Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2019

«Τρέμουν» οι γιατροί παγκόσμια: Δεν το περίμεναν, όμως έγινε

Τι φοβούνται...
Εκατομμύρια γιατροί παγκόσμια ανησυχούν για το μέλλον του κλάδου τους. Η ολοένα εξελισσόμενη τεχνητή νοημοσύνη έφτασε στο σημείο να μπορεί να να ανιχνεύει διάφορες ασθένειες μέσω της μελέτης ιατρικών απεικονιστικών εξετάσεων, εμφανίζοντας παρόμοια επίπεδα ακρίβειας με επαγγελματίες και εξειδικευμένους γιατρούς, σύμφωνα με την πιο ολοκληρωμένη μέχρι σήμερα στον κόσμο μελέτη του ζητήματος.



Συγκεκριμένα, με επικεφαλής τον καθηγητή Άλαστερ Ντένιστον του Βρετανικού Πανεπιστημίου του Μπέρμπιγχαμ, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό για θέματα ψηφιακής υγείας, μια ευρεία ανασκόπηση και μετά-ανάλυση όλων των έως τώρα επιστημονικών δημοσιεύσεων, διεθνώς, που αφορούν την ιατρική χρήση της τεχνητής νοημοσύνης.

Το γενικό συμπέρασμα είναι πως ο συνδυασμός των μεγάλων δεδομένων (big data), της βαθιάς μηχανικής μάθησης (deep learning), των εξελιγμένων αλγόριθμων και της ολοένα μεγαλύτερης επεξεργαστικής ισχύος των υπολογιστών επιτρέπουν στις μηχανές να συναγωνίζονται ήδη τους γιατρούς σε ακρίβεια διαγνώσεων, από τους καρκίνους έως τις παθήσεις των ματιών.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων που ανέδειξε την εν λόγω έπιστημονική έρευνα, η νέα μελέτη τονίζει ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους γιατρούς, ιδίως στα νοσοκομεία που έχουν φόρτο εργασίας, στην ακρίβεια και στην ταχύτητα των διαγνώσεων. Προς το παρόν, πάντως, σύμφωνα με τον δρα Ντένιστον, «η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι σημαντικά καλύτερη από τις ανθρώπινες διαγνώσεις».

Συγκριτικά, οι καλύτεροι σήμερα ιατρικοί αλγόριθμοι επιτυγχάνουν ακρίβεια 87% στις διαγνώσεις τους, έναντι 86% των επαγγελματιών υγείας. Όσον αφορά τη δυνατότητα να διακρίνονται έγκαιρα οι άνθρωποι που δεν έχουν κάποια πάθηση, οι αλγόριθμοι φθάνουν σε ακρίβεια το 93%, έναντι 91% των ανθρώπων.

Λόγω της ραγδαίας εξέλιξης της τεχνολογίας επομένως, οι γιατροί ανησυχούν, πως μπορεί σύντομα να βρεθούν…άνεργοι. Ο προβληματισμός τους έχει βάση. Αν η τεχνητή νοημοσύνη σε λίγα χρόνια μπόρεσε να φτάσει να είναι συγκρίσιμη, αν όχι ελαφρώς καλύτερη σε σχέση με τους κορυφαίους επαγγελματίες γιατρούς σε παγκόσμια κλίμακα, τότε σε μερικά χρόνια από τώρα τι θα συμβαίνει;

Τροφή για σκέψη.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

● Οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην ταυτίζονται με τα περιεχόμενα του άρθρου. Τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν με οποιοδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
● Οι διαχειριστές του ιστολόγιου δεν ευθύνονται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει.
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, γενικά και εναντίον των συνομιλητών ή των συγγραφέων.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα σχόλια με το θέμα.
● Με βάση τα παραπάνω οι διαχειριστές έχουν το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.