Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2019

Τιμωρήθηκε ο θρύλος της βιολογίας Τζέϊμς Γουάτσον λόγω … ρατσιστικών δηλώσεων!

Αφαιρέθηκαν οι τιμητικοί τίτλοι από τον Αμερικανό νομπελίστα Τζέϊμς Γουάτσον λόγω ενοχλητικών… ρατσιστικών του δηλώσεων

Παρά την προχωρημένη του ηλικία, ο «ζωντανός θρύλος» της βιολογίας και γενικότερα της επιστήμης, ο ενενήντα ενός ετών Αμερικανός Τζέϊμς Γουάτσον, ο οποίος το 1962 εκέρδισε το Βραβείο Νόμπελ Ιατρικής, μαζί με τον Βρετανό Φράνσις Κρικ – για την ανακάλυψη το 1953 της δομής του «μορίου της ζωής», του δεοξυριβονουκλεϊκού οξέως – DNA (της περιβόητης «διπλής έλικας»). Ένα από τα λαμπρότερα επιστημονικά «μυαλά» του προηγούμενου αιώνα που είχε μιλήσει ανοιχτά κατά του πολέμου στο Βιετνάμ και κατά της εξάπλωσης της πυρηνικής ενέργειας, υπέστη την απομειωτική και ταπεινωτική αφαίρεση των επιστημονικών τιμητικών τίτλων του από το ερευνητικό Ινστιτούτο στο οποίο εργάστηκε για σχεδόν τέσσερις δεκαετίες, εξαιτίας επαναλαμβανόμενων δηλώσεων του που θεωρήθηκαν ρατσιστικές. Είχε δηλώσει στην εφημερίδα Independent ότι «….. οι δυτικές πολιτικές έναντι των αφρικανικών χωρών βασίστηκαν εσφαλμένα στην υπόθεση ότι οι μαύροι άνθρωποι ήταν τόσο έξυπνοι όσο οι αντίστοιχοι λευκοί, ενώ κατά την έρευνα φάνηκε το αντίθετο».

Το «Εργαστήριο Cold Spring Harbor» της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε ότι ανακαλεί από τον Γουάτσον τους τίτλους του ομότιμου πρύτανη, ομότιμου καθηγητή και επίτιμου μέλους του διοικητικού συμβουλίου του ερευνητικού κέντρου. Ο Γουάτσον είχε διατελέσει διευθυντής του Εργαστηρίου το 1968, πρόεδρος το 1994 και πρύτανης το 2004.

Ο Γουάτσον υποχρεώθηκε αρχικά να παραιτηθεί από το ινστιτούτο το 2007 (κρατώντας όμως τότε τους τιμητικούς τίτλους του), όταν είχε δηλώσει και στην βρετανική εφημερίδα «Τάϊμς του Λονδίνου» ότι …οι άνθρωποι αφρικανικής καταγωγής έχουν χαμηλότερη νοημοσύνη, κάτι που οφείλεται σε γονιδιακές διαφορές, μια ανισότητα που, όπως είπε, επιβεβαιώνεται και από όσους έχουν μαύρους εργαζόμενους. Η δήλωση του αυτή, που απηχούσε βέβαια την προσωπική του αντίληψη, τον είχε απομονώσει γενικότερα από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα, αναξιοπαθούσε και κατέρρευσε οικονομικά με αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, το 2014 να φθάσει στο σημείο να πουλήσει το χρυσό μετάλλιο του Βραβείου Νόμπελ του.

Στην Πατρίδα μας, στις 14/4/2011, ο σπουδαίος επιστημονικός κολοσσός δέχθηκε επίθεση από ομάδα αναρχοκομμουνιστών μέσα στο συνεδριακό κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, όπου θα έδινε διάλεξη για την βιολογία και είχε συγκεντρωθεί πολύς κόσμος για τον ακούσει, πράγμα το οποίο δεν …. ενέκρινε η αριστερή κοινότητα.

Σε ένα πρόσφατο αμερικανικό ντοκιμαντέρ για τη ζωή και το έργο του («American Masters: Decoding Watson»), όταν ρωτήθηκε αν έχει αλλάξει απόψεις, απάντησε απερίφραστα ότι παραμένουν οι ίδιες. Μετά από αυτό οδηγήθηκε από το ακαδημαϊκό καταστημένο [που στηρίζει την αναγκαστική συναίνεση με την «πολιτική ορθότητα» του Καθεστώτος] σε αφαίρεση και των τιμητικών τίτλων του ! Η ποινή του για «έγκλημα γνώμης», σε μια κοινωνία όπου δικαιούνται να εκφράζουν άποψη και οι χειρότεροι εγκληματίες, συνοδεύτηκε από μια χαρακτηριστικά «δημοκρατική – προοδευτική» δήλωση.

Ο Δόκτωρ Γουάτσον βρίσκεται σε γηροκομείο, όπου σύμφωνα με το BBC, αναρρώνει μετά από τροχαίο ατύχημα και έχει μάλλον πολύ μικρή επίγνωση για όσα συμβαίνουν γύρω του. Όμως έστω και άρρωστος, γέροντας και περιθωριοποιημένος δεν δικαιούται να διαφωνεί! Πρέπει να ατιμαστεί και να σωπάσει έως ότου … εξαφανιστεί.


Πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

● Οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην ταυτίζονται με τα περιεχόμενα του άρθρου. Τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν με οποιοδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
● Οι διαχειριστές του ιστολόγιου δεν ευθύνονται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει.
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, γενικά και εναντίον των συνομιλητών ή των συγγραφέων.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα σχόλια με το θέμα.
● Με βάση τα παραπάνω οι διαχειριστές έχουν το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.