Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2018

Πάνω από 50 οι νεκροί από της πλημμύρες της Μάνδρας. Απλά, δεν τους αναζήτησε κανείς… Αυτοί δεν μετρήθηκαν ποτέ: Aστεγοι, αλλοδαποί, πρεζάκια…

Πάνω από 50 οι νεκροί των καταστροφικών πλημμυρών της Μάνδρας. Εκεί που τόσο ο Δήμος όσο και μια γμωστή αλυσίδα έβαλαν την φονική υπογραφή τους. Η νοσοκόμα που αποκαλύπτει στο Κουρδιστό Πορτοκάλι την οδυνηρή πραγματικότητα ακόμη δεν μοορεί να συνέλθει από το σοκ.

Από την Ιόλη Πιερίδη

-Νε ξέρετε ότι υπήρχαν πολλοί άνθρωποι που δεν τους αναζήτησε κανείς. Αυτοί δεν μετρήθηκαν ποτέ: Aστεγοι, αλλοδαποί, πρεζάκια…Ηταν πάνω από 50 οι νεκροί μόνο στο δικό μας νοσοκομείο…

Το πόρισμα της Γενικής επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης Μαρίας Παπασπύρου, βάσει του οποίου καταλογίζονται συγκεκριμένες ευθύνες, αμείλικτο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του πορίσματος που δημοσιεύονται την Πέμπτη (28/12/2017) στην «Εφημερίδα των Συντακτών», οι επιθεωρητές επιρρίπτουν στο Δασαρχείο Αιγάλεω «εμμονές και αγκυλώσεις επί τυπικών θεμάτων». Παράλληλα, κάνουν λόγο για «λανθασμένη αξιολόγηση των προτεραιοτήτων και της σημασίας και του επείγοντος της δημοπράτησης του έργου», το οποίο, κατά την άποψή τους, «ήταν άκρως αναγκαίο για την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής».

Μάλιστα, υπογραμμίζουν πως εάν είχε ληφθεί εγκαίρως η απαραίτητη διοικητική μέριμνα, τούτο «θα αντιμετώπιζε σοβαρά τις αρνητικές επιπτώσεις στη Μάνδρα ενός ενδεχόμενου πλημμυρικού φαινομένου, όπως αυτό που συνέβη τη 15η Νοέμβρη».

Οι ίδιοι, μολονότι διαπιστώνουν ότι πράγματι η βροχόπτωση ήταν καταιγιστική στο όρος Πατέρα γεγονός που προκάλεσε την υπερχείλιση των χειμάρρων Σούρες και Αγίας Αικατερίνης, επισημαίνουν οι δημόσιες υπηρεσίες καθυστέρησαν δραματικά ως προς την υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων.


Στο πόρισμα των επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης γίνεται ειδική μνεία για το αυθαίρετο δημοτικό αμαξοστάσιο – εργοτάξιο της Μάνδρας, εξαιτίας του οποίου μπαζώθηκε το ένα από τα δύο ρέματα που «έπνιξε» στα λασπόνερα την ευρύτερη περιοχή.
Όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα της «Εφ.Συν.», το δημοτικό αμαξοστάσιο, εντός του οποίου διέρχεται το ρέμα Σούρες, δεν είχε καμία οικοδομική άδεια.

Γράφουν στο πόρισμά τους οι επιθεωρητές: «Στις εκθέσεις αυτοψιών που μας εστάλησαν από το Πολεοδομικό Γραφείο Ελευσίνας, το εν λόγω εργοτάξιο καταγράφεται ως αυθαίρετη κατασκευή και έχουν ήδη ξεκινήσει οι προβλεπόμενες διαδικασίες για τα αυθαίρετα».

Σύμφωνα, πάντα, με το πόρισμα, υπάρχουν, ωστόσο, κι άλλες ιδιοκτησίες – κυρίως γήπεδα, αλλά και βιομηχανικά κτήρια – οι οποίες «εξαφάνισαν» το ρέμα, αλλά και επεκτάσεις αποθηκευτικών και βοηθητικών χώρων που κατασκευάστηκαν καθ’ υπέρβαση των προβλεπόμενων οικοδομικών αδειών.

Κατά τα λοιπά, το κλιμάκιο των επιθεωρητών καταλήγει σε τέσσερις σημαντικές διαπιστώσεις:

Α. Ο μεγαλύτερος αριθμός απώλειας ανθρώπινων ζωών αφορούσε την πάνω πλευρά του ποταμού Σούρες

Β. Για παροχές νερού τέτοιου ή παρόμοιου μεγέθους η Παλαιά Εθνική Οδός Ελευσίνας – Θήβας (ΠΕΟΕΘ) λειτουργεί ως κοίτη χειμάρρου

Γ. Η κλίση του δρόμου είναι μεγάλη και το οδόστρωμα λειτουργεί ως πυθμένας της κοίτης με αποτέλεσμα να αυξάνει την ταχύτητα του νερού και τη συρτική του δύναμη

Δ. Η υπάρχουσα εγκεκριμένη μελέτη αφορά το πιο πεδινό τμήμα του χειμάρρου.

Υ.Γ> Κανείς δεν μίλησε για τις ευθύνες του δήμου και της εταιρίας…

Πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

● Οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην ταυτίζονται με τα περιεχόμενα του άρθρου. Τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν με οποιοδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
● Οι διαχειριστές του ιστολόγιου δεν ευθύνονται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει.
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, γενικά και εναντίον των συνομιλητών ή των συγγραφέων.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα σχόλια με το θέμα.
● Με βάση τα παραπάνω οι διαχειριστές έχουν το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.