Σάββατο 27 Ιουλίου 2019

Αγία Παρασκευή: Συγκλόνισε ο καπετάνιος του Νήσος Σάμος για την προστάτιδα των ματιών

ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: Συγκινητικές στιγμές έζησαν και κατέγραψαν όσοι βρέθηκαν φέτος στον Προεόρτιο Εσπερινό της Αγίας Παρασκευής στη μικρασιατική γειτονιά του Καστέλλου της Χίου. Τα διερχόμενα πλοία της γραμμής πιστά στο έθιμο των τελευταίων ετών απέδωσαν χαιρετισμό στον προσφυγικό ναό της Αγίας Παρασκευής που έχτισαν οι Μικρασιάτες πρόσφυγες του 1922 ακριβώς απέναντι από την Αγία Παρασκευή του Τσεσμέ, το Κιόστε, την πατρίδα δηλαδή από την οποία ξεριζώθηκαν και δεν γύρισαν ποτέ.




Τις εντυπώσεις για φέτος έκλεψε το πλοίο «Νήσος Σάμος» που κατά την άφιξή του στο λιμάνι της Χίου, έφθασε έξω την εκκλησία και απέδωσε χαιρετισμούς κάνοντας χρήση φωτοβολίδων, καπνογόνων και της κόρνας του πλοίου. Τιμή επίσης απέδωσαν το πλοίο «San Nicolas», το ναυαγοσωστικό του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χίου, καθώς και η λάντζα «Ισίδωρος».

Ο καπετάνιος του Νήσος Σάμος Γιώργος Αρβανίτης απέδωσε χαιρετισμό στον προσφυγικό ναό της Αγίας Παρασκευής.


Στις 26 Ιουλίου η Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική, Ορθόδοξος Εκκλησία εορτάζει την μνήμη της αγίας ενδόξου Οσιοπαρθενομάρτυρος του Χριστού Παρασκευής της αθληφόρου. Όπως είναι γνωστό, η αγία ένδοξος Οσιοπαρθενομάρτυς Παρασκευή έλαβε από τον Άγιο Τριαδικό Θεό το ιδιαίτερο χάρισμα της θεραπείας τόσο της σωματικής όσο κυρίως της πνευματικής οράσεως.

Είναι η προστάτις των ματιών. Μας χαρίζει το φως. Βέβαια, το χάρισμα αυτό η αγία ένδοξος Οσιοπαρθενομάρτυς Παρασκευή δεν το έχει κατά φύσιν, αλλά κατά Χάριν, ως δωρεά, η οποία πηγάζει από την πηγή του φωτός, από το φυσικό φως, από το αυτοφώς, τον Ίδιο τον Θεάνθρωπο Κύριο Ιησού Χριστό, ο οποίος εκήρυξε στεντορεία τη φωνή ότι «Εγώ ειμί το Φως του κόσμου».


Πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

● Οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην ταυτίζονται με τα περιεχόμενα του άρθρου. Τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν με οποιοδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
● Οι διαχειριστές του ιστολόγιου δεν ευθύνονται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει.
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, γενικά και εναντίον των συνομιλητών ή των συγγραφέων.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα σχόλια με το θέμα.
● Με βάση τα παραπάνω οι διαχειριστές έχουν το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.