Κυριακή, 14 Ιανουαρίου 2018

Τρία εντυπωσιακά ψηφιδωτά πάνελ με ελληνικές επιγραφές ανακαλύφθηκαν στην περιοχή της Χάμα στην Συρία από τον στρατό. (Φωτός)

Τρεις βυζαντινές ψηφιδωτές πλάκες ανακαλύφθηκαν μέσα σε έναν αρχαιολογικό χώρο κατά τις επεμβάσεις του Συριακού Αραβικού Στρατού στην περιοχή γύρω από την πόλη Uqerbat στην ανατολική περιοχή της Hama.

Ο Διευθυντής του Τμήματος Αρχαιοτήτων και Μουσείων του Hama Abdul-Qader Farzat δήλωσε ότι ο χώρος που ανακαλύφθηκε, είναι το δάπεδο μιας εκκλησίας που χρονολογείται από τον 5ο αιώνα μ.Χ., επίσης δήλωσε ότι οι ανασκαφές άρχισαν αφού έλαβαν πληροφορίες για την ύπαρξη αρχαιολογικού χώρου που είχε ταφεί κάτω από βρωμιά στην περιοχή Uqerbat, που βρίσκεται 85 χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης Hama.

 

Ο Αρχηγός Αστυνομίας της Hama, Αστάρφ Τάχα, δήλωσε ότι η στρατιωτική μονάδα NDF εθνοφύλακες της Salamiya βρήκε το ψηφιδωτό στην περιοχή Uqerbat κατά την αποναρκοθέτηση της περιοχής, προετοιμάζοντας την επιστροφή των οικογενειών στα χωριά τους. Μέχρι τώρα εχουν σκοτωθεί πολλοί ναρκαλιευτές.Η τεχνική και αρχαιολογική ομάδα αποκάλυψε τα θεμέλια μιας εκκλησίας στην περιοχή, τρία ψηφιδωτά πλαίσια με διαφορετικά σχέδια πτηνών, φυτικών μοτίβων με επιγραφές γραμμένες στα ελληνικά οι οποίες γράφουν σε μεγαλογράμματη γραφή: "ΕΠΙ ΤΟΥ ΑΓΙΩΤΑΤΑΤΟΥ ΗΜΩΝ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΤΟΥ ΟΣΙΟΤΑΤΟΥ … ΤΟΥ ΕΥΛΑΒΕΣΤΑΤΟΥ ΕΥΑΝΓΕΛΟΥ ΕΥΞΑΜΕΝΟΙ"… Ενώ υπάρχει και άλλη επιγραφή στην ελληνική  "η ευγενεστάτη Δόμνια,… (κόρη) …του μακαρίου Θεόδοτου".

Επισημαίνει ότι οι αστυνομικές δυνάμεις παρείχαν την απαραίτητη προστασία για να διευκολύνουν την πλήρη ανασκαφή στο χώρο όπου μια αρχαιολογική ομάδα εργάζεται για την ολοκλήρωση της ανασκαφής ολόκληρου του πίνακα.

Η περιοχή ήταν κέντρο του ISIS. Τον Σεπτέμβριο ο Συριακός Αραβικός Στρατός ανέκτησε τον έλεγχο της πόλης Uqerbat μετά την εξάλειψη και των τελευταίων τρομοκρατικών συναθροίσεων.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου