Τετάρτη 19 Αυγούστου 2020

ΚΑΤΑΙΓΙΣΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ – «ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΣ ΑΝΑΚΗΡΥΣΣΟΥΝ ΑΟΖ» – Η ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ – ΠΟΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στο θέμα της οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ της Ελλάδας και της Κύπρου. Σύμφωνα με πληροφορίες δεν είναι μακριά η μέρα όπου τα κράτη της νοτιοανατολικής Μεσογείου θα καθίσουν στο ίδιο τραπέζι προκειμένου να καταλήξουν σε οριστική συμφωνία.




Το ζήτημα έχει συζητηθεί στα ανώτερα πολιτικά κλιμάκια, όλα είναι έτοιμα και θα εξαρτηθεί από το τάιμινγκ. Πολλοί αναλυτές τουλάχιστον στην Ελλάδα λένε ότι πρέπει να προχωρήσει πάραυτα χωρίς καμία προϋπόθεση.




Σύμφωνα με το κυπριακό sigmalive στην Λευκωσία αποφασίστηκε ότι θα προσκληθούν όλες οι χώρες της περιοχής με τις οποίες η Κύπρος δεν οριοθέτησε ΑΟΖ για να το πράξουν και μέσα σε αυτό θα είναι και η Ελλάδα.




Βέβαια για να συμβεί αυτό προφανώς ήδη παρασκηνιακά έχει συμφωνήσει και η Αίγυπτος.




Στην συμφωνία προβλέπεται (άρθρο 1 παρ. ε) για να γίνει οιαδήποτε οριοθέτηση με τρίτο κράτος προς τα ανατολικά και πέραν του σημείου Α (προς την Κύπρο δηλαδή) θα πρέπει να υπάρξει διαβούλευση με την Αίγυπτο κάτι που πρέπει να κάνει και η Αίγυπτος σε περίπτωση που θέλει να υπογράψει με την Τουρκία.




Συγκεκριμένα αναφέρεται: «Αν οποιοδήποτε από τα δύο συμβαλλόμενα Μέρη διεξάγει διαπραγματεύσεις με σκοπό την οριοθέτηση ΑΟΖ με άλλο κράτος που μοιράζεται με τα δύο Μέρη τις θαλάσσιες ζώνες τους, το Μέρος αυτό προτού καταλήξει σε συμφωνία με το τρίτο κράτος θα πρέπει να διαβουλευθεί και να ενημερώσει το άλλο Μέρος της Συμφωνίας».




Το θέμα είναι αν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα καθίσει και η Άγκυρα. Μόνο τυχαίες δεν είναι οι αναφορές Τούρκων αξιωματούχων το τελευταίο διάστημα, που καλούν την Ελλάδα και την Κύπρο σε συνομιλίες για το μοίρασμα της «πίτας» και για μια συμφωνία που θα συμφέρει όλους στην περιοχή. Μόνο που η Τουρκία θέλει να υφαρπάξει τον εθνικό μας πλούτο κοιτάζοντας τα δικά της συμφέροντα.
www.makeleio.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

● Οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην ταυτίζονται με τα περιεχόμενα του άρθρου. Τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν με οποιοδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
● Οι διαχειριστές του ιστολόγιου δεν ευθύνονται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει.
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, γενικά και εναντίον των συνομιλητών ή των συγγραφέων.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα σχόλια με το θέμα.
● Με βάση τα παραπάνω οι διαχειριστές έχουν το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.