Πέμπτη 20 Ιουνίου 2019

Ζώνες κεφαλής σε μαθητές δημοτικού σχολείου, που ανιχνεύουν τα εγκεφαλικά τους κύματα και μετρούν τα επίπεδα της προσοχής τους, μέσα στην τάξη. Συστήματα επιτήρησης ανθρώπινης απόδοσης στην Κίνα, γίνονται δυστοπικός εφιάλτης

Κίνα, στην περιοχή Hangzhou. Οι μαθητές σε ένα "elite" δημοτικό σχολείο στην Κίνα φορούν "brainwave-detecting headbands" (ακουστικά ανίχνευσης εγκεφαλικών κυμάτων) που επιτρέπουν στους εκπαιδευτικούς να παρακολουθούν τα επίπεδα συγκέντρωσης των μαθητών (concentration levels) σε πραγματικό χρόνο.
Μοιάζει σκηνή από ταινία τρόμου ... Αλλά είναι πραγματικότητα!

Δημοτικό σχολείο υποχρεώνει τους μαθητές του, να φορούν ακουστικά ανάγνωσης εγκεφαλικών κυμάτων (brainwave-reading headbands), που υποτίθεται ότι εντοπίζουν και μετρούν τα επίπεδα προσοχής τους, μέσα στην τάξη.

Η πρακτική εκτέθηκε σε μια σειρά φωτογραφιών, που δείχνουν τους μαθητές στο Jiangnan Experimental School να φορούν "black electronic headbands", ενώ βρίσκονται μέσα στην τάξη.




Οι συσκευές παράγονται από την BrainCo Inc., a Harvard University-backed start up (high-tech company, που υποστηρίζεται από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ) με έδρα τη Βοστόνη.
Σύμφωνα με το "sponsored content", η εταιρεία υψηλής τεχνολογίας αναπτύσσει "Brain Machine Interface technology" με έμφαση στα "big data" δεδομένα και την επιστήμη του εγκεφάλου.

Οι μαθητές στο Hangzhou έλαβαν το Focus 1, ένα flagship προϊόν της BrainCo, το οποίο ανιχνεύει και ποσοτικοποιεί τα επίπεδα προσοχής των μαθητών.
Τα headbands έρχονται με ένα portal που ονομάζεται Focus EDU, το οποίο η εταιρεία διαφημίζει, ως το "πρώτο portal στον κόσμο για τους καθηγητές στην τάξη, για να αξιολογούν την αποτελεσματικότητα των μεθόδων διδασκαλίας τους σε πραγματικό χρόνο και να κάνουν ανάλογα τις προσαρμογές."


Όπως δείχνουν οι φωτογραφίες, το αναλυτικό σύστημα φαίνεται να λειτουργεί πολύ καλά στο σχολείο. Μια φωτογραφία δείχνει μια ψηφιακή οθόνη που εμφανίζει την κατάταξη των μαθητών, σε πραγματικό χρόνο.
Στο τέλος του μαθήματος, η πύλη παρέχει μια αναφορά που υπογραμμίζει τους μαθητές με τις τρεις υψηλότερες βαθμολογίες.

Ένα κομμάτι της έρευνας αποκαλύπτει ότι η Πειραματική Σχολή "Jiangnan Experimental School" απέχει πολύ από το μοναδικό εκπαιδευτικό ίδρυμα στην Κίνα που έχει υιοθετήσει τη διασύνδεση εγκεφάλου-μηχανής.
Το Paper.cn (στην Κίνα) ανέφερε τον Φεβρουάριο ότι, στην πόλη Jinhua, επαρχία Zhejiang, ένα δημοτικό σχολείο εισήγαγε τα ίδια προϊόντα στις τάξεις του. Οι δάσκαλοι είναι σε θέση να πουν ποιοι μαθητές δεν δίνουν προσοχή στο μάθημα, με βάση τα χρώματα που ανάβουν στα headbands τους.

Η στρατηγική πωλήσεων του BrainCo φαίνεται να είναι έντονα επικεντρωμένη στην Κίνα, ενδεχομένως με στόχο τους Κινέζους γονείς που είναι αυταρχικοί και έχουν βαθιά εμμονή με τη βαθμολογία.
Το PRNewswire σημειώνει ότι η BrainCo δεσμεύτηκε με μια προσοδοφόρα συμφωνία πολλών εκατομμυρίων δολαρίων με μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες εισαγωγής και εξαγωγής της Κίνας το 2017.
Σύμφωνα με ένα άλλο άρθρο του 2017, με το website που επικεντρώθηκε στην τεχνολογία της εκπαίδευσης, η εταιρεία κέρδισε 15 εκατομμύρια δολάρια από Κινέζους επενδυτές.

Οι φωτογραφίες προκάλεσαν ένα κύμα θυμωμένων αντιδράσεων στα κινεζικά μέσα ενημέρωσης. Κάποιοι βρήκαν την αποκάλυψη ιδιαίτερα τρομακτική μετά τα πρόσφατα νέα σχετικά με τους οδοκαθαριστές στο Nanjing που αναγκάζονται να φορούν ψηφιακά wristbands που παρακολουθούν την απόδοση της εργασίας τους.

Το ‘social credit system’ της Κίνας είναι ένας δυστοπικός εφιάλτης, ένα πραγματικό παράδειγμα του «1984» του Orwell και ένα πολύ αληθινό σενάριο στο μέλλον, εάν η αυξημένη επιτήρηση της κυβέρνησης παραμείνει ανεξέλεγκτη.

Η σχετική ανάρτηση προτείνει να προστεθεί και ένα "electroshock feature" για να ξυπνάει τους κοιμισμένους μαθητές στην τάξη...



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

● Οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην ταυτίζονται με τα περιεχόμενα του άρθρου. Τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν με οποιοδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
● Οι διαχειριστές του ιστολόγιου δεν ευθύνονται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει.
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, γενικά και εναντίον των συνομιλητών ή των συγγραφέων.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα σχόλια με το θέμα.
● Με βάση τα παραπάνω οι διαχειριστές έχουν το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.