Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2019

Ο δασάρχης - «δερβέναγας» των Αγράφων

Επειτα από τις αντιδράσεις των δημάρχων της περιοχής, φορέων, κατοίκων και πρωτοβουλιών ενάντια στην εγκατάσταση βιομηχανικών αιολικών στα Αγραφα, διακόπηκαν -τουλάχιστον επί του παρόντος- οι χωματουργικές εργασίες που επιχείρησε να ξεκινήσει η μία εκ των δύο κατασκευαστριών εταιρειών σε θέση της οροσειράς «Νιάλα».

Ωστόσο, ο ίδιος δασάρχης που έδωσε το πράσινο φως στην εταιρεία για την έναρξη των εργασιών, παραβλέποντας όρο που είχε τεθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας, απαγορεύει την αποκατάσταση του χώρου από τις παράνομες εργασίες που έγιναν, απορρίπτοντας το σχετικό αίτημα ευρυτανικών συλλόγων.

Σε επιστολή τους προς τον δασάρχη Καρπενησίου 14 φορείς ευρυτανικών συλλόγων και φορέων που αντιδρούν στην εγκατάσταση των αιολικών επισήμαναν ότι, κατόπιν αυτοψίας μελών τους, στην περιοχή της Νιάλας έγιναν τον Σεπτέμβριο μη νόμιμες και βλαπτικές χωματουργικές εργασίες εκ μέρους της εταιρείας ΑΝΕΜΟΔΟΜΙΚΗ, που προκάλεσαν εκτεταμένες εκβραχύνσεις, έντονες αναχλοάσεις των εδαφών και πρόκληση βλαβών σε ιδιαίτερα ευαίσθητα εδάφη σε προστατευόμενη περιοχή NATURA 2000.

Κατόπιν αυτών, ζήτησαν από τον δασάρχη Καρπενησίου να τους δοθεί άδεια προκειμένου να προχωρήσουν σε βελτίωση και αποκατάσταση των προαναφερόμενων βλαβών με προσθήκη εδαφοβελτιωτικού υλικού (κοπριά, κομπόστ κ.λπ.) και σπόρων, κατά το τριήμερο 26 έως 28 Οκτωβρίου.

Στο σχετικό αίτημα των φορέων η απάντηση του δασάρχη Καρπενησίου ήταν αρνητική: «(…) σας γνωρίζουμε ότι οι εργασίες που πραγματοποιεί η ΑΝΕΜΟΔΟΜΙΚΗ ΑΕΕ στην περιοχή Νιάλα Αγράφων γίνονται στο πλαίσιο της εγκεκριμένης ΑΕΠΟ (Απόφαση Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων) του αναφερόμενου έργου, προβλέπονται στο σύνολο των εγκρίσεων που έχει εξασφαλίσει η ΑΝΕΜΟΔΟΜΙΚΗ ΑΕΕ και δεν είναι παράνομες. Ως εκ τούτου, δεν μπορούμε να ικανοποιήσουμε το αίτημά σας», αναφέρει.

Η αρνητική απάντηση του δασάρχη Καρπενησίου που νομιμοποιεί τις εργασίες τις οποίες ξεκίνησε η εταιρεία δεν εκπλήσσει, καθώς ο ίδιος άνθρωπος, ως προϊστάμενος της αρμόδιας υπηρεσίας, έδωσε το πράσινο φως για την έναρξη των εργασιών στη Νιάλα, παραβλέποντας απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας στην οποία ετίθετο ως όρος για την έναρξη των εργασιών στο αιολικό πάρκο η έγκριση από το υπουργείο Περιβάλλοντος της Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης (ΕΟΑ), κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει συμβεί (βλ. «Αυτά που λέει ο Αδωνις είναι... από τα άγραφα!» - «Εφ.Συν.» 11/10/2019».

Ωστόσο, αυτό που πραγματικά εκπλήσσει είναι ότι λίγους μήνες πριν από την έκδοση του «Πρωτοκόλλου Εγκατάστασης» που εξέδωσε ο δασάρχης Καρπενησίου στις 22/8/2019, με το οποίο επέτρεψε την έναρξη των εργασιών της εταιρείας, ο ίδιος άνθρωπος σε απαντητικό του έγγραφο προς την ΑΝΕΜΟΔΟΜΙΚΗ ΑΕΕ στις 19/2/2019 βεβαίωνε ενυπογράφως, αρμοδίως και επισήμως ότι «…χωρίς την έγκριση ΕΟΑ από την αρμόδια Διεύθυνση Βιοποικιλότητας του ΥΠΕΝ δεν μπορεί να προχωρήσει καμία εργασία εγκατάστασης είτε του κυρίως έργου είτε των συνοδών έργων (οδοποιία κ.λπ.)».

Το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει είναι τι άλλαξε μέσα σε 6 μήνες και ο δασάρχης μετέβαλε την άποψή του κατά 360 μοίρες ενώ τίποτα νεότερο δεν είχε μεσολαβήσει μέσα σε αυτό το διάστημα;

Πάντως, παρά την αρνητική απάντηση του δασάρχη στο αίτημα για αποκατάσταση του σημείου όπου ξεκίνησαν οι εργασίες, οι φορείς και οι πρωτοβουλίες που αντιστέκονται στην εγκατάσταση αιολικών στα Αγραφα δεν το βάζουν κάτω και συνεχίζουν απτόητοι.

Ετσι, απευθύνουν πλατύ κάλεσμα σε όσες και όσους αγωνιούν και αγωνίζονται για τη σωτηρία των Αγράφων να συμμετάσχουν σε εκδήλωση-διαμαρτυρία που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 27 Οκτωβρίου, ώρα 11.00 στη Νιάλα. Επίσης την ίδια ημέρα στις 13.00, ο Σύλλογος Απανταχού Βραγγιανιτών «Ο Αγιος Ιωάννης ο Θεολόγος» οργανώνει εκδήλωση μνήμης και τιμής στο μνημείο Εθνικής Συμφιλίωσης της Νιάλας.


Πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

● Οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην ταυτίζονται με τα περιεχόμενα του άρθρου. Τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν με οποιοδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
● Οι διαχειριστές του ιστολόγιου δεν ευθύνονται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει.
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, γενικά και εναντίον των συνομιλητών ή των συγγραφέων.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα σχόλια με το θέμα.
● Με βάση τα παραπάνω οι διαχειριστές έχουν το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.