Τρίτη 2 Απριλίου 2019

Στα Σκόπια ο Τσίπρας: Έτοιμος για νέες υποχωρήσεις – Με πρόταση για έλεγχο του εναέριου χώρου των Σκοπίων από την ΠΑ ο ΥΕΘΑ

Έφτασε πριν από λίγο ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας στη Βόρεια Μακεδονία. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στη γειτονική χώρα, την οποία, μάλιστα, ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας έχει χαρακτηρίσει ως «ιστορική». Ο πρωθυπουργός μοιάζει έτοιμος για νέες υποχωρήσεις, αυτή τη φορά με αιχμή της επιχειρήσεις και την άμυνα.



Όπως υπογραμμίζει η Αθήνα, η επίσκεψη σηματοδοτεί μία νέα αρχή στις διπλωματικές, οικονομικές, στρατιωτικές και ενεργειακές σχέσεις των δύο χωρών, με στόχο να καταστούν στρατηγικές. Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνουν διπλωματικές πηγές, θα αξιοποιηθούν οι πολλές και σημαντικές δυνατότητες συνεργασίας και συνανάπτυξης που διανοίγονται ως αποτέλεσμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ θα εξεταστούν και ζητήματα εφαρμογής της Συμφωνίας.

«Η επίσκεψη αυτή αποτελεί ένα ακόμα βήμα για την εμπέδωση του ηγετικού ρόλου της Ελλάδας στη Νοτιο-Ανατολική Ευρώπη, ως πυλώνα ειρήνης, σταθερότητας και ανάπτυξης», τονίζουν.

Τον Έλληνα πρωθυπουργό συνοδεύουν δέκα υπουργοί της κυβέρνησης, όπως ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς και άλλοι. Τον πρωθυπουργό στο ταξίδι του στα Σκόπια συνοδεύει, επίσης, και η σύντροφός του, Μπέτυ Μπαζιάνα.

Ο πρωθυπουργός, που συνοδεύεται από πολυμελή επιχειρηματική αντιπροσωπεία, θα έχει συνάντηση με τον ομόλογό του, Ζόραν Ζάεφ, ενώ το μεσημέρι αναμένεται να υπογραφούν διμερείς συμφωνίες μεταξύ των δύο κρατών.

Το πρόγραμμα:

Ο Αλέξης Τσίπρας αφίχθηκε στο διεθνές αεροδρόμιο των Σκοπίων στις 9:30.

Στις 10:00 μετέβη στο κτίριο της κυβέρνησης όπου θα πραγματοποιηθεί η τελετή επίσημης υποδοχής και στις 10:10 θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ.

Στις 10:55 πραγματοποιείται η Ολομέλεια Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας και θα ακολουθήσει στις 12:00 η υπογραφή διμερών συμφωνιών.

Στις 12:30 οι κ.κ. Τσίπρας και Ζάεφ θα προχωρήσουν σε κοινές δηλώσεις προς τους εκπροσώπους του Τύπου.

Εν συνεχεία, στις 13:30 ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Βουλής του κρατιδίου.

Στις 16:30 ο κ. Τσίπρας θα συμμετέχει και θα απευθύνει χαιρετισμό στο επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδας και Σκοπίων, ενώ η επίσκεψη του πρωθυπουργού ολοκληρώνεται με το επίσημο δείπνο το οποίο έχει προγραμματιστεί για τις 18:30.

Η έτοιμη αμυντική συμφωνία του ΥΕΘΑ

Με κείμενο αμυντικής συμφωνίας που προβλέπει τον πλήρη έλεγχο του εναέριου χώρου των Σκοπίων, βρίσκεται στα Σκόπια ο ΥΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης ,συνοδεύοντας τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στην επίσημη επίσκεψή του. Το κείμενο αμυντικής συνεργασίας που έχει συζητηθεί και συμφωνηθεί τοποθετεί την ασφάλεια της γειτονικής χώρας κάτω από τα ελληνικά φτερά. Η ελληνική ΠΑ θα αναλάβει εξ΄ ολοκλήρου τον έλεγχο του εναέριου χώρου της ΠΓΔΜ.

Η συμφωνία δεν έχει να κάνει με όσα προβλέπονται για την Αλβανία, όπου η προστασία που παρέχει η Ελλάδα, γίνεται μέσω ΝΑΤΟ και την “μοιραζόμαστε” ανά δεκαπενθήμερο με την Ιταλία. Η συμφωνία με τη ΠΓΔΜ είναι διμερής και η προστασία που θα παρέχει η Ελλάδα θα είναι αποκλειστική.

Η αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Σκοπίων προβλέπει την εκπαίδευση στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων της γειτονικής χώρας σε δικές μας στρατιωτικές σχολές, αλλά και παροχή υποστήριξης.

Σε δεύτερη φάση ,που δεν θ΄αργήσει η Ελλάδα θα παραχωρήσει στην ΠΓΔΜ πλεονάζον αμυντικό υλικό,για το οποίο τα Σκόπια ενδιαφέρονται. Η παραχώρηση αυτού του υλικού θα εμπλέξει, την ελληνική αμυντική βιομηχανία, εκπρόσωποι της οποίας δεν εκπροσωπούνται στη σημερινή επίσκεψη Τσίπρα.

Πώς υποδέχονται τα ΜΜΕ την επίσκεψη Τσίπρα

Ιστορική χαρακτηρίζουν τα ΜΜΕ αλλά και πολιτικοί παράγοντες των Σκοπίων την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη γειτονική χώρα, µετά τη Συµφωνία των Πρεσπών, µε τα Μέσα να κάνουν λόγο για «ευκαιρία αναβάθµισης των σχέσεων των δύο χωρών, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να οικοδοµήσουν όσα χάθηκαν τα τελευταία 20 χρόνια».

Η σηµερινή επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα και της ελληνικής αντιπροσωπείας αντιµετωπίζεται µε θετικό κλίµα, αφού όλοι περιµένουν να µάθουν τις συµφωνίες που θα υπογραφούν. Η κεντρική πλατεία των Σκοπίων ήταν γεµάτη χθες από κόσµο και κυρίως από παιδιά που γιόρταζαν την πρωταπριλιά.

«Πρέπει να κοιτάξουµε µπροστά και να επικεντρωθούµε σε όσα µας ενώνουν και όχι σε όσα µας χωρίζουν. Ζάεφ και Τσίπρας πρέπει να εµβαθύνουν στην οικονοµική συνεργασία των δύο χωρών, επιδιώκοντας τη σύναψη όσο το δυνατόν περισσότερων εµπορικών συµφωνιών» είπε ο βετεράνος διπλωµάτης Λιούπσο Αρσόφσκι στο «Εθνος» και προσέθεσε: «Η Βόρεια Μακεδονία είναι µια σηµαντική έξοδος στα Βαλκάνια για την Ελλάδα, και όχι µόνο. Δείτε τι γίνεται στην Τουρκία. Προβλήµατα και διαφορές έχουν όλες οι χώρες, όπως η Ρουµανία µε την Ουγγαρία, η Ρωσία µε την Ουκρανία. Τα βάζουν όµως στην άκρη και προχωρούν».

Σε δηλώσεις του ο πρώην πρέσβης της χώρας στο ΝΑΤΟ και πανεπιστηµιακός, Νάνο Ρούζιν, επισηµαίνει πως «οι κυβερνήσεις στα Σκόπια και στην Αθήνα δαπάνησαν ένα µεγάλο πολιτικό δάνειο, αλλά το µερίδιο είναι µια ολοκληρωµένη Μακεδονία, µια σταθερή και ανεπτυγµένη περιοχή». Τονίζει, επίσης, ότι η επίσκεψη έχει µεγάλη σηµασία και για την Ελλάδα. «Η δική µας ευθύνη είναι να ανταποκριθούµε στις δυνάµεις του εθνικισµού που ενισχύονται στον σηµερινό κόσµο και αποσκοπούν στο να µην επιστρέψουν στις σκοτεινές εποχές. Ο Τσίπρας είναι πεπεισµένος ότι στο µέλλον οι δύο χώρες θα είναι στρατηγικοί σύµµαχοι και εταίροι, και η επίσκεψη θα θέσει µόνο τα θεµέλια αυτής της συνεργασίας».

Πηγή





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

● Οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην ταυτίζονται με τα περιεχόμενα του άρθρου. Τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν με οποιοδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
● Οι διαχειριστές του ιστολόγιου δεν ευθύνονται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει.
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, γενικά και εναντίον των συνομιλητών ή των συγγραφέων.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα σχόλια με το θέμα.
● Με βάση τα παραπάνω οι διαχειριστές έχουν το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.