Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2019

ΕΚΤΑΚΤΟ : Θα αποσυρθεί η διάταξη για την βλασφημία

Ανατροπή φαίνεται να υπάρχει στο θέμα της τροποποίησης του Ποινικού Κώδικα σχετικά με τη διάταξη περί κακόβουλης βλασφημίας.


«Η αποκατάσταση του Ποινικού Κώδικα των διατάξεων για τις αδικήματα της κακομεταχείρισης και της εκκαθάρισης των θρησκευμάτων δεν αποσκοπεί προφανώς στην προστασία του Θεού, των θεών, της Ορθόδοξης Εκκλησίας και κάθε άλλης θρησκείας, καθώς δεν χρειάζονται ανθρώπινη προστασία.



Αποσκοπεί όμως στη διαφύλαξη του θρησκευτικού συναισθήματος των πιστών και του υπέρτερου συμφέροντος, σε ιδιαιτέρως ταραγμένα χρόνια, της κοινωνικής ειρήνης και της κοινωνικής συνοχής, των αγαθών που δεν μπορούν να παραβιαστούν χάρη στη δικαιοσύνη λογική της ελευθερίας του λόγου, που εμπεριέχει επιθέσεις, φανάτισμος. Πάνω απ ‘όλα, όμως, το όλο ζήτημα είναι θέμα πολιτιστικής, κάτι που κάθε άνθρωπος μπορεί εύκολα να αντιληφθεί αρκεί να πετάξει από πάνω του το πέπλο των ιδεοληπτικών εμμονών και των μηδενικών αγκυλωμάτων».

Τσιάρας: «Θα αποσυρθεί η διάταξη για την βλασφημία»

Την τροποποίηση παρουσίασε χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας, κατά τη δεύτερη ανάγνωση του σχεδίου νόμου στην αρμόδια κοινοβουλευτικοί επιτροπή. και προέβλεπε ποινή φυλάκισης έως και δύο χρόνια προβλέπει η τροποποίηση στο σχέδιο νόμου για τον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας για το αδίκημα της κακόβουλης βλασφημίας και της καθύβρισης των θρησκευμάτων (άρθρο 198 ΠΚ).

Σήμερα σε τηλεοπτική εκπομπή στον ΣΚΑΙ ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας δήλωσε ότι θα αποσυρθεί η διάταξη για την βλασφημία που υπήρχε στον νέο Ποινικό Κώδικά μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε.

Ο κ. Τσιάρας απέδωσε την επαναφορά της συγκεκριμένης διάταξης σε μία «προσπάθεια προστασίας των δικαιωμάτων θρησκευτικών μειονοτήτων», που κάνει η κυβέρνηση, καθώς βρισκόμαστε, όπως είπε, «μπροστά σε γεγονότα που εξελίσσονται με αρνητικό τρόπο στην ελληνική κοινωνία και μιλώ για την αντιπαράθεση μεταξύ ομάδων μεταναστών που εγκαθίστανται στην ενδοχώρα και δημιουργούνται εντάσεις. Σημείωσε δε ότι τουλάχιστον πέντε ευρωπαϊκές χώρες έχουν την ίδια διάταξη, η δε Δανία που την είχε καταργήσει, την επανέφερε.

Παρόλα αυτά τόνισε ότι δεν θέλει να χαθεί η ουσία και από την στιγμή που υπάρχουν τόσες αντιδράσεις η συγκεκριμένη διάταξη θα αποσυρθεί.


Πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

● Οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην ταυτίζονται με τα περιεχόμενα του άρθρου. Τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν με οποιοδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
● Οι διαχειριστές του ιστολόγιου δεν ευθύνονται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει.
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, γενικά και εναντίον των συνομιλητών ή των συγγραφέων.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα σχόλια με το θέμα.
● Με βάση τα παραπάνω οι διαχειριστές έχουν το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.