Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου 2016

ΠΕΡΑΣΑΝ ΝΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΕΦΡΩΣΗ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ ΚΑΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΝΑ ΨΑΛΛΕΙ ΝΕΚΡΩΣΙΜΗ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ!!!

Η ΑΘΛΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΔΩΣΙΛΟΓΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΣΙΠΡΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΑΤΟ!!!


Ορθόδοξη τέφρα; Δεν είναι οξύμωρο;

Ο νόμος που ψηφίστηκε το προηγούμενο Σάββατο και δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως προβλέπει ρητά και κατηγορηματικά πως επιτρέπεται πλέον η αποτέφρωση των νεκρών!


Ορίζει παράλληλα ότι η επιλογή του τόπου ενταφιασμού είναι δικαίωμα του καθενός. Προβλέπει επίσης πως κάθε φυσικό πρόσωπο εάν το επιθυμεί μπορεί ελεύθερα να δηλώσει ενώπιον συμβολαιογράφου τον τύπο της τελετής της κηδείας του και τον τόπο ενταφιασμού του.

Με τη δήλωση του αυτή θα ορίζονται τα συγγενικά ή μη πρόσωπα, που θα εκτελέσουν την επιθυμία του, τα οποία με σχετική δήλωση τους στο ίδιο συμβολαιογραφικό έντυπο θα αποδέχονται τη δήλωση του προσώπου και θα αναλαμβάνουν την υποχρέωση να την εκτελέσουν.

Ο νόμος επίσης αναφέρει πως εάν η επιθυμία του θανόντος δεν αντίκειται σε κανόνες δημόσιας τάξης, υγιεινής ή στα χρηστά έθιμα, τα αρμόδια όργανα ή οι υπηρεσίες που επιμελούνται της ταφής του νεκρού οφείλουν να συμμορφώνονται στη διατυπωθείσα επιθυμία του θανόντος χωρίς οποιαδήποτε άλλη προϋπόθεση ή διαδικασία ακόμη και αν εναντιωθούν συγγενείς οποιουδήποτε βαθμού».

Παρά το γεγονός ότι η Εκκλησία της Ελλάδος απαγορεύει την καύση νεκρών και ότι η Ιερά Σύνοδος στις 14 Ιανουαρίου 2016 είχε αποστείλει επιστολή επί του θέματος στον αρμόδιο Υπουργό κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, η κυβέρνηση χωρίς να έχει δώσει καμία απάντηση φέρνει τον νόμο.

Μετά και τη δημοσιοποίηση του Νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον αν θα υπάρξει «απάντηση» από πλευράς εκκλησίας, καθώς και ποιά θα είναι αυτή αφού το θέμα της καύσης των νεκρών μπορεί να ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου στις σχέσεις Πολιτείας-Εκκλησίας.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος πάντως, ως προς το θέμα της καύσης των νεκρών είχε προσφάτως υπογραμμίσει μεταξύ άλλων: «Η Εκκλησία έχει έναν τρόπο ζωής και δε μπορεί ο καθένας, όποτε θέλει να έρχεται να προσθέτει αυτά που επιθυμεί. Ο βασικός κανόνας της Ορθοδοξίας είναι ότι ο κάθε άνθρωπος είναι ελεύθερος να διαλέξει αυτό που θέλει. Αλλά, αναλαμβάνει και την ευθύνη για αυτό που κάνει. Εάν ένας άνθρωπος ζητήσει γραπτώς να αποτεφρωθεί, είναι δική του η επιλογή, αλλά είναι δική του και η ευθύνη. Δε μπορεί, όμως, αυτός ο άνθρωπος να ζητήσει να είναι και λίγο ορθόδοξος. Να θέλει να ψαλεί και νεκρώσιμος ακολουθία».

ΑΛΛΟ ΚΑΥΣΗ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΚΙ ΑΛΛΟ ΑΠΟΤΕΦΡΩΣΗ!

Στην Αρχαία Ελλάδα η ταφή των νεκρών από τους οικείους τους ήταν θρησκευτικό καθήκον και προβλεπόταν από τον νόμο. Η ψυχή του νεκρού έβρισκε ανάπαυση στον Άδη μόνο όταν οι ζωντανοί έθαβαν το σώμα του. Στον κυκλαδικό πολιτισμό ως το 1200-1100 π.Χ. οι Έλληνες εφάρμοζαν τον ενταφιασμό ως αποκλειστική πρακτική κήδευσης.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου