Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2018

«Όχι» σε όλα από Μόσχα σε Α.Τσίπρα: «Όχι» στην αναγνώριση της «Β.Μακεδονίας» - «Όχι» στη ματαίωση πώλησης των S-400

Αν και η ελληνική πλευρά δηλώνει ικανοποιημένη από τα αποτελέσματα της επίσημης επίσκεψης Α.Τσίπρα στη Μόσχα και μιλά για «αποκατάσταση των σχέσεων σε νέα δεδομένα», εντούτοις η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική.

Η απάντηση της Μόσχας ήταν "ΌΧΙ" σε όλα. Όχι στην αναγνώριση της "Βόρειας Μακεδονίας", "Όχι" στη ματαίωση πώλησης των S-400.
ADVERTISING


Eιδικά για το πρώτη σκέλος όσο αφορά τα Βαλκάνια, η Μόσχα θεωρεί πως τους επόμενους έξι μήνες θα κριθούν όλα, τόσο σε Κόσοβο-Σερβία όσο και σε Σκόπια.

Ρωσικοί κύκλοι σχολίαζαν χαρακτηριστικά πως τόσο το θέμα των Σκοπίων, όσο και το θέμα του Κοσόβου-Σερβίας και στο βάθος "Μεγάλη Αλβανία" είναι αλληλένδετα. Ηδη Πρίστινα και Τίρανα προχωρούν σε μορφές ενώσεως σε διάφορους τομείς (τελωνειακή, κοινό σύστημα υγεία, εκπαίδευσης κτλ) με ορίζοντα το 2025 ενώ θέλουν ο επόμενος πρόεδρος των Σκοπίων να είναι Αλβανός.

Μην ξεχνάμε πως οι Αμερικανοί δημιουργούν ΝΑΤΟϊκή βάση στην Αλβανία.

Επί της ουσίας αυτό που ζήτησε ο Α.Τσίπρας από τον Β.Πούτιν, ήταν να αποδεχτεί το αμερικανικό σχέδιο για τα Βαλκάνια. Κάτι που είπε και ο Σ.Λαβρόφ σήμερα το πρωί σε συνέντευξη του ρίχνοντας το πρώτο μεγάλο "ΌΧΙ":

«Eίναι προφανής η κατακόρυφη συνεχής παρέμβαση των ΗΠΑ και της Ε.Ε. στις εσωτερικές υποθέσεις της Μακεδονίας* (Σκόπια). Σε καθημερινή βάση οι πολίτες της καλούνταν να ψηφίσουν υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών στο δημοψήφισμα στις 30 Σεπτεμβρίου τρέχοντος έτους. Το δημοψήφισμα, όπως είναι γνωστό, απέτυχε.

Σ’ αυτή την κατάσταση στη Βουλή στις 19 Οκτωβρίου, με εκβιασμό και χρηματισμό βουλευτών, επιβλήθηκαν οι συνταγματικές αλλαγές, με άμεση εμπλοκή ξένων διπλωματών, συμπεριλαμβανομένου και του εκεί πρέσβη των ΗΠΑ. Τώρα γίνονται πυρετώδεις απόπειρες να πάρει η διαδικασία την τελική της μορφή στις αρχές του 2019.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι μια τέτοια σπουδή εξυπηρετεί τον μοναδικό σκοπό της Ουάσινγκτον για τη βεβιασμένη ενσωμάτωση των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Οι σπέκουλες ότι η αποδοχή της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι δήθεν αναγκαία για την επιτάχυνση της ευρωπαϊκής πορείας δεν αντέχουν καμία κριτική. Οι διαβουλεύσεις με τις Βρυξέλλες για το θέμα μπορούν να διαρκέσουν, όπως λέει η εμπειρία, μερικές δεκαετίες.»

Αρα εδώ το "ΟΧΙ" είναι δεδομένο και επιβάλετε από γεωπολιτική άποψη. Δεν θα ήθελε άλλωστε ούτε η Σερβία ΝΑΤΟϊκά στρατεύματα να αναπτύσσονται και από την πλευρά των Σκοπίων. Ειδικά τώρα που το Βελιγράδι ετοιμάζεται να παραλάβει τα αναβαθμισμένα άρματα μάχης Τ-72Β3 και τη στιγμή που ακόμη και ο πρόεδρος και η πρωθυπουργός της χώρας μιλούν για "αυξημένη πιθανότητα στρατιωτικής εμπλοκής στο Κόσοβο".

Οσο αφορά την ματαίωση της πώλησης των S-400 ξανά ο Α.Τσίπρας ζήτησε επί της ουσίας να επιστρέψει η Τουρκία στο δυτικό "μαντρί" ρίχνοντας άκυρο στη Μόσχα και να διακόψει κάθε αμυντική συναλλαγή μαζί της. Δηλαδή ζήτησε ξανά, η Μόσχα να αποδεχτεί την αμερικανική γεωπολιτική άποψη και τους σχεδιασμούς της Ουάσινγκτον. Γιατί η Μόσχα να χάσει αμυντικό συμβόλαιο δισ. δολαρίων;

Σε επίπεδο γεωπολιτικής, πρακτικής σκέψης και υπολογισμού συμφερόντων κανείς δεν κατάλαβε στη Μόσχα την απαίτηση αυτή του Α.Τσίπρα. Ειδικά τη στιγμή που η Αγκυρα θα παραλάβει και τα F-35.

Αυτό μάλιστα που τόνιζαν ρωσικές πηγές είναι ότι το "πρώτο μέλημα του Α.Τσίπρα θα έπρεπε να είναι τα αμερικανικά F-35 τα οποία έρχονται και σε μεγάλες ποσότητες στο Αιγαίο ενισχύοντας την ΤΗΚ". Aπό πουθενά δεν προκύπτει ολική ρήξη των αμερικανο-τουρκικών σχέσεων που να δικαιολογεί μη πώληση των μαχητικών στην Αγκυρα.

Τέλος, σε ότι αφορά την Κύπρο και το θέμα που προέκυψε πρόσφατα με τις δηλώσεις της Μ.Ζαχάροβα περί στρατικοποίησης της Κύπρου με την παρουσία αμερικανικών δυνάμεων, ο Β.Πούτιν δεν ενστερνίζεται τα όσα άκουσε από τον Α.Τσίπρα. Για το λόγο αυτό μια μέρα πριν από την άφιξη της απεσταλμένης του γ.γ. του ΟΗΕ, Τζέιν Λουτ, θα μεταβεί στη Λευκωσία, στις 14 Δεκεμβρίου, για πολιτικές διαβουλεύσεις ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Αλεξάντερ Γκρούσκο.

Ο κ. Γκρούσκο, ο οποίος είναι αρμόδιος για τις σχέσεις της Ρωσίας με τις ευρωπαϊκές χώρες, την ευρωπαϊκή συνεργασία, τις επαφές με την ΕΕ, τον ΟΑΣΕ, το ΝΑΤΟ και το Συμβούλιο της Ευρώπης, θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη, κατά την οποία αναμένεται να συζητηθεί και το θέμα της συνάντησης του κ. Χριστοδουλίδη με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, που πιθανόν να πραγματοποιηθεί στη Μόσχα τον ερχόμενο Ιανουάριο.

Ετσι, παρά το γεγονός ότι μπροστά στις κάμερες υπήρξε «επεισόδιο» με τον Ρώσο πρόεδρο να ξεχνά την διπλωματική γλώσσα και να χαρακτηρίζει «σαχλαμάρες» την απέλαση Ρώσων διπλωματών, οι κυβερνητικές πηγές μιλούν για νέα δεδομένα στις ελληνορωσικές σχέσεις και για «αλλαγή σελίδας». Ακατανόητο γεγονός πραγματικά.

Ας δούμε τι λέει το Μαξίμου:

Υπό αυτό το πρίσμα, σημειώνει η ελληνική πλευρά, η ατζέντα των συνομιλιών των κ.κ. Τσίπρα και Πούτιν επικεντρώθηκε ουσιαστικά σε δύο βασικούς τομείς: τον οικονομικό, τις διμερείς οικονομικές σχέσεις και τον διάλογο για τις περιφερειακές εξελίξεις. Αυτός ο διάλογος, σχολιάζει η Αθήνα, «γίνεται ολοένα και πιο ζωντανός, μπαίνουν και καινούρια θέματα». «Όσο η Ρωσία δείχνει περισσότερο ενδιαφέρον για την περιοχή και η Ελλάδα ενισχύει τον ρόλο της σε αυτήν, τόσο μπαίνουν και μεγαλύτερα ζητήματα στην ελληνορωσική ατζέντα», επισημαίνει, σχολιάζοντας μάλιστα ότι η σημερινή ήταν με διαφορά η πιο ουσιαστική συνάντηση με τη ρωσική πλευρά.

Η πλευρά της Αθήνας αναφέρει σε αυτό το πλαίσιο ότι πρώτη φορά μπήκε τόσο ανοικτά θέμα Τουρκίας και εξοπλιστικών και έγινε ανταλλαγή απόψεων, κάτι που έθεσε ευθέως και ανέδειξε ο Έλληνας πρωθυπουργός και στις δηλώσεις του.

Επίσης, τέθηκε και ευρύτερο θέμα ανατολικής Μεσογείου που άρχισε να συζητείται με αφορμή τις δηλώσεις Ζαχάροβα την Πέμπτη για στρατικοποίηση της Κύπρου, κάτι που εντάσσεται στον ευρύτερο ερώτημα για το ποιος είναι ο ρόλος των ΗΠΑ στην Κύπρο και την Ελλάδα. Οι απαντήσεις του κ. Τσίπρα στο ερώτημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ επ' αυτού ήταν σαφείς.

Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και η Κύπρος έδωσαν το μήνυμα ότι το θέμα αυτό πρέπει να λήξει. Όσον αφορά στο Κυπριακό διατυπώθηκε μια ξεκάθαρη δήλωση αρχών, με τις διακηρυκτικές αυτές θέσεις να έχουν αξία, δεδομένου ότι σε μια τόσο μεταβατική περίοδο, και στην περιοχή και στην Κύπρο και στην Ελλάδα, είναι σημαντικό να δίνεται το μήνυμα ότι η Ρωσία είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Συζήτηση έγινε επίσης και για την Ουκρανία και τους ελληνικούς πληθυσμούς στην περιοχή, στη Μαριούπολη και στην Κριμαία.

Μπήκε το θέμα της Λιβύης που για την Ελλάδα έχει αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερη σημασία μετά την πρόσφατη Διάσκεψη του Παλέρμο αλλά και τη δραστηριοποίηση της Τουρκίας στη Λιβύη.

Η ελληνική πλευρά επισημαίνει ότι συζήτηση έγινε και για τα Βαλκάνια, δεδομένων των εξελίξεων που φέρνει η Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και η προσέγγιση με την Αλβανία με σκοπό την επίλυση θεμάτων, καθώς και οι εξελίξεις σε σχέση με το Κόσοβο και την Αλβανία.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε στις δηλώσεις του για τη σημασία που έχει για τη χώρα μας, επισημαίνοντας ότι είχε την ευκαιρία να το εξηγήσει αυτό στον Πρόεδρο Πούτιν. Χωρίς να σημαίνει ότι έχει αλλάξει η θέση της ρωσικής πλευράς επί του θέματος, επισημαίνεται η παρατήρηση ότι ενώ έγινε δημόσια αναφορά από τον πρωθυπουργό, δεν υπήρξε αναφορά από τον κ. Πούτιν.

Είναι σαφές ότι η ρωσική πλευρά δεν επέλεξε σήμερα, στο πιο υψηλό επίπεδο, κατά τις κοινές δηλώσεις Πούτιν-Τσίπρα, να το αναδείξει. Τόσο αυτό το ζήτημα όσο και το θέμα των εκκλησιαστικών, η ρωσική πλευρά επέλεξε να μην το αναδείξει και να μην το θέσει ως θέμα στις ελληνορωσικές σχέσεις.

«Γυρίσαμε σελίδα», σχολιάζει η ελληνική πλευρά όσον αφορά και στο θέμα του καλοκαιριού με τις αμοιβαίες απελάσεις, παραπέμποντας στις δηλώσεις του κ. Τσίπρα.

Σημαντικό κομμάτι της ατζέντας των συζητήσεων αποτέλεσε και το ενεργειακό. Η ενέργεια είναι ζήτημα με δύο πλευρές, το οικονομικό (εξ ου και η συμμετοχή στο επιτελείο του γγ Διεθνών Σχέσεων του ΥΠΕΞ, Ι. Μπράχου, αλλά και του Γιώργου Τσίπρα) και το γεωπολιτικό σκέλος. Το θέμα συζητήθηκε και από τις δύο πλευρές. Τόσο στην 11η Μεικτή Διυπουργική Επιτροπή Ελλάδας-Ρωσίας την Πέμπτη, όσο και στην γεωπολιτική του διάσταση. Συζητήθηκε όλος ο ενεργειακός χάρτης, από τη Βαλτική μέχρι την ανατολική Μεσόγειο, όλοι οι αγωγοί που βρίσκονται υπό σχεδιασμό ή υπό συζήτηση και όλες οι εκδοχές τους, σημειώνει η ελληνική πλευρά. Από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού μπορεί να γίνει αντιληπτό ότι η πρόοδος του NordStream δημιουργεί νέα δεδομένα και για τον Turkish Stream. «Υπάρχουν εντός της Ε.Ε δύο μέτρα και δύο σταθμά κυρίως όταν προωθεί τον North 2, αλλά διαρκώς υπάρχουν κωλύματα σε σχέση με την επέκταση του αγωγού Turkish Stream προς την Ε.Ε. δια μέσου της Ελλάδας και της Ιταλίας», ανέφερε ο κ. Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου.

Πρόσθεσε ότι «εκεί με την Ιταλία κρατάμε μια σταθερή στάση εντός της Ε.Ε και θεωρούμε ότι στα ζητήματα αυτά στο μέλλον θα υπάρξει κατανόηση και από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι δεν μπορούν να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά». Επισήμανε δε ότι «η Ελλάδα υποστηρίζει σταθερά την αρχή της διαφοροποίησης των πηγών και των διόδων ενέργειας, των πηγών προς την Ευρώπη και των διόδων», η οποία «όμως σημαίνει πολλαπλασιασμός των πιθανών πηγών και των διόδων και όχι αποκλεισμός κάποιων πηγών και κάποιων διόδων».

Όσον αφορά επίσης στο σκέλος της οικονομικής συνεργασίας, πληροφορίες αναφέρουν ότι βρίσκεται υπό συζήτηση η δημιουργία ενός ρωσικού fund στην Ελλάδα, στα πρότυπα του ρωσικού fund στην Ιταλία, με συγκεκριμένο ρόλο σε σχέση με τη χρηματοδότηση έργων και πρότζεκτ. Επίσης συζητήθηκαν και συγκεκριμένα πρότζεκτ που σχετίζονται με υποδομές, μεταφορές και ενέργεια.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

● Οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην ταυτίζονται με τα περιεχόμενα του άρθρου. Τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν με οποιοδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
● Οι διαχειριστές του ιστολόγιου δεν ευθύνονται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει.
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, γενικά και εναντίον των συνομιλητών ή των συγγραφέων.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα σχόλια με το θέμα.
● Με βάση τα παραπάνω οι διαχειριστές έχουν το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.