Τρίτη 17 Μαΐου 2016

Ποιος θα πάρει τον θησαυρό του Καντάφι; (vid)


Η κεντρική τράπεζα της Λιβύης παλεύει να ανοίξει θησαυροφυλάκιο του Καντάφι με χρυσά νομίσματα!

Με τη Λιβύη να υποφέρει από δεινά οικονομικά προβλήματα, ένα κρυμμένο απόθεμα χρυσών και ασημένιων νομισμάτων αξίας $ 184 εκατομμυρίων κλειδωμένα σε ένα θησαυροφυλάκιο της εποχής του Καντάφι στην ανατολική πόλη της Μπέιντα, θα μπορούσε να αποδειχθεί πολύτιμο.


Το πρόβλημα είναι, ότι οι τοπικοί αξιωματούχοι δεν έχουν τον κωδικό!






Τα νομίσματα είναι κλειδωμένα με έναν πενταψήφιο κωδικό, τον οποίο οι κεντρικοί τραπεζίτες σε αυτό το τμήμα της χώρας δεν έχουν. Η αντίπαλη κυβέρνηση στην Τρίπολη, η οποία έχει ενεργό έλεγχο του τραπεζικού συστήματος, δεν θα παραδώσει τα ψηφία και έχει εκφράσει ανησυχία τα χρήματα θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν ένοπλες πολιτοφυλακές που θα αντιτίθενται σε αυτήν.

Για να γίνουν τα πράγματα χειρότερα, τα νομίσματα φέρουν το πρόσωπο του Καντάφι, του ηγέτη που ανατράπηκε, συνελήφθη και σκοτώθηκε το 2011.

Υποθέτοντας ότι ο ίδιος θα μπορούσε να πάρει τα νομίσματα, «δεν μπορώ να τα πουλήσω ως έχουν», δήλωσε ο Ali El Hibri, διοικητής της κεντρικής τράπεζας στην ανατολική Λιβύη. «Δεν θέλω να προκαλέσω οποιαδήποτε διαμάχη στους δρόμους διαφημίζοντας το πρόσωπο του Καντάφι».

Ο El Hibri πρέπει να παραβιάσει ένα απαρχαιωμένο αλλά ανθεκτικό βρετανικό θησαυροφυλάκιο 48 ετών και στηρίζεται σε ένα διάσημο ζευγάρι διαρρηκτών χρηματοκιβωτίων, το οποίο κρατά κρυφή την ταυτότητά του.

Σύμφωνα με την αμερικανική Numismatic Guaranty Corporation, ένα χρυσό νόμισμα του Καντάφι αξίζει μέχρι και $ 950, ή περίπου $ 300 πάνω από την πραγματική αξία του σε χρυσό. Ένα ασημένιο νόμισμα θα μπορούσε να πιάσει $ 150. Βάσει μιας απογραφής των κεντρικών τραπεζών, υπάρχουν 190.000 ασημένια νομίσματα και 84.000 χρυσά νομίσματα, είπε ο κ Hibri.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

● Οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην ταυτίζονται με τα περιεχόμενα του άρθρου. Τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν με οποιοδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
● Οι διαχειριστές του ιστολόγιου δεν ευθύνονται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει.
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, γενικά και εναντίον των συνομιλητών ή των συγγραφέων.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα σχόλια με το θέμα.
● Με βάση τα παραπάνω οι διαχειριστές έχουν το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.