανοίξουν διάβαση. «Είμαστε έτοιμοι να στείλουμε μια αυτοκινητοπομπή μέσω των γραμμών στο Ιντλίμπ», είπε.

Στον απόηχο του σεισμού, αυξάνονται οι εκκλήσεις για άρση των κυρώσεων στη Συρία. «Καλούμε την άμεση άρση των κυρώσεων στη Συρία και την πρόσβαση σε όλα τα υλικά, ώστε οι κυρώσεις να μην μετατραπούν σε έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», δήλωσε το Συμβούλιο Εκκλησιών Μέσης Ανατολής , μια ομάδα που εκπροσωπεί Καθολικούς, Ορθόδοξους και Κόπτες Χριστιανούς στην περιοχή. .

Παρά τις εκκλήσεις, οι ΗΠΑ δεν έχουν δείξει ενδιαφέρον για χαλάρωση των κυρώσεων. Σε σχόλια στο Antiwar.com, ένας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υποστήριξε ότι «τα προγράμματα κυρώσεων μας δεν στοχεύουν στην ανθρωπιστική βοήθεια. Αντίθετα, ως γενικό θέμα, οι Γενικές Άδειες μας επιτρέπουν δραστηριότητες για την υποστήριξη της ανθρωπιστικής βοήθειας, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών που ελέγχονται από το καθεστώς».

Ωστόσο, οι New York Times ανέφεραν την Τρίτη ότι η Συρία «δεν είναι σε θέση να λάβει άμεση βοήθεια από πολλές χώρες λόγω των κυρώσεων». Μόνο οι ΜΚΟ μπορούν να μεταφέρουν βοήθεια στη χώρα, αλλά η μοναδική συνοριακή διέλευση που έχει εγκριθεί από τον ΟΗΕ για παραδόσεις βοήθειας είναι κλειστή λόγω ζημιών που προκλήθηκαν από τον σεισμό.

Ακόμη και αν οι κυρώσεις έχουν εξαιρέσεις για ανθρωπιστικά αγαθά, μπορούν να αναγκάσουν τις τράπεζες να μπλοκάρουν τις συναλλαγές με ομάδες βοήθειας εντός της Συρίας. Οι αμερικανικές κυρώσεις προκαλούν επίσης ελλείψεις φυσικού αερίου καθώς στοχεύουν στον ενεργειακό τομέα της χώρας. «Δεν υπάρχει καύσιμο ακόμη και για να στείλουμε (βοήθεια και διάσωση) κομβόι, και αυτό οφείλεται στον αποκλεισμό και τις κυρώσεις», είπε ο Χμπουμπάτι. Εκτός από τις κυρώσεις, οι ΗΠΑ καταλαμβάνουν επίσης την ανατολική Συρία, όπου βρίσκονται οι περισσότεροι από τους πόρους πετρελαίου και φυσικού αερίου της χώρας.

Οι κυρώσεις των ΗΠΑ στη Συρία έχουν επίσης σχεδιαστεί ειδικά για να αποτρέψουν την ανοικοδόμηση της χώρας. Ο υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken είπε τον Οκτώβριο του 2021 ότι είναι πολιτική των ΗΠΑ να «αντιτίθενται στην ανοικοδόμηση της Συρίας» μέχρι να υπάρξει μια «πολιτική διευθέτηση» στη Δαμασκό, που σημαίνει αλλαγή καθεστώτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

● Οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην ταυτίζονται με τα περιεχόμενα του άρθρου. Τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν με οποιοδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
● Οι διαχειριστές του ιστολόγιου δεν ευθύνονται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει.
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, γενικά και εναντίον των συνομιλητών ή των συγγραφέων.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα σχόλια με το θέμα.
● Με βάση τα παραπάνω οι διαχειριστές έχουν το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.