Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2018

ΚΑΘΙΖΗΣΗ ΜΙΣΟΥ ΜΕΤΡΟΥ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ - ΕΠΕΣΕ ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΠΡΟΚΛΗΘΗΚΑΝ ΖΗΜΙΕΣ ΣΕ ΠΥΡΓΟ - ΔΙΕΚΟΠΗ Η ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΗΣΗ - ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΣΟΥΝΑΜΙ

Ισχυρή σεισμική δόνηση, η οποία σύμφωνα με το αμερικανικό γεωλογικό ινστιτούτο USGS ήταν μεγέθους 6,9 βαθμών, σημειώθηκε στις 01:43 ώρα στο Ιόνιο πέλαγος, με επίκεντρο το μεγάλο ρήγμα στα Στροφάδια. Έντονη είναι ακόμα η μετασεισμική ακολουθία, με σεισμούς από 4 έως και 5,5 βαθμών της κλιμακας Ρίχτερ να σημειώνονται ανά τακτά διαστήματα.

Χαρακτηριστικό της έντασης του σεισμού είναι ότι ο προβλήτας του λιμανιού της Ζακύνθου έπαθε καθίζηση. Στη φωτογραφία αυτό που βλέπετε μέσα στην κόκκινη σήμανση δεν είναι το πεζοδρόμιο, αλλά η καθίζηση μισού μέτρου του λιμανιού της Ζακύνθου.




Εικόνα από την οδό Λεωνίδα Ζώη στην πόλη της Ζακύνθου. Κολώνα της ΔΕΗ έπεσε πάνω σε σπίτι


Ζημιές σε κτίσματα στην πόλη της Ζακύνθου




«Δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί πολιτών έως αυτή τη στιγμή. Έχουν αναφερθεί υλικές ζημιές σε κτίρια και σπίτια, κυρίως στη περιοχή του Λαγανά και του Αγίου Σωστή, που βρίσκονται πιο κοντά στο επίκεντρο. Ακόμη, έχουμε ζημιά στο λιμάνι του νησιού αλλά και σε κολώνες ηλεκτροδότησης της ΔΕΗ», δήλωσε πριν από λίγο ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ζακύνθου, κ. Νίκος Τσίπηρας, ο οποίος βρίσκεται στο συντονιστικό κέντρο που έχει στηθεί στα κτίρια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Ζακύνθου.

Μικρές υλικές ζημιές σε περιοχές της Ηλείας είχαν καταγραφεί λίγη ώρα μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση που σημειώθηκε κοντά στο νησί της Ζακύνθου.



Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, κατέρρευσε μια μάντρα στην οδό Δραγατσανίου στον Πύργο, με αποτέλεσμα να καταπλακωθεί σταθμευμένο αυτοκίνητο, ενώ στη κοινότητα Καβάσιλα προκλήθηκαν ρωγμές στο υδραγωγείο.

Οχήματα της Πυροσβεστικής πραγματοποιούν συνεχείς περιπολίες, προκειμένου να εντοπίσουν τυχόν ζημιές από τον σεισμό.



Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 124 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Πάτρας. Ο σεισμός έγινε αισθητός στην Ιταλία και στην Αλβανία. Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι κρεμίστηκε πύργος στις νησίδες Στροφάδια, που βρίσκονται νοτίως της Ζακύνθου στα ανοικτά της Κυπαρισσίας.

Ο σεισμός έγινε επίσης αισθητός στην Ιταλία, στην Αλβανία και στη Λιβύη.

Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας μιλάει στο zougla.gr για τον σεισμό εκτιμώντας ότι δεν υπάρχει λόγος για ιδιαίτερη ανησυχία καθώς το επίκεντρό του βρισκόταν στη θάλασσα:


Σύμφωνα με τις πρώτες εικόνες, κατέρρευσε ο Πύργος του καστρομοναστηριού στα Στροφάδια Ζακύνθου.





Ο ανταποκριτής του ΑΠΕ-ΜΠΕ στη Ζάκυνθο Κ. Συνετός μεταδίδει ότι η ηλεκτροδότηση στο νησί έχει διακοπεί, υπάρχουν υλικές ζημιές και οι κάτοικοι, ανάστατοι, έχουν βγει στους δρόμους χωριών και της πρωτεύουσας του νησιού. Ανάστατοι και αρκετοί τουρίστες που βρίσκοναι έξω από τα καταλύματα τους.



Δεν είναι σαφές μέχρι στιγμής εάν υπάρχουν τραυματισμοί εξαιτίας του σεισμού.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Ζακύνθου η εικόνα δεν είναι ακόμα σαφής και οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν για βράχους που έπεσαν σε παραλιακό δρόμο και την κατάρρευση ενός σπιτιού στη Λαγκαδάκια, όπου σπεύδουν περιπολικά, καθώς και ο βουλευτής και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Σ. Κοντονής.



Το ευρωπαϊκό σεισμολογικό ινστιτούτο αναφέρει ότι σεισμός έντασης 6.6 της Ρίχτερ κατεγράφη σε απόσταση 42 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της Ζακύνθου και είχε εστιακό βάθος 10 χιλιόμετρα. Ακολούθησε μετασεισμός στις 02:14 μεγέθους 5,6 Ρίχτερ.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, είχε βοή. Ο σεισμός έγινε αισθητός σε όλη την Αθήνα, ιδιαίτερα αισθητός στο Μεσολόγγι, όπου είχε μεγάλη διάρκεια.



Στην Πάτρα μάρτυρες αναφέρουν πως ήταν τόσο αισθητός που προκάλεσε τρόμο. Αισθητός έγινε και στο Αγρίνιο, όπου κάτοικοι ανέφεραν πως ήταν μεγάλης διάρκειας με μεγάλο βουητό.

Ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης ανάρτησε στο twitter:









Προειδοποίηση για τσουνάμι στο Ιόνιο

Προειδοποίηση για πιθανό τσουνάμι μικρής κλίμακας, δόθηκε σε συνέχεια του σεισμού. Το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο αναφέρει ότι το τσουνάμι μπορεί να προκληθεί ακόμη και αρκετές ώρες μετά τον σεισμό, τονίζοντας ότι το επίπεδο της θάλασσας μεταβάλλεται έπειτα από την εκδήλωση του σεισμού.


Η μεταβολή του επιπέδου της στάθμης της θάλασσας μπορεί να οδηγήσει σε τσουνάμι μικρής κλίμακας, αλλά κατά τόπους ισχυρότερο


Πάντως το ίδιο Κέντρο αναφέρει ότι το πιθανότερο είναι ότι τα κύματα θα περιοριστούν στα 20 εκατοστά, όμως τοπικά μπορεί να δημιουργηθούν πολύ μεγαλύτερα.

Προτείνεται στους πολίτες να αποφεύγουν την προσέγγιση στις παραλίες.


'Τα κύματα είναι μικρά, 15-20 εκατοστά, όμως μην προσπαθήσετε να τα παρατηρήσετε, γιατί τοπικά μπορεί να γίνουν πολύ μεγαλύτερα', προειδοποιεί το Ευρωμεσογεικό Σεισμολογικό Κέντρο



Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

● Οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην ταυτίζονται με τα περιεχόμενα του άρθρου. Τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν με οποιοδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
● Οι διαχειριστές του ιστολόγιου δεν ευθύνονται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει.
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, γενικά και εναντίον των συνομιλητών ή των συγγραφέων.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα σχόλια με το θέμα.
● Με βάση τα παραπάνω οι διαχειριστές έχουν το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.