Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018

Δραματικές εξελίξεις: Οι Κύπριοι ζητούν ναυτική ενίσχυση από την Αίγυπτο – Έρχεται περιφερειακή σύρραξη

Δραματικές είναι οι εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, καθώς οι Κύπριοι ζητούν ναυτική ενίσχυση από την Αίγυπτο απέναντι στις τουρκικες προκλήσεις. Ετσι λοιπόν, αντιπροσωπεία του Πολεμικού Ναυτικού της Κύπρου θα επισκεφθεί το Κάιρο.


Η ενίσχυση των σχέσεων Αιγύπτου -Κύπρου, σε θέματα άμυνας και ασφάλειας, μέσα από κοινά προγράμματα, είναι ο σκοπός της επίσκεψης της υψηλόβαθμης τριμελούς αντιπροσωπείας του Πολεμικού Ναυτικού της Κύπρου.

Η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί στο Κάιρο, από 24 έως 27 Φεβρουαρίου, και θα γίνει δεκτή από τις αρμόδιες αιγυπτιακές Αρχές στη Χώρα του Νείλου.

Σημειώνεται ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα, αυξάνονται όλο και περισσότερο οι ανταλλαγές επισκέψεων των εκπροσώπων των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών, σε Κάιρο και Λευκωσία αντίστοιχα, στα πλαίσια της εφαρμογής αποφάσεων που έχουν ήδη αποφασισθεί και επικυρωθεί από τις δύο χώρες.

Μία από τις σημαντικότερες θεωρείται το μνημόνιο στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών για την έρευνα και διάσωση που υπεγράφη τον Δεκέμβριο του 2017.



Σύμφωνα με πηγές, οι ανταλλαγές επισκέψεων των στρατιωτικών αντιπροσωπειών αναμένεται να συνεχιστούν ακόμη περισσότερο στο μέλλον, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση των δύο χωρών και λαών, της Αιγύπτου και της Κύπρου.

«Η Αίγυπτος και η Κύπρος αποτελούν δύο σύμμαχες χώρες που μοιράζονται κοινούς στόχους και οράματα και τρέφουν τις ίδιες ανησυχίες για την ειρήνη και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή της Ν.Α. Μεσογείου», καταλήγουν οι ίδιες πηγές.

Οι τελευταίες ειρηνικές προσπάθειες επίλυσης της κρίσης

Το πρώτο που μελετούν ΑΘήνα και Λευκωσία, είναι συνέχιση του ενεργειακού προγράμματος σε άλλα οικόπεδα, αφήνοντας πίσω το θαλασσοτεμάχιο 3.

Πρώτον είναι σαφής ήττα με προηγούμενο τετελεσμένο και ουδείς εγγυάται πως η Τουρκία δεν θα αντιδράσει και στο οικόπεδο 10.

Ομως η βόμβα είναι ότι Κύπρος και Ελλάδα διακόπτουν κάθε συμφωνία Τουρκίας-ΕΕ.

Αυτό συζητήθηκε στην τηλεφωνική επικοινωνία Α.Τσίπρα-Ν.Αναστασιάδη.

Σύμφωνα με πληροφορίες αυτό έχει ήδη αποφασιστεί.

Κάτι που θα οδηγήσει πιθανότατα σε νέα κλιμάκωση.

Σκοπός της κίνησης αυτής είναι να ενεργοποιηθεί η ΕΕ ή αλλιώς ο διεθνής παράγοντας και να εμπλακεί στην επίλυση της κρίσης.

Ομως για ποια ΕΕ μιλάμε;

«Γραμμένη» την έχει η Τουρκία του Ρ.Τ.Ερντογάν.

Αυτό που τον «καίει» είναι τα τρισ δολ στα κοιτάσματα.

Η Τουρκία εξέδωσε NAVTEX και επικάλυψε τις κυπριακές NAVTEX. Δεν μιλάμε για παρατυπία αλλά για παρανομία»!

Είναι πρωτοφανές αυτό που συνέβη. Μιλάμε για πολεμική κίνηση κανείς δεν μιλούσε μέχρι τώρα. Ολοι υποβάθμιζαν το γεγονός και περίμεναν η Τουρκία να μην ανανεώσει την NAVTEX.

Tο ότι έδειξε τέτοιο αποφασιστικότητα, δεν προβλημάτισε κανέναν;

Η Τουρκία θα τολμήσει να εμποδίσει τις προγραμματισμένες μέσα στο 2018 γεωτρήσεις της γαλλικής TOTAL και της αμερικανικής EXXON-MOBIL; Αυτό πλέον φοβούνται όλοι σε Κύπρο-Ελλάδα

Εάν τις εμποδίσει πώς άραγε θα αντιδράσει το Παρίσι και η Ουάσιγκτον;

Υπενθυμίζουμε, ότι η Τουρκία προχώρησε σε μια πρωτοφανή πολεμική ενέργεια, δεσμεύοντας τεράστια θαλάσσια περιοχή η οποία επί της ουσίας περικυκλώνει το νησί της Κύπρου με νέα οδηγία προς ναυτιλλομένους. Kαι όχι μόνο αλλά δεσμεύει 8 από τα 13 οικόπεδα της ΑΟΖ!

Η εν λόγω περιοχή εκτείνεται από τα ανοιχτά του Ακάμα μέχρι και το ακρωτήρι, περνάει από τα ανοιχτά της Πάφου, της Λεμεσού, της Λάρνακας, του Απόστολου Ανδρέα και καταλήγει στα ανοιχτά της Αντιόχειας.

Η περίοδος ισχύος είναι από την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου μέχρι τις 10 Μαρτίου τα μεσάνυχτα.

Φώτο-ντοκουμέντο από το SAIPEM

Ανάλυση της περιοχής της τουρκικής Navtex, με βάση τις δορυφορικές φωτογραφίες του συστήματος «Planet», που δημοσίευσε τη Δευτέρα το «Tankers Trackers», δείχνει ότι σε μεγάλη έκταση από το γεωτρύπανο Saipem 12000 βρίσκεται μόνο ένα τουρκικό πολεμικό πλοίο.



Στην πράξη το τουρκικό πολεμικό ναυτικό διαθέτει τέσσερις φρεγάδες αυτής της κατηγορίας από τις οποίες η μία βρίσκεται μαζί με ξένη αποστολή και η δεύτερη στο Αιγαίο.

Με βάση τις δορυφορικές φωτογραφίες της 9ης Φεβρουαρίου η περιοχή της πειρατικής τουρκικής Navtex είχε καλυφθεί με περισσότερα
πολεμικά, που επιτηρούσαν κυρίως την περίμετρο της ζώνης που «δεσμεύτηκε», περιλαμβανομένης φρεγάδας κατηγορίας «Gabya»
και κορβέτας.

Νεότερες δορυφορικές φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης της περιοχής που καλύπτει η τουρκική Navtex, δηλαδή της Δευτέρας και χθεσινές, δεν είναι βοηθητικές αφού στην περιοχή επικρατούσε πυκνή νέφωση που δεν επιτρέπει ορατότητα στην επιφάνεια της θάλασσας.



Πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

● Οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην ταυτίζονται με τα περιεχόμενα του άρθρου. Τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν με οποιοδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
● Οι διαχειριστές του ιστολόγιου δεν ευθύνονται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει.
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, γενικά και εναντίον των συνομιλητών ή των συγγραφέων.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα σχόλια με το θέμα.
● Με βάση τα παραπάνω οι διαχειριστές έχουν το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.