Σάββατο 8 Ιουλίου 2023

Τα CBDC (Ψηφιακά Νομίσματα Κεντρικής Τράπεζας) είναι μια πολύ κακή ιδέα. Δείτε γιατί..


Όταν το Bitcoin κυκλοφόρησε το 2008 και το Ethereum ξεκίνησε την έκρηξη altcoin μέσω του ICO του 2015, δεν έδωσαν πολλή προσοχή σε αυτά τα νέα «ψηφιακά νομίσματα». Αλλά οι επακόλουθες αυξήσεις στη δημοτικότητα των κρυπτονομισμάτων έδωσαν σε όλους, συμπεριλαμβανομένων των κυβερνήσεων, μια παύση.

Τώρα, οι χώρες σχεδιάζουν να κυκλοφορήσουν ψηφιακές εκδόσεις των νομισμάτων τους, που ονομάζονται ψηφιακά νομίσματα κεντρικής τράπεζας (CBDC). Ενώ οι ΗΠΑ σκέφτονται ένα ψηφιακό δολάριο , χώρες όπως η Κίνα και οι Μπαχάμες έχουν ήδη εφαρμόσει πιλοτικά CBDC. Ακόμη και λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες έχουν μπει στο παιχνίδι .

Εάν αυτά τα σημάδια ληφθούν υπόψη, τότε τα CBDC είναι αναπόφευκτα. Επιταχύνουμε σιγά σιγά προς μια κοινωνία χωρίς μετρητά και τα CBDC θα είναι οι νέοι πυλώνες της οικονομίας.

Ωστόσο, μόνο και μόνο επειδή κάτι είναι δημοφιλές δεν σημαίνει ότι είναι απαραίτητα καλό—και αυτό ισχύει για τα CBDC. Ενώ πολλοί έχουν μιλήσει για τα οφέλη των ψηφιακών νομισμάτων που υποστηρίζονται από την κυβέρνηση, παραλείπουν κρίσιμες πληροφορίες σχετικά με το πώς θα λειτουργήσουν αυτά τα νέα νομίσματα.


Και, όπως λένε, ο διάβολος είναι στις λεπτομέρειες.


Αυτό το άρθρο διερευνά το νόημα και τις επιπτώσεις των CBDC ενώ αγγίζει τους λόγους της δημοτικότητας τους. Θα εξετάσω επίσης ορισμένους από τους κινδύνους της αντικατάστασης των χρημάτων fiat με κεντρικά ψηφιακά νομίσματα.


Τι είναι τα CBDC;

Το CBDC είναι μια ψηφιακή έκδοση του νομίσματος μιας χώρας που είναι διαθέσιμη για νοικοκυριά και επιχειρήσεις για πληρωμές ή αποθήκευση αξίας. Τα CBDC δημιουργούνται και εκδίδονται από την κεντρική τράπεζα μιας χώρας, γι' αυτό και ονομάζονται «Ψηφιακά Νομίσματα Κεντρικής Τράπεζας».


Τα CBDC υποστηρίζονται από την κυβέρνηση και είναι συνδεδεμένα με την αξία του εθνικού νομίσματος. Αυτό κάνει ένα CBDC διαφορετικό από ένα κρυπτονόμισμα, το οποίο δεν υποστηρίζεται από κανένα ίδρυμα ή περιουσιακό στοιχείο. Δεδομένου ότι τα CBDC έχουν καθεστώς «νόμιμης προσφοράς», μπορείτε να αγοράσετε αγαθά, να πληρώσετε για υπηρεσίες ή να διευθετήσετε τους φόρους σας μαζί τους—πράγματα που δεν μπορείτε να κάνετε ακόμη με την κρυπτογράφηση .


Μπορείτε να σκεφτείτε τα CBDC ως «stablecoins», τα οποία είναι κρυπτονομίσματα που αντλούν αξία από ένα πραγματικό περιουσιακό στοιχείο όπως το δολάριο. Stablecoins όπως το Tether (USDT) και το Binance USD (BUSD) μπορούν να αγοραστούν και να εξαργυρωθούν όπως τα κανονικά δολάρια και προσφέρουν στους επενδυτές προστασία από τις ασταθείς διακυμάνσεις των τιμών των κρυπτονομισμάτων.


Όπως τα κρυπτονομίσματα , τα CBDC χρησιμοποιούν τεχνολογία Κατανεμημένης Λογιστικής (DLT) για να διευκολύνουν την παροχή χρημάτων και την παρακολούθηση συναλλαγών. Επίσης, οι κεντρικές τράπεζες μπορούν να ενσωματώσουν υπηρεσίες πληρωμής αδειών στο καθολικό για να διευκολύνουν τις συναλλαγές.




Γιατί τα CBDC γίνονται δημοφιλή;

Η στροφή προς μια κοινωνία χωρίς μετρητά γινόταν αργά, πολύ πριν από την πανδημία του COVID-19. Όμως, με τα lockdown να κρατούν τους ανθρώπους σε εσωτερικούς χώρους, η ζήτηση για συστήματα ψηφιακών πληρωμών χωρίς μετρητά αυξήθηκε.




Και τότε συνέβη η Λίβρα .




Πριν από την κατάρρευσή του, το Libra ήταν ένα έργο κρυπτονομισμάτων που διέθετε το Facebook του Mark Zuckerberg. Σε αντίθεση με άλλα έργα κρυπτονομισμάτων, το Libra ήταν η πρώτη ορατή προσπάθεια από μια ιδιωτική εταιρεία να λανσάρει το δικό της νόμισμα.


Όπως ήταν αναμενόμενο, οι κυβερνήσεις επέκριναν το έργο Libra και πίεσαν τους παρόχους πληρωμών να αποσύρουν την υποστήριξη για τις πληρωμές Libra. Ενώ το  Libra τελικά πέθανε αθόρυβα , ανάγκασε τις κυβερνήσεις να δουν την απειλή των ιδιωτικών ελεγχόμενων νομισμάτων στο κρατικό μονοπώλιο των χρηματοπιστωτικών συστημάτων.


Πολλές παγκόσμιες δυνάμεις άρχισαν να παίρνουν στα σοβαρά την ιδέα των εικονικών νομισμάτων και οι Μπαχάμες κυκλοφόρησαν το πρώτο CBDC στον κόσμο (το δολάριο άμμου) το 2020. Έκτοτε ακολούθησαν περισσότερες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας που εισήγαγε ένα «ψηφιακό γιουάν» στους φετινούς Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες .








Αυτό το χρονοδιάγραμμα γεγονότων αποκαλύπτει τον πρώτο και πιο σημαντικό λόγο για την ύπαρξη των CBDC: την αύξηση του κρατικού ελέγχου του χρήματος. Μπορεί να υπάρχουν άλλοι λόγοι για τη χρήση των CBDC, αλλά αυτό δεν αλλάζει την κατάστασή τους ως εργαλεία κρατικού νομισματικού ελέγχου.


Οι υποστηρικτές της κοπής συμβολικών εκδόσεων κρατικών νομισμάτων ισχυρίζονται ότι έχουν άλλα οφέλη.


Για παράδειγμα, τα ψηφιακά νομίσματα που υποστηρίζονται από fiat μπορούν να απλοποιήσουν τις πληρωμές για ιδιώτες και επιχειρήσεις. Θα προωθούσαν επίσης την οικονομική ένταξη επιτρέποντας σε άτομα που δεν έχουν τραπεζικές συναλλαγές να πραγματοποιούν συναλλαγές χωρίς επίπονες διαδικασίες εγγραφής.


Τα CBDC μπορούν να διευκολύνουν την εφαρμογή νομισματικών πολιτικών - για παράδειγμα, η καταστροφή των νομισμάτων σε κυκλοφορία θα ήταν αρκετή για τον έλεγχο του πληθωρισμού. Επιπλέον, η αυξημένη επιτήρηση των ροών χρήματος σε μια οικονομία θα αποτρέψει τη φοροδιαφυγή, θα μειώσει τη διαφθορά και θα διακόψει τη χρηματοδότηση παράνομων δραστηριοτήτων, όπως το εμπόριο ναρκωτικών ή η τρομοκρατία.


Ωστόσο, παρ' όλα τα οφέλη τους, τα CBDC έχουν πολλούς κινδύνους που είναι πολύ σοβαροί για να αγνοηθούν.


Οι κίνδυνοι της χρήσης CBDC

Κρυπτονομίσματα όπως το Bitcoin (BTC) και ο Ether έγιναν δημοφιλή επειδή είναι ανώνυμα, ανθεκτικά στη λογοκρισία, ασφαλή και αποκεντρωμένα. Και κανείς δεν μπορεί να καθορίσει μονομερώς την προσφορά του bitcoin ή του Ether , καθιστώντας τα αντιστάθμιση έναντι του πληθωρισμού.


Με τα CBDC, οι κανόνες είναι διαφορετικοί.




Αυτά τα «κρατικά εκδοθέντα κρυπτονομίσματα» ανήκουν στην κυβέρνηση και μπορεί να θέσει κανόνες για την κυκλοφορία, τη χρήση και τη διαθεσιμότητά τους. Ίσως δεν το συνειδητοποιείτε, αλλά ο κεντρικός έλεγχος των ψηφιακών νομισμάτων δημιουργεί πολλά προβλήματα:

 
Παραβιάσεις των Δικαιωμάτων Απορρήτου

Τα CBDC θα οδηγήσουν σε πρωτοφανή επίπεδα κατασκοπείας της ιδιωτικής ζωής των πολιτών. Κάθε αγορά, κάθε μεταφορά, κάθε πληρωμή μπορεί και θα καταχωρηθεί σε μια κρατική βάση δεδομένων τόσο για ευνοϊκούς (φόρους) όσο και για μη ευνοϊκούς (οικονομική εποπτεία).




Οι κυβερνήσεις θα γίνουν Big Brother, παρακολουθώντας ποιος κάνει τι με χρήματα στη χώρα. Εάν θέλει, μια κυβέρνηση μπορεί εύκολα να μπλοκάρει ορισμένες συναλλαγές που θεωρεί «παράνομες». Αυτό μπορεί να είναι οτιδήποτε, από την αγορά νόμιμης μαριχουάνας, την πληρωμή ενός άτυπου εργαζομένου ή ακόμα και την αποστολή χρημάτων στην οικογένειά σας σε χώρες της μαύρης λίστας.




Τα κρυπτονομίσματα παρέχουν τη δυνατότητα απευθείας συναλλαγών με οποιοδήποτε μέρος χωρίς να παρεμβαίνει κανείς. Τα CBDC απειλούν να το ανατρέψουν και να αυξήσουν την κυβερνητική εποπτεία επί των νομισματικών ανταλλαγών μεταξύ ατόμων.



Μεμονωμένα σημεία αποτυχίας

Τα περισσότερα κρυπτονομίσματα τρέχουν σε δημόσιες αλυσίδες μπλοκ που υποστηρίζονται από κατανεμημένα δίκτυα υπολογιστών (κόμβοι). Η αποκεντρωμένη φύση ενός δημόσιου δικτύου blockchain του επιτρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί ακόμα κι αν μερικοί κόμβοι δυσλειτουργούν ή υποστούν επιθέσεις.


Η παραβίαση ενός κρυπτονομίσματος απαιτεί τον έλεγχο κάθε κόμβου που εκτελείται στο δίκτυο—μια δύσκολη, οικονομικά αποδοτική και μη πρακτική εργασία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο κρυπτονομίσματα όπως το Bitcoin και ο Ether έχουν παραμείνει ασφαλή εδώ και χρόνια .


Τα CBDC θα είναι πλήρως κεντρικά και θα φιλοξενούνται σε ιδιωτικές ή εξουσιοδοτημένες αλυσίδες μπλοκ . Αν και έχουν καλύτερες ταχύτητες συναλλαγής, δημιουργούν μεμονωμένα σημεία αποτυχίας. Οι κακόβουλοι παράγοντες - χακερ, χρειάζεται μόνο να παραβιάσουν μερικούς διακομιστές και ξαφνικά, μπορούν να ελέγξουν τη νομισματική προσφορά ολόκληρης της χώρας.

Ίσως οι υποστηρικτές του CBDC να το έχουν ξεχάσει, αλλά η αποκέντρωση είναι το σημείο της τεχνολογίας blockchain. Ένα κεντρικό ψηφιακό νόμισμα επιδεινώνει τα ίδια τα προβλήματα, όπως η διπλή δαπάνη, τα οποία σχεδιάστηκαν να λύσουν τα κρυπτονομίσματα.






Αύξηση των παραβιάσεων δεδομένων

Για να επιτευχθεί πλήρης λειτουργικότητα, τα CBDC πιθανότατα θα επεκταθούν σε υπάρχοντα συστήματα ψηφιακών πληρωμών, όπως το Google Pay, το Venmo και το Apple Pay. Αυτές οι εφαρμογές θα ενσωματωθούν στις καταθέσεις της κεντρικής τράπεζας, επιτρέποντας στους χρήστες να ξοδεύουν και να στέλνουν ηλεκτρονικά χρήματα μέσω εφαρμογών, συνομιλιών και μηνυμάτων.


Οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας θα γίνουν τα νέα τραπεζικά ιδρύματα, που θα τροφοδοτούν τις συναλλαγές σε όλο τον κόσμο. Θα επιτρέψει επίσης στους παρόχους υπηρεσιών να συλλέγουν τα δεδομένα σας και να τα αποθηκεύουν σε κεντρικές βάσεις δεδομένων για εταιρική χρήση.




Φυσικά, υπάρχουν μειονεκτήματα στις εταιρείες που συγκεντρώνουν προσωπικά δεδομένα. Για παράδειγμα, οι εταιρείες συχνά επικρίνονται για διαρροή, πώληση και κακή διαχείριση πληροφοριών χρήστη . Η Google είναι ιδιαίτερα διαβόητη για την πώληση δεδομένων χρηστών σε διαφημιστές και την τροφοδοσία της αγοράς στόχευσης διαφημίσεων.




Αυτό είναι αυτονόητο, αλλά οι κεντρικές αποθήκες δεδομένων είναι honeypot για κακόβουλους παράγοντες. Τώρα, μια παραβίαση στους διακομιστές της Google ενδέχεται να οδηγήσει σε διάφορους βαθμούς κλοπής ταυτότητας. Στο μέλλον, οι χάκερ θα κλέψουν την ταυτότητά σας και ολόκληρο το υπόλοιπο του πορτοφολιού σας.






Τα κέντρα δεδομένων είναι επιρρεπή σε κακόβουλες επιθέσεις. Πηγή: Le-vpn.com


Ασταθής Νομισματικές Πολιτικές

Ένα υποτιθέμενο όφελος των CBDC είναι ότι διευκολύνουν την εισαγωγή και την επιβολή δημοσιονομικών πολιτικών. Οι κυβερνήσεις μπορούν εύκολα να κόψουν νέα νομίσματα για να αντιμετωπίσουν τις αποπληθωριστικές τάσεις στην οικονομία. Οι εφορίες θα είναι επίσης πιο εύκολο να παρακολουθούν τις ροές χρημάτων και να αφαιρούν τους φόρους αυτόματα.

Αν και όλα αυτά θεωρητικά ακούγονται καλά, έχουν πολλές επιπτώσεις για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.


Δεδομένου ότι οι κεντρικές τράπεζες ελέγχουν την προσφορά CBDC, ο πληθωρισμός αποτελεί πραγματικό κίνδυνο. Οι επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών, μεθυσμένοι από το Kool-Aid της Σύγχρονης Νομισματικής Θεωρίας (MMT) , μπορούν απλά να πατήσουν ένα κουμπί και να διογκώσουν την κυκλοφορία των ψηφιακών νομισμάτων.


Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τεράστιο υπερπληθωρισμό, όπου τα νομίσματα γίνονται άχρηστα και οι τιμές ξεπερνούν την οροφή. Πιστεύετε ότι ο ανεπαίσθητος πληθωρισμός στη Βενεζουέλα και τη Ζιμπάμπουε ήταν κακός; Περιμένετε έως ότου η κεντρική σας τράπεζα αρχίσει να κόβει νομίσματα με μια ιδιοτροπία.


Εάν τα CBDC επιτρέπουν στις κυβερνήσεις να επιβάλλουν θετικές δημοσιονομικές πολιτικές, τότε μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για την επιβολή αρνητικών πολιτικών. Η εφαρμογή αρνητικών επιτοκίων στους κατόχους νομισμάτων είναι σίγουρα ευκολότερη όταν μπορείτε να προγραμματίσετε χρήματα όπως σας αρέσει. Και αυτή είναι μόνο μία πιθανότητα. δεν γνωρίζουμε ότι άλλες πολιτικές θα αναγκάσουν τους πολίτες να αποδεχτούν μέσω ψηφιακών νομισμάτων.





Οικονομικές Διακρίσεις

Ένα CBDC αυξάνει δραματικά τον κρατικό έλεγχο των ταμειακών ροών στην οικονομία. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στην «όπλιση του χρήματος», όπου η κυβέρνηση εξαναγκάζει άτομα και επιχειρήσεις κόβοντας την προσφορά χρήματος.




Επί του παρόντος, οι πολιτικοί αξιωματούχοι πρέπει να βασίζονται σε τρίτα μέρη, όπως τράπεζες και πάροχοι πληρωμών, για την επιβολή πολιτικών οικονομικών διακρίσεων. Ένα παράδειγμα είναι η κυβέρνηση της Νιγηρίας που αναγκάζει τις τράπεζες να μπλοκάρουν τις δωρεές σε κινήματα #EndSARS που διαμαρτύρονται για την αστυνομική βία.




Με τα CBDC, οι εθνικές κυβερνήσεις μπορούν να παγώσουν νομισματικά περιουσιακά στοιχεία χωρίς να στηρίζονται στις τράπεζες. Άσκησες κριτική στο κυβερνών κόμμα ή οργάνωσες διαμαρτυρία; Κρίμα, γιατί πρόκειται να παγώσετε από το νομισματικό σύστημα.


Ήδη, χώρες όπως η Κίνα διαθέτουν «συστήματα κοινωνικής πίστωσης» που καθορίζουν την πρόσβασή σας σε ορισμένες υπηρεσίες, με βάση τις πολιτικές σας απόψεις, τις συνήθειες αγορών, τη διαδικτυακή δραστηριότητα, το εργασιακό ιστορικό και άλλα χαρακτηριστικά. Ο συνδυασμός συστημάτων κοινωνικής πίστωσης με CBDC σημαίνει ότι οι κυβερνήσεις μπορούν να «τιμωρήσουν» όσους παραβιάζουν τους κανόνες του, εμποδίζοντάς τους να ξοδεύουν χρήματα.




Αν αυτό σας φαίνεται σαν δυστοπικός εφιάλτης, τότε αρχίζετε να βλέπετε τους κινδύνους των CBDC.








Αποσταθεροποίηση χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων

Μέχρι στιγμής, έχω επικεντρωθεί κυρίως στα προβλήματα που δημιουργούν τα CBDC σε ιδιώτες και επιχειρήσεις. Αλλά τα CBDC είναι επίσης προβληματικά για τις τράπεζες και άλλα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.


Η πιο πιθανή επανάληψη ενός συστήματος CBDC είναι εκείνη όπου η κεντρική τράπεζα της χώρας εκδίδει ψηφιακά νομίσματα απευθείας στους καταναλωτές και διασφαλίζει τις καταθέσεις τους. Οι κεντρικές τράπεζες θα αντικαταστήσουν τις ιδιωτικές τράπεζες, καταστρέφοντας ολόκληρο το εμπορικό τραπεζικό σύστημα.


Ακόμη και μια υβριδική προσέγγιση που θέτει τις κεντρικές τράπεζες και τις εμπορικές τράπεζες στον έλεγχο της προσφοράς CBDC θα εξακολουθεί να προκαλεί προβλήματα. Οι πολίτες μπορεί να αισθάνονται πιο ασφαλείς κρατώντας τα κεφάλαιά τους στην κεντρική τράπεζα από ό,τι οι ιδιωτικές τράπεζες, γεγονός που οδηγεί σε επαναλαμβανόμενες τραπεζικές εκμεταλλεύσεις . Τι πιστεύετε ότι θα συμβεί στην οικονομία όταν κάθε τράπεζα αναδιπλωθεί;


Τι επιφυλάσσει το μέλλον;

Με περίπου το 80% των κεντρικών τραπεζών να εξερευνούν τα CBDC , μπορείτε να περιμένετε να φτάσουν νωρίτερα από ό,τι περιμένετε. Και δεν θα έχετε άλλη επιλογή από το να τα χρησιμοποιήσετε - πώς αλλιώς θα πληρώσετε για πράγματα σε μια κοινωνία χωρίς μετρητά;

Αν αρκετοί άνθρωποι αντισταθούν στην αρχή, που είναι ΤΩΡΑ, θα είναι πολύ πιο δύσκολο γι 'αυτούς να τα υλοποιήσουν 

Οι επιχειρήσεις και οι τοπικές τράπεζες θα πρέπει επίσης να αντισταθούν σε αυτό.

Αν οι περισσότεροι ψωνίζουν με μετρητά, τότε βοηθούν και τις επιχειρήσεις να έχουν κίνητρα να αντισταθούν..

 

 

 

 

 

 hackernoon.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

● Οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην ταυτίζονται με τα περιεχόμενα του άρθρου. Τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν με οποιοδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
● Οι διαχειριστές του ιστολόγιου δεν ευθύνονται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει.
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, γενικά και εναντίον των συνομιλητών ή των συγγραφέων.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα σχόλια με το θέμα.
● Με βάση τα παραπάνω οι διαχειριστές έχουν το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.