Τετάρτη 10 Ιουνίου 2020

ΔΙΣΤΟΜΟ: Η ιστορία της φωτογραφίας σύμβολο! Ποια είναι η γυναίκα του Ολοκαυτώματος

Είναι η φωτογραφία σύμβολο για το Ολοκαύτωμα του Διστόμου.Η Μαρία του Διστόμου.Η έκφρασή της,το βλέμμα της,αποτυπώνει τα πάντα.Τον πόνο,τη θλίψη,την απώλεια…Θα μπορούσε να είναι πίνακας ζωγραφικής. Είναι όμως η σκληρή πραγματικότητα που έζησε ένας ολόκληρος λαός.

Η φωτογραφία είχε δημοσιευθεί στο περιοδικό LIFE.Την είχε τραβήξει ο ανταποκριτής του περιοδικού Dmitri Κessel που πήγε στο Δίστομο λίγους μήνες μετά από το Ολοκαύτωμα.Εκεί συνάντησε τυχαία την πρωταγωνίστρια της φωτογραφίας του. Μαρία Παντίσκα τ΄ όνομά της, “έφυγε” το 2009 από τη ζωή.Στη διάρκεια της οποίας ποτέ δεν ξέχασε εκείνη την αποφράδα ημέρα.


Η φωτογραφία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό LIFE τον Νοέμβριο του 1944.Ο τίτλος του ρεπορτάζ απλός: “Τι έκαναν οι Γερμανοί στην Ελλάδα”. Κοιτώντας τη φωτογραφία δεν χρειαζόταν ίσως να διαβάσεις το ρεπορτάζ με τα γερμανικά εγκλήματα.


Η Μαρία Παντίσκα έγινε “διάσημη” από εκείνη τη φωτογραφία. Δεν χάρηκε ποτέ γι΄ αυτή προφανώς.Έζησε μέχρι τα 84 και έχει ταφεί στο Δίστομο.



Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

● Οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην ταυτίζονται με τα περιεχόμενα του άρθρου. Τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν με οποιοδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
● Οι διαχειριστές του ιστολόγιου δεν ευθύνονται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει.
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, γενικά και εναντίον των συνομιλητών ή των συγγραφέων.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα σχόλια με το θέμα.
● Με βάση τα παραπάνω οι διαχειριστές έχουν το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.