Δευτέρα, 1 Ιανουαρίου 2018

Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΗΣ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΟΖ

Τη στιγμή που η Τουρκία ληστρικά και παράνομα αναμένεται να τοποθετήσει γεωτρύπανο στην κυπριακή αοζ, η Ελλάδα με δικό της νόμο (4001/2011) απαγόρευσε στον εαυτό της να μπορεί νομίμως να συμμετέχει σε έρευνες κοιτασμάτων στην κυπριακή αοζ. Σύμφωνα με τον "νόμο Γιάννη Μανιάτη", "η ελληνική εταιρεία υδρογονανθράκων" (εδευ α.ε.) δεν μπορεί να συμμετέχει ή να τοποθετήσει νομίμως γεωτρύπανο -για λογαριασμό του δημοσίου- στην κυπριακή αοζ. Ο νόμος 4001/11 ανέτρεψε το καθεστώς του προηγουμένου νόμου 2289/95 ο οποίος επέτρεπε νομίμως τη συμμετοχή της ελληνικής εταιρίας υδρογονανθράκων σε έρευνες εντός και εκτός Ελλάδος.

Εάν ο νόμος Μανιάτη δεν είχε τροποποιήσει τον προηγούμενο νόμο 2289/95, σήμερα η εδευ α.ε. θα μπορούσε -όπως συνέβαινε πάντα- να είχε φροντίσει νομίμως & έγκαιρα -μέσω σχετικής αίτησης- να είχε αποκτήσει ερευνητικά δικαιώματα (οδηγία 94/22 της ευρωπαϊκής ένωσης) π.χ. Στα ελεύθερα οικόπεδα 4 & 5 της "λεκάνης του Ηροδότου" στην κυπριακή αοζ, τα οποία μερικώς διεκδικεί ήδη η Τουρκία- και σε συνεργασία με άλλες εταιρείες να είχε τοποθετήσει εκεί νοικιασμένο γεωτρύπανο στα οικόπεδα αυτά κατοχυρώνοντας δικαιώματα.

Η ιστορία επαναλαμβάνεται........ Η Ελλάδα παίρνει και πάλι -εκ του μακρόθεν- γεωπολιτικά μαθήματα παράνομης συμπεριφοράς...........


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου