Παρασκευή 2 Μαρτίου 2018

Τούρκοι συνέλαβαν δύο Έλληνες στρατιωτικούς στον Εβρο

Πρόκειται για δύο στελέχη του Στρατού Ξηράς, που έκαναν περιπολία στις Καστανιές και βρέθηκαν σε τουρκικό έδαφος Ενας αξιωματικός και ένας ΕΠΟΠ του Στρατού Ξηράς συνελήφθησαν από Τούρκους καθώς, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΓΕΣ, βρέθηκαν σε τουρκικό έδαφος.




Αναλυτικά όπως ενημέρωσε το Γενικό Επιτελείο Στρατού, την Πέμπτη 1 Μαρτίου, στρατιωτική περίπολος αποτελούμενη από δύο Στελέχη του Στρατού Ξηράς, στο πλαίσιο συνήθους περιπολίας στην οριογραμμή δασικής περιοχής Καστανιών Έβρου, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, φέρεται να εντοπίστηκε από τουρκική περίπολο, σε τουρκικό έδαφος.


Για το περιστατικό έχουν επιληφθεί οι αρμόδιες αρχές.
Από την πρώτη στιγμή οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε επικοινωνία με τις τουρκικές αρχές και είναι σε εξέλιξη διαδικασίες επανόδου στην Ελλάδα.

Είναι καλά στην υγεία τους, βρίσκονται στην Αδριανούπολη προκειμένου να ολοκληρωθούν οι τυπικές διαδικασίες.

H ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Στρατού





Πηγή

Γράφει ο Γεωργίου Μιχαήλ

Δύο έλληνες στρατιωτικοί, συνελήφθησαν χθες (1 Μαρτίου) από τον τουρκικό στρατό στην περιοχή των Καστανιών Έβρου (τριεθνές). Και ενώ οι έλληνες στρατιωτικοί εκτελούσαν περίπολο και κινούνταν σε γνώριμο έδαφος και επί συγκεκριμένου σχεδίου περιπόλου,
οι τούρκοι ισχυρίζονται πως –εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών- αποπροσανατολίστηκαν και πέρασαν την οριογραμμή των συνόρων με αποτέλεσμα να εισέλθουν σε τουρκικό έδαφος.

Το συγκεκριμένο περιστατικό συνέβη χθες και μόλις σήμερα το Ελληνικό ΓΕΣ εξέδωσε ανακοίνωση, δημιουργώντας ένα πλήθος λογικών ερωτημάτων. Στην ανακοίνωσή του το ΓΕΣ αναφέρει:
Συγκεκριμένα, το ΓΕΣ αναφέρει:
«Ενημερώνουμε ότι την Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018, στρατιωτική περίπολος αποτελούμενη από δύο Στελέχη του Στρατού Ξηράς, στο πλαίσιο συνήθους περιπολίας στην οριογραμμή δασικής περιοχής Καστανιών Έβρου, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, φέρεται να εντοπίστηκε από τουρκική περίπολο, σε τουρκικό έδαφος.
Για το περιστατικό έχουν επιληφθεί οι αρμόδιες αρχές.
Από την πρώτη στιγμή οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε επικοινωνία με τις τουρκικές αρχές και είναι σε εξέλιξη διαδικασίες επανόδου στην Ελλάδα.
Είναι καλά στην υγεία τους, βρίσκονται στην Αδριανούπολη προκειμένου να ολοκληρωθούν οι τυπικές διαδικασίες».


Στη συγκεκριμένη περιοχή, κατά το παρελθόν, υπήρξαν αρκετές περιπτώσεις κατά τις οποίες έλληνες στρατιώτες είχαν περάσει –χωρίς να το επιδιώκουν- σε τουρκικό έδαφος. Όμως, τα μέτρα που ελήφθησαν από την ελληνική πλευρά είχαν κατορθώσει να «εξαφανίσουν» για αρκετά χρόνια το συγκεκριμένο «φαινόμενο», ενώ αξίζει να σημειωθεί πως η περιοχή αυτή χρησιμοποιείται αρκετά και ως οδός μετακίνησης των λαθραία εισερχομένων από την Τουρκία στην Ελλάδα, ενώ πριν ένα περίπου χρόνο η ΕΥΠ απέστειλε στελέχη της για έρευνα στην περιοχή αυτή.

Κι ενώ βρισκόμαστε στο στάδιο των διαδικασιών επανόδου των συγκεκριμένων στρατιωτικών, έχοντας ως δεδομένη την κίνηση της ελληνικής περιπόλου επί γνωστού εδάφους και επί συγκεκριμένης οδού (αγροτικής), εύλογα ερωτήματα έρχονται για να θέσουν υπό σοβαρότατη αμφισβήτηση το «λάθος» των ελλήνων στρατιωτικών και την απόλυτη ετοιμότητα (επί κάκιστων καιρικών συνθηκών) των τούρκων στρατιωτών.

Δίκαια λοιπόν δεν είναι λίγοι αυτοί που διερωτώνται:

- Οι έλληνες στρατιωτικοί συνελήφθησαν εντός τουρκικού εδάφους ή μήπως όχι;

- Μήπως η παραβίαση της οριογραμμής έγινε από τους τούρκους στρατιώτες (μήπως τούρκους καταδρομείς;) και επρόκειτο για προσχεδιασμένη ενέδρα επί του συγκεκριμένου σημείου, με απώτερο σκοπό την δημιουργία εντυπώσεων που θέλουν την Ελλάδα να μην έχει επαρκώς καταρτισμένα στελέχη όσο η Τουρκία, αλλά και τον σχηματισμό μιας «καταγεγραμμένης παραβατικότητας» της Ελλάδας επί της συνοριακής οριογραμμής;

- Εντάσσεται άραγε, το συγκεκριμένο περιστατικό, σε ένα σχέδιο «ψυχολογικού πολέμου» προς την Ελληνική πλευρά, της οποίας οι αντιδράσεις καταγράφονται και μελετώνται τόσο σε στρατιωτικό όσο και πολιτικό επίπεδο;

- Ποιο ήταν το στοιχείο εκείνο που προσέλκυσε το ενδιαφέρον της ΕΥΠ για την συγκεκριμένη περιοχή; Αφορούσε την είσοδο λαθρομεταναστών, την διερεύνηση χώρου «επιστροφής» προς την Τουρκία κάποιων αιτούντων ασύλου στην Ελλάδα ή μήπως αφορούσε κάτι άλλο;

- Πόσο συνδεδεμένο μπορεί να είναι το συγκεκριμένο «αθώο» περιστατικό, με τις γενικότερες προκλήσεις της Τουρκίας προς την Ελλάδα και ιδιαίτερα με μια «ακύρωση» (λόγω πληροφοριών συμμαχικής χώρας) τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης επί ελληνικής κατοικημένης νησίδας;

- Κατά πόσο μπορεί να συνδεθεί το συγκεκριμένο περιστατικό με την αυξημένη κινητικότητα που έχει καταγραφεί από την τουρκική πλευρά κατά τις τελευταίες ημέρες στην συγκεκριμένη περιοχή (τριεθνές);

- Για ποιο λόγο υπήρξε καθυστέρηση περίπου 14 ωρών προκειμένου να υπάρξει ανακοίνωση του ΓΕΣ για το συγκεκριμένο περιστατικό;


Εν αναμονή της επιστροφής των δύο ελλήνων στρατιωτικών από την Τουρκία στην Ελλάδα, τίθενται πλέον ιδιαίτερα κρίσιμα ερωτήματα για την διάθεση – πρόθεση της Τουρκίας να δημιουργήσει κάτι πολύ περισσότερο από κλίμα έντασης μεταξύ των δύο χωρών. Σε μια χρονική στιγμή, μάλιστα, κατά την οποία όλοι οι ειδικοί γεωπολιτικοί και στρατιωτικοί αναλυτές συγκλίνουν στην άποψη πως η «τουρκική κίνηση» θεωρείται ως δεδομένη, ενώ απλά μελετώνται οι πιθανοί χρόνοι και χώροι στην οποία θα εκδηλωθεί, καθώς και η ένταση αλλά και το πιθανό εύρος που θα επιχειρηθεί από την τουρκική πλευρά.

Αρχηγός ΓΕΕΘΑ: Οι Ένοπλες Δυνάμεις αντιμετωπίζουν με σύνεση τις προκλήσεις της Τουρκίας

«Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αποτελούν εγγύηση προάσπισης της εδαφική ακεραιότητας, παρέχοντας μια αξιόπιστη αποτρεπτική ικανότητα, ιδιαίτερα δε καθώς η Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, στον χώρο του Αιγαίου, αντιδρώντας με σύνεση και ψυχραιμία» επισήμανε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ο ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, κατά την ομιλία του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
Παράλληλα, σημείωσε πως οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν δημιουργήσει κι έναν ισχυρό άξονα συνεργασίας για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.
Ο κ. Αποστολάκης είπε ότι η Ανατολική Μεσόγειος παραμένει η πλέον ευαίσθητη περιοχή του πλανήτη, με τις χρόνιες κρίσεις στη Συρία και στη Λιβύη, εμφύλιες διαμάχες, προσφυγικές και παράνομες μεταναστευτικές ροές.
Για την Ελλάδα τόνισε ότι «αποτελεί θεμέλιο ειρήνης και πόλο σταθερότητας και προωθεί τη συνεργασία μεταξύ των χωρών της περιοχής στη βάση του διεθνούς δικαίου».

ΥΓ: Στην περιοχή της Αφρίν η Τουρκία έχει ιδιαιτέρως θετικά (εντυπωσιακά) αποτελέσματα στην είσοδό της από το νοτιοδυτικό μέρος της Αφρίν. Αφού σημειώσουμε πως η συγκεκριμένη περιοχή κατοικείται σε πολύ μεγάλο ποσοστό από τουρκμένους, ρωτάμε: Με βάση αυτό το κρίσιμο στοιχείο τι άμεσα μέτρα έχει πάρει ή προτίθεται να πάρει η Ελλάδα στην Θράκη και σε συγκεκριμένα νησιά προκειμένου να διασφαλίσει την εσωτερική ασφάλεια αλλά και τις στρατιωτικές διαδρομές κίνησης εκτάκτου ανάγκης;
Πηγή


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

● Οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην ταυτίζονται με τα περιεχόμενα του άρθρου. Τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν με οποιοδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
● Οι διαχειριστές του ιστολόγιου δεν ευθύνονται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει.
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, γενικά και εναντίον των συνομιλητών ή των συγγραφέων.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα σχόλια με το θέμα.
● Με βάση τα παραπάνω οι διαχειριστές έχουν το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.