Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2020

Χριστούγεννα 1940: Έλληνες και Ιταλοί μοιράζονται την ίδια κουραμάνα στο μέτωπο

Γράφει ο Δημήτρης Σταυρόπουλος


Τα Χριστούγεννα του 1940, ο καιρός ήταν ιδιαίτερα βαρύς.

Τα βουνά της Μακεδονίας και της βορείου Ηπείρου ήταν κάτασπρα, έβρεχε και χιόνιζε συνέχεια και το κρύο τσουχτερό, διαπερνούσε τις χλαίνες και τις μάλλινες κάλτσες των φαντάρων.



Ο στρατός, είχε ήδη αποκρούσει τους Ιταλούς, τους είχε εκδιώξει από τα ελληνικά εδάφη και προήλαυνε νικηφόρα μέσα στην Αλβανία.

Ήδη είχε καταλάβει το Αργυρόκαστρο, τους Αγίους Σαράντα και το Πόγραδετς. Παραμονή Χριστουγέννων παραδόθηκε και η φρουρά της Χειμαρρας , με τα εξώφυλλα των εφημερίδων να είναι, αν μη τι άλλο διθυραμβικά και να τονώνουν το φρόνημα, ξεσηκώνοντας ενθουσιασμό στην Αθήνα και τις άλλες πόλεις.

Την ημέρα των Χριστουγέννων, τα κανόνια σίγησαν.

Οι στρατιώτες στα χαρακώματα στόλισαν όπως μπορούσαν ένα ελατο, έψαλαν τα κάλαντα και πάντα με το δάχτυλο στην σκανδάλη έφαγαν πρόχειρα ότι έφτασε στην πρώτη γραμμή από την Επιμελητεία.

Κοντά τους φρουρούμενοι και οι Ιταλοί που είχαν συλληφθεί και δεν είχαν προωθηθεί ακόμα στα μετόπισθεν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Ήταν αμίλητοι, θλιμμένοι και… νηστικοί.

Τότε έλαμψε το μεγαλείο της ελληνικής ψυχής.

Όπως αποδεικνύουν και οι φωτογραφίες, οι φαντάροι μας, τους κάλεσαν κοντά τους και μοιράστηκαν την ίδια κουραμάνα και ότι άλλο είχαν.

Συγκινητικές στιγμές στην φρίκη του πολέμου…

Μέχρι χθες σκότωνε ο ένας τον άλλο και τη μέρα των Χριστουγέννων συναδελφωμένοι οι εχθροί να γιορτάζουν την γέννηση του Θεανθρώπου!

militaire.gr









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

● Οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην ταυτίζονται με τα περιεχόμενα του άρθρου. Τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν με οποιοδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
● Οι διαχειριστές του ιστολόγιου δεν ευθύνονται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει.
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, γενικά και εναντίον των συνομιλητών ή των συγγραφέων.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα σχόλια με το θέμα.
● Με βάση τα παραπάνω οι διαχειριστές έχουν το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.