Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2017

Τελεσίγραφο προς Κύπρο: «Ή αναβάλετε ή συνεργασία ή επέμβαση της Τουρκίας» – Απέρριψε ο Ν.Αναστασιάδης – Συγκαλεί συμβούλιο το Ισραήλ

Με κομμένη την ανάσα οι χώρες της Μεσογείου παρακολουθούν την κλιμάκωση από πλευράς Τουρκίας η οποία προχωρά πλέον σε στρατικοποίηση της κρίσης στέλνοντας τελεσίγραφο ενώ η κεμαλική αντιπολίτευση μέσω του Κιλιντσάρογλου ωθεί τον Ρ.Τ.Ερντογάν σε ακραίες ενέργειες. Πληροφορίες από το Ισραήλ αναφέρουν πως ο Μ.Νετανιάχου θα συγκαλέσει τις επόμενες ώρες συμβούλιο για τις εξελίξεις στην περιοχή.


Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι:

«Σε περίπτωση που η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν υιοθετήσει αυτήν την πρόταση, η τουρκοκυπριακή πλευρά θα μελετήσει την διενέργεια νέων βημάτων σε συνεργασία με την μητέρα πατρίδα και εγγυήτρια δύναμη, την Τουρκία. Με αυτόν τον τρόπο θα ληφθούν όλα τα μέτρα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και συμφερόντων της τουρκοκυπριακής πλευράς» , προστίθεται στην τουρκική ανακοίνωση

Η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει απρόσκοπτα τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της, ασκώντας τα κυριαρχικά δικαιώματά της, με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, διαβεβαίωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απορρίπτοντας το τουρκικό τελεσίγραφο.

Κληθείς να σχολιάσει τις τουρκικές προκλήσεις πέριξ της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι εκείνο που πρέπει να μετρά είναι το τι επιτυγχάνει η Κύπρος μέσα από την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της.

«Δεν έχω πρόθεση να σχολιάσω τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας» είπε.

Τελεσίγραφο από το «υπουργείο Εξωτερικών» του παράνομου τουρκοκυπριακού καθεστώτος

«Η διαπραγμάτευση για λύση δυο κρατών μπορεί να έρθει στο προσκήνιο ως μια επιλογή».

Σε σχετική ανακοίνωση εκφράζεται αντίθεση με τις γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ και γίνεται λόγος σε «βήματα της ελληνοκυπριακής πλευράς (όπως αποκαλείται η Κυπριακή Δημοκρατία), παραγνωρίζοντας την τουρκοκυπριακή πλευρά». Η τουρκοκυπριακή πλευρά υπενθυμίζει στην ελληνοκυπριακή ότι «έχει ίσα και νόμιμα δικαιώματα στο φυσικό αέριο, που βρίσκεται στην κυπριακή ΑΟΖ».

Η τουρκοκυπριακή πλευρά υποστηρίζει ότι μέχρι την επίτευξη της τελικής λύσης στο Κυπριακό οι έρευνες θα έπρεπε να διακοπούν. Διαφορετικά, οι έρευνες θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της συνεργασίας των δυο πλευρών», τονίζεται. «Σε περίπτωση που η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν υιοθετήσει αυτήν την πρόταση, η τουρκοκυπριακή πλευρά θα μελετήσει την διενέργεια νέων βημάτων σε συνεργασία με την μητέρα πατρίδα και εγγυήτρια δύναμη, την Τουρκία. Με αυτόν τον τρόπο θα ληφθούν όλα τα μέτρα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και συμφερόντων της τουρκοκυπριακής πλευράς» , προστίθεται στην ανακοίνωση.

Νέο τουρκικό παραλήρημα για το Αιγαίο – Προκαλεί ο Κιλιντσάρογλου

Λίγες ώρες μετά τις εμπρηστικές δηλώσεις εκπροσώπων τουρκικού κόμματος για τα ελληνικά νησιά, ο Κιλιντσάρογλου μιλώντας στο Haberturk επανέλαβε τις προκλήσεις του λέγοντας ότι 18 νησιά θα έπρεπε να ανήκουν στην Τουρκία ενώ έστρεψε τα βέλη του κατά του Πάνου Καμμένου.


«Ο έλληνας υπουργός Άμυνας με απείλησε και είπε: “Μολών λαβέ. Τα 18 νησιά να δούμε, μπορείς να τα πάρεις;”. Αν αυτοί είναι εθνικιστές, αν αυτοαποκαλούνται έτσι τουλάχιστον θα έπρεπε να απαντήσουν στον υπουργό Άμυνας της Ελλάδας, δηλώνοντας: “Πως μιλάς με αυτόν τον τρόπο;”.

Εγώ το λέω. Τα 18 νησιά είναι υπό κατάληψη από τους έλληνες στρατιώτες».

Μετά τους κεμαλιστές και η επικεφαλής του τουρκικού κόμματος ζητά από τον Ερντογάν να πάρει πίσω από την Ελλάδα 18 νησιά.

Μιλώντας σε πολιτική συγκέντρωση, η Μεράλ Ακσενέρ, είπε χαρακτηριστικά: Βγήκε ένας υπουργός Άμυνας με το όνομα Καμμένος και είπε στους δικούς μας «Μολών Λαβέ». Ούτε άχνα. Δεν βγάλατε ούτε κιχ. Διότι αν πείτε κάτι πρέπει να κάνετε αυτό που πρέπει. Έχουμε ένα ήρωα των Ιμίων, τον Τούρκσεν, ο οποίος δήλωσε: »Καμμένε λίγο έμεινε, εμείς ερχόμαστε. Να είσαι έτοιμος»».

Υπενθυμίζουμε ότι με παράνομη Navtex η Τουρκία, «δεσμεύει» περιοχή βορειοανατολικά της Κύπρου και από την πλευρά μεταξύ των τουρκικών ακτών και των ακτών της κατεχόμενης Κύπρου για έρευνες από το σκάφος Barbaros, που θα διαρκέσει μέχρι και τις 30 Μαρτίου 2018.

Πρόκειται για περιοχή πολύ μακριά από τα 13 τεμάχια της Κυπριακής Δημοκρατίας, ωστόσο περιλαμβάνει περιοχή ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, που διεκδικείται ως περιοχή ελέγχου των κατεχομένων.

Η τουρκική Navtex θεωρείται παράνομη, διότι η κατεχόμενη πλευρά της Κύπρου δεν είναι αναγνωρισμένο κράτος, ώστε να προβάλλει κυριαρχικά δικαιώματα επί θαλασσίων ή άλλων περιοχών.

Το Barbaros στις σεισμογραφικές έρευνες θα συνοδεύεται από τα σκάφη M/V TANUX-1 και R/V APOLLO MOON.

Δείτε βίντεο με τις εξελίξεις.





Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

● Οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην ταυτίζονται με τα περιεχόμενα του άρθρου. Τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν με οποιοδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
● Οι διαχειριστές του ιστολόγιου δεν ευθύνονται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει.
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, γενικά και εναντίον των συνομιλητών ή των συγγραφέων.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα σχόλια με το θέμα.
● Με βάση τα παραπάνω οι διαχειριστές έχουν το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.