Κυριακή 1 Μαρτίου 2020

Στον Έβρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Δεν καταδικάζει την Τουρκία το Βερολίνο Προκλητική η Γερμανία - Στηρίζει έμμεσα τον Ερντογάν για ακόμα μια φορά.

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις μετά το ΚΥΣΕΑ με τον πρωθυπουργό να μεταβαίνει στον Έβρο, τη στιγμή που το Βερολίνο αρνείται να καταδικάσει το άνοιγμα των συνόρων από την τουρκική πλευρά.





Στον Έβρο μεταβαίνει την Τρίτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Η απόφαση αυτή έρχεται σε συνέχεια της λήψης πέντε μέτρων από το ΚΥΣΕΑ για τα όσα διαδραματίζονται τα τελευταία 24ωρα στον Έβρο.

«Το συμβούλιο εθνικής ασφάλειάς μας έλαβε την απόφαση να αυξήσει στο ύψιστο τα μέτρα ασφαλείας στα σύνορά μας. Από αυτή τη στιγμή δεν θα δεχόμαστε κανένα νέο αίτημα ασύλου για ένα μήνα. Επικαλούμαστε το άρθρο 78.3 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να διασφαλίσει την πλήρη στήριξη της Ευρώπης», έγραψε ο πρωθυπουργός μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ.

Σε δεύτερο tweet του, ο πρωθυπουργός έγραψε πως τα εξωτερικά σύνορα της Ελλάδας είναι τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης.

«Θα τα προστατεύσουμε. Θα επισκεφτώ τα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο με τον Σαρλ Μισέλ».



Το Βερολίνο δεν καταδικάζει το άνοιγμα των συνόρων από την Τουρκία

Η γερμανική κυβέρνηση «αναμένει» ότι η Άγκυρα θα τηρήσει τη συμφωνία με την ΕΕ. «Κραυγή βοήθειας» της Τουρκίας προς την ΕΕ λόγω της αποτυχίας της στη Συρία θεωρεί το άνοιγμα των συνόρων ο Νόρμπερτ Ρέτγκεν, ενώ παρά τις δηλώσεις αλληλεγγύης στην Ελλάδα, δεν καταδικάζει τις εγκληματικές πρακτικές του τουρκικού καθεστώτος, με ανήθικη χρήση του προσφυγικού ως μοχλό πίεσης και εργαλειοποίησης των μεταναστών.

Η γερμανική κυβέρνηση αποφεύγει να καταδικάσει τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το άνοιγμα των συνόρων προς την ΕΕ, επισημαίνει η DW. Τόσο η καγκελαρία όσο και το υπουργείο Εξωτερικών «αναμένουν» πως θα τηρηθεί η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας στο προσφυγικό. Όπως διαβεβαιώνουν εκπρόσωποί τους στην κυριακάτικη Frankfurter Allgemeine Zeitung, η γερμανική κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.



Ο δε πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της γερμανικής βουλής, ο χριστιανοδημοκράτης Νόρμπερτ Ρέτγκεν δηλώνει στην ίδια εφημερίδα πως η Γερμάνια αλλά και η ΕΕ δεν θα πρέπει να αντιδράσουν σκληρά. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του το άνοιγμα των τουρκικών συνόρων έχει μεν «προς τα έξω την μορφή μιας απειλής», επί της ουσίας πρόκειται όμως για μια «κραυγή βοήθειας» προς την Ευρώπη. Ο πρόεδρος Ερντογάν απέτυχε σύμφωνα με τον κ. Ρέντκεν στην προσπάθειά του να συνεργαστεί με τη Ρωσία. Με το άνοιγμα των συνόρων ζητά τώρα την βοήθεια των Ευρωπαίων.

Το ζητούμενο είναι, σύμφωνα με τον χριστιανοδημοκράτη πολιτικό, τα κράτη της Δύσης να παρακινήσουν τη Ρωσία να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προκειμένου να βρεθεί μια λύση στη Συρία – ακόμη και με την απειλή επιβολής νέων κυρώσεων.
Βοήθεια προς την Ελλάδα

Μια εντελώς διαφορετική στάση τηρούν οι γερμανοί Φιλελεύθεροι. Η ΕΕ θα πρέπει να διακόψει άμεσα κάθε χρηματική βοήθεια προς την Τουρκία για τους πρόσφυγες ζητά η ΓΓ του κόμματος Λίντα Τόιτενμπεργκ. Και ο αντιπρόεδρος της ΚΟ Στέφαν Τομέ καλεί τη γερμανική κυβέρνηση και την ΕΕ να βοηθήσουν την Ελλάδα. Όπως ενδεικτικά δηλώνει ο κ. Τομέ: «Η ΕΕ και προπαντός η Γερμανία θα πρέπει να επιδείξουν αλληλεγγύη με την Ελλάδα και να βοηθήσουν, προκειμένου να περιοριστεί η μαζική παράτυπη διέλευση των συνόρων».

Η πρόεδρος των Πρασίνων Αναλένα Μπέρμποκ δήλωσε στη Welt ότι «δεν μπορούμε να κάνουμε ότι η κατάσταση δεν μας αφορά» και πρότεινε να στηθούν άμεσα δομές υποδοχής των προσφύγων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Τέλος ο πρόεδρος της ακροδεξιάς «Εναλλακτική για τη Γερμανία» Αλεξάντερ Γκάουλαντ είπε ότι «οι κυνικές μανούβρες εκβιασμού του τούρκου προέδρου επιβεβαιώνουν όλες τις προειδοποιήσεις μας, το τουρκικό ντιλ της καγκελαρίου δεν είναι μόνο νεκρό, αλλά από την αρχή συνδέθηκε με μοιραία πολιτικά λάθη».

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

● Οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην ταυτίζονται με τα περιεχόμενα του άρθρου. Τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν με οποιοδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
● Οι διαχειριστές του ιστολόγιου δεν ευθύνονται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει.
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, γενικά και εναντίον των συνομιλητών ή των συγγραφέων.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα σχόλια με το θέμα.
● Με βάση τα παραπάνω οι διαχειριστές έχουν το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.