Σάββατο 30 Μαρτίου 2019

ΕΚΤΑΚΤΟ – ΕΚΠΕΜΠΟΥΝ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ Β. ΗΠΕΙΡΟΥ: ΣΧΕΔΙΟ ΕΘΝΟΚΑΘΑΡΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΡΑΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ – ΔΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΧΕΙΜΑΡΡΑ

Δραματικές εξελίξεις στις ελληνοαλβανικές σχέσεις με τον Ε.Ράμα να βάζει «μπουρλότο» στην περιοχή εκμεταλλευόμενος την ανυπαρξία των ελληνικών κυβερνήσεων που διαχρονικά δεν κατάφεραν να προστατέψουν τους Ελληνες της Β.Ηπείρου.



Δεν πρόκειται απλά για μια επιχείρηση αφελληνισμού της Χειμάρρας, αλλά για μια στυγνή εθνοκάθαρση τουρκικής εμπνεύσεως με στόχο να «καθαρίσει» την περιοχή και να αρπάξει τα πετρέλαια

Η επιχείρηση υφαρπαγής των ελληνικών περιουσιών στην Χειμάρρα κορυφώνεται, τρεις μήνες πριν από τις κρίσιμες Δημοτικές εκλογές που θα διεξαχθούν μέσα σε κλίμα βαθιάς πολιτικής κρίσης και με την ΕΕ να έχει προετοιμάσει σχέδιο αποτροπής της αποσταθεροποίησης και ελέγχου της Αλβανίας κάνοντας λόγο για πιθανό «εμφύλιο».


Η πόλωση είναι μεγάλη ενώ στην Χιμάρα με την στήριξη της αντιπολίτευσης προβάλει ως ισχυρή υποψηφιότητα αυτή του προέδρου της Ομόνοιας Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη, που έχει πιθανότητες για νίκη επί του νυν δημάρχου ελληνικής καταγωγής μεν, αλλά στελέχους του Σοσιαλιστικού Κόμματος, που φέρεται να συμμετέχει ή πάντως να μην αντιδρά στο σχέδιο αυτό της υφαρπαγής των περιουσιών.

Τα όσα εκτυλλίσονται εδώ και λίγες ώρες είναι αναμενόμενα. Πριν λίγες ημέρες, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, είχε γράψει στο Twitter τα «ενθαρρυντικά νέα» για τη μεγαλύτερη ποσότητα πετρελαίου και φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκε από την αμερικανική εταιρεία Shell στην Αλβανία.

Τα πράγματα πήγαιναν που καλά για τα Ράμα, όμως οι αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής του έβαλαν «φρένο» στις επιδιώξεις του.

Ο Ράμα προετοίμασε τους Αλβανούς λέγοντας:΄«Μας χωρίζουν λίγες εβδομάδες από τα στοιχεία που μιλάνε για ένα μεγάλο κοίτασμα πετρελαίου και φυσικού αερίου».

Που βρίσκονται όμως αυτά τα κοιτάσματα; Οπως θα δείτε και στο χάρτη παρακάτω, ένα τμήμα τους βρίσκεται στην «Νότια Αλβανία» κατά Ν.Φίλη ή αλλιώς Βόρεια Ήπειρο.

Η καναδική Petromanas συμφώνησε να πουλήσει στη Shell τα περιουσιακά της στοιχεία στην Αλβανία κι έτσι ο πολυεθνικός κολοσσός απέκτησε το 100% των μετοχών και την επιχειρησιακή ευθύνη στο πεδίο Shpiragu στη «νότια Αλβανία». Η εξέλιξη αυτή είχε ιδιαίτερη σημασία για τις έρευνες υδρογονανθράκων στη χώρα μας, καθώς με την απόκτηση του οικοπέδου η Shell έρχεται νοτιότερα και σχεδόν «ακουμπά» τα ελληνοαλβανικά σύνορα.

Εκτός από τις Shell και Petromanas, στη γειτονική αγορά δίνουν το παρόν οι καναδικές Bankers Petroleum και Stream Oil & Gas, η βρετανική Cairn, η ισραηλινή ILDC και η San Leon Energy συμφερόντων του μεγαλοεπενδυτή George Soros.

Η πετρελαϊκή Petromanas Energy ανακοίνωσε ότι η Εθνική Αρχή Φυσικών Πόρων της Αλβανίας (AKBN) ανακήρυξε την εταιρεία, από κοινού με την Shell, ανάδοχο του χερσαίου πετρελαϊκού Μπλοκ 4, μετά από διεθνή διαγωνισμό. Ας σημειωθεί ότι το εν λόγω πεδίο βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την ελληνική περιοχή στην Ήπειρο όπου θα διεξαχθούν χερσαίες έρευνες υδρογονανθράκων

Το Μπλοκ 4 εκτείνεται σε μια έκταση περίπου 560.000 στρεμμάτων (874 τετραγωνικά μίλια) και βρίσκεται νοτιοανατολικά της υφιστάμενης παραχώρησης στην Petromanas, που περιλαμβάνει τα Μπλοκ 2 και 3. Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι οι Αλβανοί ζήτησαν τον περασμένο Μάιο και τους χάρτες των χερσαίων ερευνών υδρογονανθράκων στην Ήπειρο, όπου τις έρευνες έχει αναλάβει από το 2014 η Energean Oil & Gas.

«Το Μπλοκ 4 αποτελούσε ξεκάθαρα το επίκεντρο του ενδιαφέροντός μας στο πλαίσιο της διαδικασίας των προσφορών καθώς συνδέεται με το Shpirag, όπου υπάρχει ήδη πεδίο πετρελαίου της εταιρείας, και το Molisht, στα Μπλοκ 2 και 3», είχε δηλώσει ο διευθύνων σύμβουλος της Petromanas, Glenn McNamara.

Ακυρο στον Ε.Ράμα λόγω κατοίκων

Την απόφαση να εγκαταλείψει τα σχέδια της για εξερεύνηση κοιτασμάτων πετρελαίου σε μια προστατευόμενη περιοχή κοντά στο Αργυρόκαστρο στην Αλβανία έλαβε τελικά η εταιρεία Shell Upstream Albania η οποία είναι 100% θυγατρική της Royal Dutch Shell. Η απόφαση επήλθε μετά από έντονες διαμαρτυρίες κατοίκων της περιοχής, καθώς και ειδικών σε θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο IBNA.

«Παρά τα αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών που πραγματοποιήθηκαν από την εταιρεία στο οικόπεδο 4, δεν θα προχωρήσει η εξερεύνηση και η γεώτρηση στον περιοχή Ζαγόρι – μια περιοχή κοντά στο Αργυρόκαστρο», ανέφερε σχετικά ο επικεφαλής της Shell στην χώρα, Rohan D’Souza.

Η αρχική μελέτη της Shell προέβλεπε το άνοιγμα περίπου 3000 σημείων γεώτρησης πλάτους 9 εκατοστών και βάθους 30 εκατοστών, προκειμένου να εκτιμηθούν οι προοπτικές του υπεδάφους.

Επιχείρηση εθνοκάθαρση

Και ερχόμαστε στο τώρα. Η Αλβανική κυβέρνηση πλήρως αποθρασυμένη και από το γεγονός ότι μέχρι τώρα οι ελληνικές κυβερνήσεις από το 2014 (όταν αναγνωρίσθηκε η Αλβανία ως υποψήφια για ένταξη στην Ε.Ε.) και μετά, δεν φρόντισαν να βάλουν το περιουσιακό της Ελληνικής Μειονότητας ως πρώτο θέμα στην ατζέντα των ελληνοαλβανικών και ευρωαλβανικών σχέσεων, έχει εκδώσει το τελευταίο διάστημα μια σειρά υπουργικές αποφάσεις και τον νόμο 708 που ουσιαστικά οδηγούν στην δήμευση όλων των περιουσιών σε παραθαλάσσιες περιοχές φιλέτα με σκοπό να αποδοθούν σε φιλικά προς το Καθεστώς Ράμα επιχειρηματικά συμφέροντα για τουριστική αξιοποίηση.

Με βάση τον Νόμο 708 μεγάλες περιοχές που αποτυπώνονται σε χάρτες πουν έχουν δει την δημοσιότητα εντάσσονται ανεξαρτήτως ιδιοκτησιακού, σε σχέδιο «τουριστικής αξιοποίησης», οπότε ακόμη κι αν κάποιος αποκτήσει τίτλους θα είναι υποχρεωμένος να εκποιήσει την περιουσία του με εξευτελιστικό μάλιστα τίμημα. Για την περιοχή της Χιμάρας το τίμημα αυτό κυμαίνεται από 0,60 λεπτά έως 1,5 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, σχεδόν 1.500 ευρώ το στρέμμα όταν η εμπορική αξία στα παραθαλάσσια οικόπεδα φθάνει τα 150.000 ευρώ.

Έκκληση στην ελληνική κυβέρνηση να υπερασπιστεί εμπράκτως τα νόμιμα δικαιώματα της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας της Αλβανίας και να μετέλθει κάθε νόμιμο μέσο ώστε να αποφευχθεί η υφαρπαγή των περιουσιών στην Χειμάρρα απευθύνει με ανακοίνωση πουε ξέδωσε αργά το βράδυ της Παρασκευής η «Ομόνοια».

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το παράρτημα της οργάνωσης στη Χειμάρρα αναφέρει πως με την απόφαση που δημοσιευθηκε σήμερα στο ΦΕΚ στα Τίρανα «ολοκληρώνεται το έγκλημα της υφαρπαγής των περιουσιών στη Χειμάρρα»:

«Σήμερα δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως η απόφαση με αριθμό 172 και ημερομηνία 27.02.2019 για την προσωρινή απαγόρευση της εγγραφής στο υποθηκοφυλακείο της αγροτικής γης των πρώην συνεταιρισμών και γεωργικών εταιριών στις περιοχές για τις οποίες έχει ορισθεί ως προτεραιότητα η τουριστική ανάπτυξη.

Ο νόμος αναφέρεται στους χάρτες που έχουν δημοσιευθεί από Κρατική Αρχή Γεωπεριφερειακών Πληροφοριών και η συγκεκριμένη υπουργική απόφαση βασίζεται στην εφαρμογή του άρθρου 34 του νόμου 93/2015. Στους συγκεκριμένους χάρτες έχουν συμπεριλάβει τις κρατικές περιουσίες που έχουν εγκριθεί με την υπουργική απόφαση 707 και 708 στις 21.11.2018. Η απόφαση 708 έχει να κάνει με τις περιουσίες από την Παλάσα μέχρι τα Εξαμίλια.

Το άρθρο 3 της απόφασης ορίζει, αμέσως μετά την δημοσίευση της ότι σταματά οποιαδήποτε διαδικασία εγγραφής της περιουσίας που είχαν πάρει ντόπιοι κάτοικοι μέλη των γεωργικών εταιριών.

Στο άρθρο 4 η απόφαση ορίζει τα κεντρικά γραφεία καταγραφής των πόλεων μεταξύ των οποίων Αυλώνα, Χειμάρρα και Άγιοι Σαράντα να εγγράψουν τις συγκεκριμένες περιουσίες που περιγράφουν οι συγκεκριμένοι χάρτες, και με βάση την υπάρχουσα νομοθεσία να κάνουν την προσωρινή καταγραφή για διαχείριση στα αρμόδια υπουργεία για τον τουρισμό.

Το άρθρο 5 καταργεί την υπουργική απόφαση 138 που απαγόρευε την εγγραφή από μέρος των πολιτών σε όλη την ακτογραμμή. Η κατάργηση του 138 είναι δώρον άδωρον για όσους πολίτες έχουν περιουσία εντός των δημοσιευμένων χαρτών.

Η συγκεκριμένη απόφαση μπερδεύει σκοπίμως τα πράματα και κανείς νομικός δεν μπορεί να αποφανθεί με ακρίβεια ποιος είναι ο στόχος. Αν θεωρηθεί ως ακριβής η ερμηνεία που λέει ότι πρώτα θα δοθεί η ευκαιρία στους πολίτες να εγγράψουν του τίτλους τους (ΑΜΤΠ) από την Παλάσα έως την Νίβιτσα, θα χαθεί σημαντικό κομμάτι της περιουσίας, για τους εξής λόγους:
Δεν αναγνωρίζει περιουσία σε όσους δεν έχουν στα χέρια τους ΑΜΤΠ και είναι αρκετοί.
Όσοι έχουνε ΑΜΤΠ δεν έχουν όλα τα μέτρα.
Υπάρχουν αρκετοί ιδιοκτήτες που είναι σε διαδικασία διεκδίκησης της περιουσίας τους στα δικαστήρια.
Ακόμα και να πάρουν τίτλους ιδιοκτησίας όλοι αυτοί, από τη στιγμή που το κράτος όρισε τις συγκεκριμένες περιοχές για τουριστικές επενδύσεις, θα αποζημιωθούν με το πόσο του 0.6 έως 1.5 ευρώ το τετραγωνικό.

Η άλλη ερμηνεία κάνει ακόμα χειρότερα τα πράγματα, δίνει τη δυνατότητα να εγγράψει κατά προτεραιότητα το κράτος την περιουσία και μετά ότι απομείνει να εγγράψουν τις περιουσίες τους οι έχοντες ΑΜΤΠ ή οποιονδήποτε άλλο τίτλο ιδιοκτησίας.

Πρόκειται για μια απόφαση εμπαιγμό, με την οποία έχουν στόχο την παραπλάνηση της κοινής γνώμης και την υφαρπαγή της περιουσίας από σχεδόν το σύνολο τον γηγενών κάτοικων της περιοχής της Χειμάρρας.

Η απόφαση στοχεύει να κρατήσει σε ομηρία μέχρι τις εκλογές το εκλογικό σώμα, να σύρει τους πολίτες στα γραφεία του υποθηκοφυλακείου με το αζημίωτο, ενώ όσους καταφέρουν να τα εγγράψουν θα τους τα πάρουν με τον νόμο του 2015 για τουριστικές επενδύσεις.

Η κλοπή ολοκληρώνεται, τα μέλη της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας απογυμνώνονται από οποιονδήποτε οικονομικό πόρο και εξαναγκάζονται να απομακρυνθούν από τις πατρογονικές τους εστίες.

Όσοι συμπράττουν στην ανομία που συντελείται, είναι υπόλογοι στην Ιστορία και βάζουν ταφόπλακα στη Χειμάρρα όπως την γνωρίζουμε εδώ και αιώνες.

Καλούμε την Αλβανική κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα όλα αυτά τα νομοθετήματα, να μιλήσει ξεκάθαρα και να επιστρέψει επιτέλους με όποιον νόμο εκείνη κρίνει τις περιουσίες στους νόμιμους ιδιοκτήτες, που τις κατέχουν και τις απολαμβάνουν εδώ και αιώνες.

Καλούμε την Ελληνική Κυβέρνηση να υπερασπιστεί εμπράκτως τα νόμιμα δικαιώματα της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας και να μετέλθει κάθε νόμιμο μέσο ώστε να αποφευχθεί η υφαρπαγή αυτή».

























Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

● Οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην ταυτίζονται με τα περιεχόμενα του άρθρου. Τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν με οποιοδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
● Οι διαχειριστές του ιστολόγιου δεν ευθύνονται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει.
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, γενικά και εναντίον των συνομιλητών ή των συγγραφέων.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα σχόλια με το θέμα.
● Με βάση τα παραπάνω οι διαχειριστές έχουν το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.