Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2020

Στροφή προς ανατολάς για το Oruc Reis, ψύχραιμη στάση από το ΠΝ και ανεξήγητη υποβάθμιση από την κυβέρνηση!

“Στροφή προς τα ανατολικά”, μεταδίδουν από τη φρεγάτα Κουντουριώτης, για το ερευνητικό σκάφος των Τούρκων Oruc Reis που από τα ξημερώματα έχει εισέλθει σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Δύο τουρκικές φρεγάτες πλέουν στην περιοχή, όχι δίπλα στο τουρκικό ερευνητικό, αλλά σε απόσταση περίπου 20 μιλίων. Η στροφή προς τα ανατολικά είναι μία ένδειξη ότι σ΄ αυτή τη φάση το Oruc Reis, μπορεί να επιστρέφει στην περιοχή που υποτίθεται ότι έκανε έρευνες. Περιοχή για την οποία η Τουρκία είχε εκδώσει NAVTEX.



Σε καμία περίπτωση το Πολεμικό Ναυτικό δεν “χαλαρώνει” και γι΄ αυτό θα στείλει και τη φρεγάτα Κουντουριώτης, στην ευρύτερη περιοχή, ώστε αν χρειαστεί να πλεύσει άμεσα στο σημείο που το Oruc Reis “παίζει παιχνίδι”.

Η κατάσταση αντιμετωπίζεται με απόλυτη ψυχραιμία, αλλά αυτό δεν δικαιολογεί τις δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων που ούτε λίγο, ούτε πολύ μας λένε ότι “δεν υπάρχει καμία ανησυχία”. Δεν είναι φυσιολογικό να μην υπάρχει ανησυχία!

Ενδεικτικό παράδειγμα οι δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεροπετρίτη, ο οποίος μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha 989, χαρακτήρισε την είσοδο του Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα,”συγκυριακό γεγονός, που προήλθε λόγω κακών καιρικών συνθηκών”! Οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή δεν δικαιολογούν σε καμία περίπτωση την κίνηση του τουρκικού ερευνητικού σκάφους.

Ο Γ. Γεραπετρίτης επεσήμανε ότι το πλοίο δεν συνοδεύεται από πολεμικά σκάφη, δεν υπήρξε πόντιση καλωδίου ούτε ερευνητικές εργασίες, και άρα το όλο περιστατικό είναι σε στάδιο αποδρομής. Είπε, μάλιστα, ότι έχουν υπάρξει οι αναγκαίοι δίαυλοι επικοινωνίας με την άλλη πλευρά.

Σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας, η Τουρκία έχει κατανοήσει πλέον ότι τέτοιου είδους «πυροτεχνήματα» δεν θα είχαν κανένα απολύτως αποτέλεσμα. Και, επιπλέον, αν υπήρχε η οποιαδήποτε διάθεση να δοκιμασθούν οι ελληνικές αντοχές, είναι βέβαιο ότι θα παράγονταν τα αντίθετα αποτελέσματα. Στην παρούσα κυβέρνηση δεν υπάρχει διάσταση λόγων και έργων, ήταν το γενικό σχόλιο του υπουργού που ανέφερε ακόμη ότι το κρίσιμο είναι να μην υπερεκτιμά ούτε να υποτιμά καταστάσεις η ελληνική πλευρά.

«Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προστατεύσουμε τα εθνικά μας δίκαια», είπε εμφατικά για να συμπληρώσει, «ελέγχουμε απολύτως την κατάσταση».

Ο κ. Γεροπετρίτης εξέφρασε και κάποιες ενδιαφέρουσες απόψεις για τον “αμερικανικό παράγοντα”.

Ερωτηθείς ειδικότερα για τη στάση του αμερικανικού παράγοντα, ο Γ. Γεραπετρίτης κατέθεσε την πεποίθησή του ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται πολύ μακριά από την τακτική των ίσων αποστάσεων. Έχει ανατραπεί απολύτως η παραδοσιακή πρόσληψη ότι ο μεγάλος και στέρεος σύμμαχος θα μπορούσε να ήταν η Τουρκία, αντιθέτως ο ισχυρός παίκτης στην περιοχή είναι η Ελλάδα, τόνισε ο υπουργός. Εκτίμησε δε, ότι απέναντι στην προσπάθεια μονομερούς επιβολής, η διεθνής τάξη θα υπερισχύσει, γιατί ειναι ομόθυμη.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο προσφυγής στη Χάγη, ο υπουργός Επικρατείας απάντησε πως η ελληνική πλευρά δεν φοβάται τη Χάγη, αφού έχει το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος της, προετοιμάζεται για το σενάριο αλλά -διευκρίνισε- δεν είναι στις άμεσες επιλογές της. Και επανέλαβε ότι για την Ελλάδα δεν υπάρχει άλλο αντικείμενο (της προσφυγής) πέρα από τις θαλάσσιες ζώνες.


 Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

● Οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην ταυτίζονται με τα περιεχόμενα του άρθρου. Τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν με οποιοδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
● Οι διαχειριστές του ιστολόγιου δεν ευθύνονται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει.
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, γενικά και εναντίον των συνομιλητών ή των συγγραφέων.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα σχόλια με το θέμα.
● Με βάση τα παραπάνω οι διαχειριστές έχουν το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.