Κυριακή, 29 Ιανουαρίου 2017

Άγρια πρόκληση: Τουρκική πυραυλάκατος στα Ίμια

Πολύ σοβαρή τουρκική πρόκληση σημειώθηκε το πρωί της Κυριακής, ανήμερα της συμπλήρωσης 21 ετών από την κρίση στα Ίμια.

Μία τουρκική πυραυλάκατος στην οποία επέβαινε ο αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Χουλουσί Ακάρ μαζί με τους αρχηγούς του τουρκικού στρατού, ναυτικού και αεροπορίας, παραβίασε τα ελληνικά χωρικά ύδατα και προσέγγισε τις βρχονησίδες Ίμια. Το τουρκικό πολεμικό πλοίο συνόδευαν δύο σκάφη ανορθοδόξου πολέμου των τουρκικών ειδικών δυνάμεων με άγνωστο αριθμό κομάντος.

Το σοβαρό περιστατικό σημειώθηκε περίπου στις 11 το πρωί της Κυριακής.

Από ελληνικής πλευράς, στην περιοχή των Ιμίων κινούνταν η κανονιοφόρος «Κραταιός» η οποία κάλεσε την τουρκική πυραυλάκατο στο κανάλι 16, επισήμανε ότι το τουρκικό πολεμικό βρίσκεται σε ελληνική χωρική θάλασσα και ζήτησε την αποχώρηση του πλοίου. Κατά πληροφορίες, το ίδιο μήνυμα εκπέμφθηκε προς το τουρκικό πολεμικό πλοίο και από το παρατηρητήριο της Λέρου αλλά και από περιπολικό ανοιχτής θαλάσσης του ελληνικού Λιμενικού.

Αφού παρέμειναν για λίγα λεπτά κοντά στς βραχονησίδες Ίμια, η τουρκική πυραυλάκατος και τα δύο τουρκικά σκάφη αποχώρησαν από την περιοχή.

Σύμφωνα με έκτακτη είδηση που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της Hurriyet, στο τουρκικό πλοίο που προσέγγισε τα Ίμια επέβαινε η ηγεσία των τουρκικών ενόπλω δυνάμεων, δηλαδή ο αρχηγός του τουρκικού γενικού επιτελείου και οι αρχηγοί του τουρκικού στρατού, ναυτικού και αεροπορίας. Η είδηση παίζει πρώτο θέμα αυτή την ώρα και στο CNN Turk και στα περισσότερα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
Φωτογραφίες αποδεικνύουν ότι στο τουρκικό πολεμικό που παραβίασε τα ελληνικά χωρικά ύδατα επέβαινε ο Τούρκος αρχηγός ΓΕΕΘΑ και οι αρχηγοί του τουρκικού στρατού, ναυτικού και αεροπορίας - Στην επιχείρηση και δύο ταχύπλοα των τουρκικών ειδικών δυνάμεων με κομάντοςΠρώτο θέμα στην ιστοσελίδα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων η «επίσκεψη» του ΑΓΕΕΘΑ στα ΊμιαΠηγές ελληνικού ΓΕΕΘΑ: «Στημένο μηντιακά»
«Επρόκειτο για ένα περιστατικό στημένο μηντιακά» σχολίασε ανώτατη πηγή του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας με την οποία επικοινώνησε το www.protothema.gr.

Ο ίδιος αξιωματικός τονίζει ότι λίγο μετά τον περίπλου των Ιμίων, οι φωτογραφίες που αποδεικνύουν το... ανδραγάθημα της τουρκικής στρατιωτικής ηγεσίας αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του τουρκικού γενικού επιτελείου. Ο στρατηγός Χουλουσί Ακάρ, όπως αναφέρεται από το τουρκικό γενικό επιτελείο, μαζί με τον αρχηγό του τουρκικού στρατού στρατηγό Σελίχ Ζεκί Τσολάκ, τον αρχηγό της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας πτέραρχο Αμπιντίν Ουνάλ και τον αρχηγό του τουρκικού πολεμικού ναυτικού ναύαρχο Ρετζέπ Μπουλέντ Μποστάνογλου αφού επιθεώρησαν τον ναύσταθμο του Ακσάζ επιβιβάστηκαν σε πυραυλάκατο που έπλευσε στα Ίμια.

Από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας επισημαίνεται ότι η ηγεσία τωντουρκικών ενόπλων δυνάμεων δεν αποβιβάστηκε στα Ίμια. Κατά πληροφορίες, τα πληρώματα των τουρκικών πολεμικών πλίων δεν αντέδρασαν ούτε και απάντησαν στις κλήσεις που έλαβαν από την ελληνική κανονιοφόρο Κραταιός και το σκάφος του ελληνικού Λιμενικού.


Το τουρκικό Γενικό Επιτελείο για τα Ιμια -Οι φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα
Ανακοίνωση για το συμβάν την «επίσκεψη» του αρχηγού των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στα Ιμια εξέδωσε το Γενικό Επιτελείο της γειτονικής χώρας.

Παράλληλα, το Γενικό Επιτελείο έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες από την εν λόγω «επίσκεψη».

«Ο Επιτελάρχης, στρατηγός Χουλούσι Ακάρ, μαζί με τους αρχηγούς στρατού ξηράς, ναυτικού και αεροπορίας, επιθεώρησαν τη ναυτική βάση Ακσάζ στις 29 Ιανουαρίου 2017. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης δύο σκάφη που ανήκουν στο Πολεμικό Ναυτικό τους μετέφεραν στην περιοχή των βραχονησίδων Καρντάκ (σ.σ. Ιμια).

Ο στρατηγός Ακάρ δήλωσε ότι ως τουρκικός στρατός πάντα δρούμε στο Αιγαίο λαμβάνοντας υπόψη την υπεράσπιση της φιλίας και της ειρήνης και την προστασία των θαλασσών και των συμφερόντων μας.

Επιπλέον, τόνισε ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν με σθένος και αποφασιστικότητα τις προσπάθειες για την προστασία των δικαίων και των συμφερόντων της χώρας και του έθνους μας σε ξηρά, θάλασσα και αέρα».
Τα τουρκικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για επεισόδιο κοντά στα Ιμια, με το σκάφος στο οποίο επέβαινε ο αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Το πρακτορείο Dogan αναφέρει ότι σκάφος του ελληνικού λιμενικού ανέκοψε την πορεία ενός τουρκικού σκάφους στο οποίο επέβαινε ο Επιτελάρχης Χουλουσί Ακάρ. Το τουρκικό σκάφος κατευθυνόταν προς τα Ιμια.
Τα τουρκικά δημοσιεύματα κάνουν λόγο για ένταση που διήρκεσε περίπου 30 λεπτά, προτού το σκάφος στο οποίο επέβαινε ο Ακάρ επιστρέψει στην Αλικαρνασσό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου