Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2020

Η Λιβύη θα σημάνει το πολιτικό «τέλος» του Ρ.Τ. Ερντογάν


Η Λιβύη ζήτημα ζωής και θανάτου για τον Ερντογάν - Μονόδρομος η πτώση του Τούρκου προέδρου μετά την κυριαρχία Χαφτάρ - Παρέλυσε η GNA μετά την κίνηση-ματ του LNA στην «πετρελαϊκή κοιλάδα»

Οι εξελίξεις στη Λιβύη υπονομεύουν αναμφισβήτητα τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς επέκτεινε πρόσφατα τη συμμετοχή του στη Λιβυκή κρίση, δήλωσε ο Bülent Alirıza, διευθυντής και ανώτερος συνεργάτης του Turkey Project στο ινστιτούτο Center for Strategic and International Studies.

Η υποστήριξη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) του Φαγέζ αλ Σάρατζ, συμπεριλαμβανομένης της αποστολής στρατευμάτων στη Λιβύη, ενάντια στην αυξανόμενη προώθηση του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA) υπό τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να ωφελήσει τον Τούρκο πρόεδρο, ο οποίος δεν κατόρθωσε να πείσει ούτε τη Ρωσία, ούτε τις Ηνωμένες Πολιτείες ούτε την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο Alirıza.

"Αυτή τη φορά ο Ερντογάν δεν μπόρεσε να λάβει την κατανόηση που μπορεί να περίμενε από τον Πούτιν, με τον οποίο συζήτησε την κατάσταση της Λιβύης σε διμερείς συναντήσεις στην Κωνσταντινούπολη, τη Μόσχα και το Βερολίνο ή από τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τράμπ", ανέφερε ο αναλυτής.

Ο LNA, υπό την ηγεσία του έμπειρου στρατάρχη Χαφτάρ προελαύνει εντός της Τρίπολης πλέον, όπου εδρεύει η GNA, σε μια εκστρατεία που ξεκίνησε από τον Απρίλιο με ρωσική υποστήριξη. Ο Χαφτάρ και ο LNA λαμβάνουν υποστήριξη από την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία, ενώ η Τουρκία και το Κατάρ υποστηρίζουν την αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ GNA.



"Οι αρνητικές εξελίξεις στο έδαφος στη Λιβύη αυξάνουν αναπόφευκτα τα ρίσκα για τον Ερντογάν, ο οποίος πρέπει να ελπίζει ότι η εισαγωγή του Τουρκικού στρατιωτικού παράγοντα στην εξίσωση θα αποθάρρυνε τον Χαφτάρ, ωστόσο αυτός επέλεξε να απειλήσει άμεσα την Τουρκία συνεχίζοντας τις επιθέσεις στην Τρίπολη , δήλωσε ο Alirıza.

Η κατάσταση στη Λιβύη αποτελεί ζήτημα ζωής και θανάτου για το τέλος τουτον Ερντογάν, ο οποίος αντιμετωπίζει την αυξανόμενη λαϊκή οργή εντός της χώρας του, λόγω των άθλιων συνθηκών διαβίωσης, της ασθμαίνουσας οικονομίας και της φτώχειας που "πνίγει" τον τουρκικό λαό.

Επιπλέον, η Άγκυρα καλείται να αντιμετωπίσει τον σταδιακά κλιμακούμενο ανταρτοπόλεμο των Κούρδων, τόσο στη Συρία και στο Βόρειο Ιράκ, όσο και στο εσωτερικό της Τουρκίας, καθώς ομάδες Κούρδων πραγματοποιούν ισχυρές επιθέσεις σε στρατιωτικά εργοστάσια και εγκαταστάσεις.

Η έκβαση του εμφυλίου στη Λιβύη, με της πιθανότητες να είναι συντριπτικά υπέρ του Χαφτάρ, θα καθορίσει το μέλλον του Ερντογάν, καθώς μία αποτυχία της Τουρκίας θα σημάνει το τέλος του.

Το πετρέλαιο ως "όπλο" για τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης

Η παραγωγή πετρελαίου της Λιβύης έχει μειωθεί κατά περίπου τρία τέταρτα, καθώς οι δυνάμεις που είναι πιστές στον διοικητή Χαλίφα Χαφτάρ απέκλεισαν τις μονάδες παραγωγής πριν από περίπου μία εβδομάδα, δήλωσε η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου (NOC).

Η πτώση, από 1,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα σε λίγο περισσότερα από 320,000, προκάλεσε εκτιμώμενες απώλειες ύψους 256 εκατομμυρίων δολαρίων από το κλείσιμο μεγάλων πετρελαϊκών πεδίων και λιμανιών στην ανατολική και νότια πλευρά της χώρας, σύμφωνα με ανακοίνωση της NOC το Σάββατο.

Οι δυνάμεις που υποστηρίζουν το Χαφτάρ μπλόκαραν τους κύριους τερματικούς σταθμούς πετρελαίου στην ανατολική Λιβύη, μία μέρα πριν τη διεθνή διάσκεψη στο Βερολίνο στις 19 Ιανουαρίου, η οποία ζητούσε το τέλος της ξένης παρέμβασης στη σύγκρουση και την επανάληψη της ειρηνευτικής διαδικασίας.



Η κίνηση για την παρακώλυση της κύριας πηγής εισοδήματος της χώρας ήταν μια διαμαρτυρία ενάντια στην απόφαση της Τουρκίας να στείλει στρατιωτικούς συμβούλους και εκπαιδευτές για να στηρίξουν τη GNA.

Οι εξαγωγές ανεστάλησαν στα λιμάνια της Brega, της Ras Lanouf, της Al-Sidra, της Al-Hariga και της Zweitina στην «πετρελαϊκή κοιλάδα» της χώρας, τον αγωγό για την πλειοψηφία των εξαγωγών αργού της Λιβύης. Η NOC κατήγγειλε επίσης το κλείσιμο των βαλβίδων σε ένα αντλιοστάσιο στα νοτιοδυτικά, το οποίο διέκοψε την παραγωγή στα μεγάλα πεδία της Al-Sharara και του Al-Fil.

Η εταιρία διαβεβαίωσε ότι «τα καύσιμα είναι ακόμα διαθέσιμα στις περισσότερες περιοχές» της Λιβύης, αλλά ζήτησε τον τερματισμό των αποκλεισμών «προκειμένου να διασφαλιστεί η συνεχής προσφορά προϊόντων καυσίμων σε όλες τις περιοχές και να αποκατασταθούν ζωτικά έσοδα στη λιβυκή οικονομία».

Το πλούσιο σε πετρέλαιο κράτος της Βόρειας Αφρικής βρίσκεται σε αναταραχή μετά από μια εξέγερση που υποστηρίχθηκε από το ΝΑΤΟ το 2011, η οποία ανέστειλε και σκότωσε τον Μουάμαρ Καντάφι. Η χώρα διαθέτει δύο αντίπαλες διοικήσεις - τη GNA στην Τρίπολη και τον LNA στα ανατολικά, με έδρα τη Βεγγάζη - ενώ ο πετρελαϊκός τομέας υπήρξε συχνά στόχος επιθέσεων.

Οι πρεσβείες των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Λιβύη, κάλεσαν αυτή την εβδομάδα για την "άμεση επανέναρξη" των επιχειρήσεων NOC, προειδοποιώντας για τους κινδύνους επιδείνωσης της ανθρωπιστικής κατάστασης στη χώρα. Η παραγωγή πετρελαίου είχε ήδη πέσει κάτω από 500.000 βαρέλια ημερησίως από το 2014 έως το 2016, λόγω των συγκρούσεων και των προσπαθειών των αντίπαλων φατριών να ελέγξουν τον βασικό πόρο της χώρας.


Πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

● Οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην ταυτίζονται με τα περιεχόμενα του άρθρου. Τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν με οποιοδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
● Οι διαχειριστές του ιστολόγιου δεν ευθύνονται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει.
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, γενικά και εναντίον των συνομιλητών ή των συγγραφέων.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα σχόλια με το θέμα.
● Με βάση τα παραπάνω οι διαχειριστές έχουν το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.