Τρίτη 18 Ιουνίου 2019

«Αν δεν το έχεις δεν θα αγοράζεις, δεν θα πουλάς» – «Πρόβα» χαράγματος την ώρα που εμείς περιμένουμε «θερμόν επεισόδιον»

Ρεπορτάζ: Κίμων Χαραλάμπους

Είναι ένα από τα πιο γνωστά φεστιβάλ της Αγγλίας αλλά και της Ευρώπης.

Συνδυάζει όλων των ειδών τις μουσικές, τις τέχνες και τις επιστήμες, για όλα τα γούστα.



Εκεί λοιπόν η Νέα Τάξη αποφάσισε να κάνει «πείραμα», προκειμένου όλοι άνθρωποι να συνηθίζουν σε αυτό που έρχεται παγκοσμίως.

Πρόκειται για το φεστιβάλ Bluedot, στην κομητεία «Cheshire», στο οποίο από φέτος δεν θα υπάρχουν μετρητά, αλλά αχρήματες πληρωμές με ειδικό σημάδι σε βραχιολάκι στο χέρι, που θα παραπέμπει σε πληρωμές με εμφυτευμένο μικροτσίπ-βιοτσίπ ή ταυτότητα «χαραγμένη» στο χέρι.

Όλα τα μπαρ, καντίνες, κινητά καταστήματα κτλ θα χρησιμοποιούν το σύστημα «BluedotConnect», δεχόμενα ψηφιακό χρήμα, ΜΟΝΟ μέσω του βραχιολιού. Αποδεκτές δεν θα γίνονται ούτε πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες.

Οι οπαδοί του εν λόγω φεστιβάλ, με χαρά θα σπεύσουν εκεί, ώστε να μυηθούν στην χρήματα κοινωνία με «κέφι και χαρά».


manchestereveningnews.co.uk
Ευτυχώς υπάρχουν και αντιδράσεις, σχετικά με την παραβίαση της ιδιωτικότητας αλλά και την πρακτική χρήση του συστήματος.

«Θα μου άρεσε αυτό το σύστημα, αν υπήρχε και η επιλογή των μετρητών. Τι θα γίνει αν το σύστημα καταρρεύσει, αφήνοντας χιλιάδες πολίτες χωρίς δυνατότητας αγοράς όσων χρειάζονται;», αναφέρει η Jessica Read, στην επίσημη σελίδα του φεστιβάλ στο facebook.

H Sue Longden γράφει: «Δεν μου αρέσει καθόλου αυτό. Αν το ήξερα πριν, δεν θα αγόραζα εισιτήριο. Θέλω να μπορώ να επιλέξω, αν θα χρησιμοποιήσω αχρήματη συναλλαγή και παράδοση των προσωπικών μου δεδομένων».

«Μας ενημερώσατε τελευταία στιγμή. Δεν μας ρωτήσατε, δεν μας προειδοποιήσατε, απλά ένα σημάδι στο χέρι για να αγοράζουμε και να πουλάμε, ενώ θα φακελωθούν τα προσωπικά δεδομένα και οι συνήθειές μας. Ποιός σας παρέχει την τεχνολογία για να το κάνετε αυτό; Ποιοί θα έχουν πρόσβαση στα δεδομένα που θα συγκεντρώνονται;», σημειώνει ένας άλλος επισκέπτης του φεστιβάλ, ο Gareth Boiling.

Βλέπουμε λοιπόν πως υπάρχουν ευτυχώς πολίτες που σκέπτονται, ακόμα και αν συμμετέχουν σε τέτοιου είδους μαζικά φεστιβάλ, όπου θα εφαρμοστεί το πείραμα:

«για να φας, να πιείς και να αγοράσεις ή να πουλήσεις θα πρέπει να φέρεις το σημάδι του φεστιβάλ».

Εμείς βέβαια περιμένουμε ακόμα το «θερμόν επεισόδιον»…





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

● Οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην ταυτίζονται με τα περιεχόμενα του άρθρου. Τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν με οποιοδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
● Οι διαχειριστές του ιστολόγιου δεν ευθύνονται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει.
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, γενικά και εναντίον των συνομιλητών ή των συγγραφέων.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα σχόλια με το θέμα.
● Με βάση τα παραπάνω οι διαχειριστές έχουν το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.