Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2022

Συνθήκη του Μοντρέ: Η Τουρκία κλείνει τα Στενά για πολεμικά πλοία


Τέλος στη διέλευση πολεμικών πλοίων απο τα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων, βάζει η Τουρκία σύμφωνα με την ανακοίνωση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Ο Τσαβούσογλου τόνισε ότι η Τουρκία προειδοποίησε όλες τις παράκτιες και μη παράκτιες χώρες ότι δεν θα αφήσει πολεμικά πλοία να περάσουν από τα στενά.
Η Τουρκία ενημερώνει όλα τα κράτη της Μαύρης Θάλασσας και τα κράτη εκτός Μαύρης Θάλασσας ότι δεν θα επιτρέψει σε πολεμικά πλοία τη διέλευση από τα Στενά, σύμφωνα με τη Συνθήκη του Μοντρέ, όπως ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Ο κ. Ερντογάν επανέλαβε τη Δευτέρα ότι η Τουρκία δεν μπορεί να εγκαταλείψει τους δεσμούς της με τη Ρωσία ή την Ουκρανία, εν μέσω της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα θα εφαρμόσει ένα σύμφωνο για τη διέλευση από τα θαλάσσια χωρικά της ύδατα για να αποτρέψει την κλιμάκωση του πολέμου.


«Μέχρι σήμερα, πέντε χιλιάδες πολίτες μας έχουν εγκαταλείψει το έδαφος της Ουκρανίας και έχουν φτάσει στην Τουρκία και σε άλλες χώρες» τόνισε ο Τούρκος Πρόεδρος.
«Φυσικά, δεν θα υποχωρήσουμε από τα εθνικά μας συμφέροντα, αλλά δεν θα παραμελήσουμε τόσο την περιφερειακή όσο και την παγκόσμια ισορροπία δυνάμεων» συμπλήρωσε.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και εξέφρασε την εκτίμηση των Ηνωμένων Πολιτειών για τη συνέχιση της εφαρμογής της Συνθήκης του Μοντρέ, δήλωσε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Νέντ Πράις.
«Ο υπουργός Μπλίνκεν εξέφρασε την εκτίμησή του για τη συνεχή εφαρμογή της Συνθήκης του Μοντρέ από την Τουρκία και τα πρόσφατα σχόλια του υπουργού Εξωτερικών Τσαβούσογλου για το θέμα αυτό» κατέληξε ο Πράις.

Τι προβλέπει η Συνθήκη του Μοντρέ
Η σύμμαχος του ΝΑΤΟ, Τουρκία, χαρακτήρισε την Κυριακή τη στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας «πόλεμο», επιτρέποντάς της να επικαλεστεί άρθρα στο πλαίσιο της διεθνούς συμφωνίας του Μοντρέ του 1936, που θα περιορίζει τη διέλευση ορισμένων ρωσικών πλοίων από τα τουρκικά στενά του Βοσπόρου και της Μαύρης Θάλασσας.

Οι περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Τουρκίας στη Μαύρη Θάλασσα όπως καθορίστηκαν το 1986

Η Συνθήκη του Μοντρέ υιοθετήθηκε το 1936 για να εξασφαλίσει την ελεύθερη διέλευση των εμπορικών πλοίων από τα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων, τόσο σε καιρό ειρήνης όσο και σε καιρό πολέμου.
Το έγγραφο περιορίζει την περίοδο παραμονής πολεμικών πλοίων κρατών που δεν ανήκουν στη Μαύρη Θάλασσα σε τρεις εβδομάδες. Σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, η Τουρκία έχει το δικαίωμα να απαγορεύσει ή να περιορίσει τη διέλευση στρατιωτικών πλοίων από τα στενά.

 

sputniknews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

● Οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην ταυτίζονται με τα περιεχόμενα του άρθρου. Τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν με οποιοδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
● Οι διαχειριστές του ιστολόγιου δεν ευθύνονται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει.
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, γενικά και εναντίον των συνομιλητών ή των συγγραφέων.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα σχόλια με το θέμα.
● Με βάση τα παραπάνω οι διαχειριστές έχουν το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.