Πέμπτη 4 Αυγούστου 2022

Ο πόλεμος του Ισραήλ στα μετρητά πρόκειται να γίνει πιο δραστικός


Από τη Δευτέρα, θα είναι ποινικό αδίκημα στο Ισραήλ να πληρώνεις περισσότερα από 1.700 δολάρια σε μετρητά σε μια επιχείρηση ή 4.360 δολάρια σε μετρητά σε ιδιώτη, καθώς η κυβέρνηση εντείνει τον συνεχιζόμενο πόλεμο για απτά χρήματα.

Είναι ένας πόλεμος που ξεκίνησε σοβαρά με την ψήφιση του νόμου για τη μείωση της χρήσης μετρητών το 2018. Ισραηλινές επιχειρήσεις και ιδιώτες άρχισαν να αντιμετωπίζουν όρια στις συναλλαγές σε μετρητά τον Ιανουάριο του 2019. Ωστόσο, την 1η Αυγούστου, αυτά τα όρια μειώνονται σχεδόν στο μισό.

«Θέλουμε το κοινό να μειώσει τη χρήση των χρημάτων σε μετρητά», είπε η Tamar Bracha, η οποία είναι υπεύθυνη για την εφαρμογή του νόμου για τη φορολογική αρχή του Ισραήλ, στη Media Line .

«Ο στόχος είναι να μειωθεί η ρευστότητα μετρητών στην αγορά, κυρίως επειδή οι εγκληματικές οργανώσεις τείνουν να βασίζονται σε μετρητά. Περιορίζοντας τη χρήση του, η εγκληματική δραστηριότητα είναι πολύ πιο δύσκολο να πραγματοποιηθεί».

Το Ισραήλ περιορίζει επίσης τον βαθμό στον οποίο χρησιμοποιούνται μετρητά σε συναλλαγές που περιλαμβάνουν πολλαπλούς τρόπους πληρωμής . Εάν η συνολική αξία συναλλαγής είναι μεγαλύτερη από τα παραπάνω όρια, τα μετρητά μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για το 10% της αγοράς . Οι αγορές αυτοκινήτων έχουν υψηλότερο όριο 50.000 NIS (Νέα Ισραηλινά Σέκελ) — περίπου 14.700 $ .

Οι παραβάτες υπόκεινται σε κυρώσεις που μπορεί να φτάσουν το 25% της συναλλαγής για τα φυσικά πρόσωπα και το 30% για τις επιχειρήσεις. Σύμφωνα με το Israel National News , η κυβέρνηση έχει συγκεντρώσει πρόστιμα ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την έναρξη των περιορισμών το 2019.

Δεν επηρεάζονται όλες οι συναλλαγές, όπως εξηγεί η The Media Line :


Υπάρχουν ορισμένες εξαιρέσεις από τον νέο νόμο: φιλανθρωπικά ιδρύματα, τα οποία είναι πιο κοινά στην υπερορθόδοξη κοινωνία. και εμπόριο με Παλαιστίνιους από τη Δυτική Όχθη, που δεν είναι πολίτες του Ισραήλ. Στην περίπτωση του τελευταίου, θα επιτρέπονται συμφωνίες που περιλαμβάνουν μεγάλα ποσά μετρητών, ωστόσο θα απαιτούν λεπτομερή αναφορά στη φορολογική αρχή του Ισραήλ.


Ωστόσο, στη σταδιακή προσέγγιση του Ισραήλ για την εξάλειψη των μετρητών από την κοινωνία, αυτές οι εξαιρέσεις προορίζονται να λήξουν.

Στη συνέχεια, το υπουργείο Οικονομικών του Ισραήλ σχεδιάζει να υποβάλει πρόταση στο κοινοβούλιο για την ποινικοποίηση της απλής κατοχής μετρητών που υπερβαίνουν ένα ορισμένο ποσό. Μια εκδοχή της πρότασης έθεσε το όριο κατοχής σε σέκελ που ισοδυναμεί με μόλις $14.700.

Τα όρια όπως αυτά του Ισραήλ είναι μόνο ένας τρόπος για να εργαστεί κανείς προς την «αποεξαργύρωση» ενός πληθυσμού. Ένα έγγραφο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου του 2017 σκιαγράφησε άλλες τακτικές, συμπεριλαμβανομένης της κατάργησης γραμματίων μεγάλης ονομαστικής αξίας, της επιβολής υποχρεώσεων αναφοράς για συναλλαγές σε μετρητά πάνω από ένα συγκεκριμένο όριο, της απαίτησης δήλωσης μετρητών κατά την είσοδο ή έξοδο από μια χώρα ή την εφαρμογή πρόσθετου φόρου όταν χρησιμοποιούνται μετρητά. Διάφορες χώρες και οικονομικά μπλοκ έχουν ήδη αρχίσει να εφαρμόζουν μέτρα από αυτό το μενού.

Ένας πόλεμος με μετρητά δεν είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο το Ισραήλ οδηγεί σε ένα αυταρχικό μέλλον . έχει επίσης:





ZeroHedge News

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

● Οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην ταυτίζονται με τα περιεχόμενα του άρθρου. Τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν με οποιοδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
● Οι διαχειριστές του ιστολόγιου δεν ευθύνονται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει.
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, γενικά και εναντίον των συνομιλητών ή των συγγραφέων.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα σχόλια με το θέμα.
● Με βάση τα παραπάνω οι διαχειριστές έχουν το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.