Τρίτη 25 Ιουνίου 2019

5G: Ένα τεράστιο πείραμα για την ανθρώπινη υγεία; Πρώτα τα ποντίκια - περισσότεροι πύργοι - Γυναίκες, παιδιά και μέλισσες

Το νέο δίκτυο υπερυψηλής ταχύτητας κινητής τηλεφωνίας 5G αρχίζει να κυκλοφορεί σε όλο τον κόσμο το 2020 - και όμως κανείς δεν ελέγχει εάν αποτελεί απειλή για την υγεία μας.

Το νέο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας 5G (πέμπτης γενιάς) θα αρχίσει να κυκλοφορεί το επόμενο έτος. Με ταχύτητες που θα μπορούσαν να είναι έως και 100 φορές πιο γρήγορες από το τρέχον δίκτυο 4G, το 5G θα μπορεί να χρησιμοποιείται για πλήθος εφαρμογές - έτσι ώστε το ψυγείο σας να σας ειδοποιεί όταν δεν έχετε γάλα, για παράδειγμα. Θα αποτελέσει σημαντικό πυλώνα για νέες υπηρεσίες και, φυσικά, για τους κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων που ετοιμάζουν τις νέες συμβατές συσκευές τους.


Οι παρατηρητές της βιομηχανίας λένε ότι το τεχνολογικό άλμα που θα φέρει το 5G είναι παρόμοιο με τη μετάβαση από τις γραφομηχανές στους προσωπικούς υπολογιστές - αλλά ορισμένοι επιστήμονες είναι λιγότερο ενθουσιασμένοι και το θεωρούν ένα τεράστιο πείραμα για την ανθρώπινη υγεία. Εφόσον δεν έχουν συμφωνηθεί ασφαλή επίπεδα, φοβούνται ότι η υψηλότερη ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων του δικτύου 5G θα μπορούσε να αποτελέσει σοβαρό κίνδυνο για την υγεία, ειδικά σε μικρά παιδιά και έγκυες γυναίκες.

Ακόμη και με τα παλαιότερα και λιγότερο ισχυρά δίκτυα, τα παιδιά απορροφούσαν έως και 10 φορές περισσότερη ακτινοβολία από τα κινητά τηλέφωνα από ό, τι οι ενήλικες - και αυτό είναι τουλάχιστον δύο φορές πάνω από τα ασφαλή όρια, δήλωσε το 2011 η Αμερικανική Environmental Health Trust.

Τα μικρά παιδιά απορροφούν διπλάσια ακτινοβολία στα κεφάλια τους, τριπλάσια στα μάτια τους και σε περιοχές του εγκεφάλου και του υποθαλάμου και 10 φορές περισσότερη ακτινοβολία στο μυελό των οστών.1 Και υπολογίζοντας, σύμφωνα με την έρευνα του Nielsen του 2014, ότι περίπου το 70% των παιδιών ηλικίας μέχρι 10 ετών χρησιμοποιούν κινητό τηλέφωνο ενώ τα δύο τρίτα από αυτά έχουν smartphone, αυτό αποτελεί σημαντικό μέλημα για την υγεία.

Μια ομάδα 230 επιστημόνων από 40 χώρες ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) αναστολή για την ανάπτυξη του δικτύου 5G σε όλα τα 27 κράτη μέλη της έως ότου αξιολογηθούν ανεξάρτητα οι κίνδυνοι για την υγεία από όλες τις κυψελοειδείς τεχνολογίες και τα δίκτυα Wi-Fi.2 Ένας από τους υπογράφοντες, ο καθηγητής Martin L. Pall, βιοχημικός στο κρατικό πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, περιέγραψε την ανάπτυξη του δικτύου 5G ως "την πιο ανόητη ιδέα στην ιστορία του κόσμου".

Παρόμοιες ανησυχίες έχουν εγερθεί στη Γερουσία των ΗΠΑ. Σε μια ακρόαση σχετικά με το νέο δίκτυο τον περασμένο Δεκέμβριο, οι υπεύθυνοι της βιομηχανίας παραδέχτηκαν ότι δεν υπήρξαν μελέτες υγείας και ασφάλειας για την τεχνολογία 5G. Σε απάντηση, ο γερουσιαστής Richard Blumenthal (D-CT) επέκρινε την Αμερικανική Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών (FCC) και τη Διοίκηση Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) επειδή δεν διαφύλαξε το αμερικανικό κοινό. Όπως είπε στο τέλος της ακρόασης: "Επομένως, δεν υπάρχει καμία έρευνα σε εξέλιξη. Κινούμαστε στα τυφλά εδώ όσον αφορά την υγεία και την ασφάλεια".

Πρώτα τα ποντίκια

Αν και οι βιολογικές επιδράσεις των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων (EMFs) είναι γνωστές από το 1932, λίγες ανεξάρτητες μελέτες έχουν διερευνήσει σωστά την επίδρασή τους στην ανθρώπινη υγεία και πολλές που έχουν δημοσιευθεί έχουν κάνει ελέγχους μόνο στο εργαστήριο και σε ποντίκια. Αντ’ αυτού, οι κυβερνητικές υπηρεσίες βασίστηκαν σε μελέτες που είχαν χρηματοδοτηθεί από τη βιομηχανία κινητών τηλεφώνων, οι οποίες, προφανώς, δεν έδειξαν κανένα κίνδυνο.

Μια έρευνα του Εθνικού Προγράμματος Τοξικολογίας, ενός τμήματος του Υπουργείου Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ, ανακάλυψε αύξηση του κίνδυνου καρκίνου με τα παλαιότερα κινητά τηλέφωνα τεχνολογίας 2G και 3G, σε αρσενικούς αρουραίους. Το ερευνητικό έργο ύψους 25 εκατομμυρίων δολαρίων εξέθεσε τους αρουραίους σε 10λεπτες εκθέσεις ακτινοβολίας κινητών για δύο χρόνια.

Εν τω μεταξύ, οι ρυθμιστικές αρχές και οι οργανισμοί λαμβάνουν τεράστια ποσά από τους παρόχους δικτύων. Η FCC έφτασε τα 703 εκατομμύρια δολάρια από την πρώτη έκδοση αδειών 5G - με επιπλέον 100 άδειες που θα κυκλοφορούσαν τη στιγμή που γράφεται το άρθρο - και η αντίστοιχη υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου, Ofcom, κέρδισε 1,3 δισεκατομμύρια λίρες από τη δημοπρασία του νέου δικτύου.

Παρά το γεγονός ότι η βιομηχανία κινητής τηλεφωνίας δηλώνει ότι είναι ασφαλής για την υγεία, το 2011 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας όρισε την ακτινοβολία ραδιοσυχνότητας ως καρκινογόνο ομάδας 2Β, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να προκαλεί καρκίνο στον άνθρωπο και οι επιστήμονες φοβούνται ότι η νέα τεχνολογία 5G μπορεί να έχει μεγαλύτερες συνέπειες για την υγεία.

Κατασκευάστε περισσότερους πύργους

Το δίκτυο 5G είναι εξαιρετικά υψηλής συχνότητας (UHF) και εξαιρετικά υψηλής έντασης - το υπάρχον δίκτυο 4G λειτουργεί μέχρι 5 GHz, ενώ το 5G είναι μεταξύ 24 και 90 GHz και οι κίνδυνοι για την υγεία αυξάνονται με υψηλότερες συχνότητες, τουλάχιστον θεωρητικά.

Αν και είναι πιο ισχυρό, το 5G ταξιδεύει σε μικρότερες αποστάσεις. Τα μικρότερα κύματά του (MMVs) συνεπάγεται ότι θα χρειαστεί να εγκατασταθούν εκατομμύρια περισσότεροι πύργοι σε όλες τις ΗΠΑ και σε κάθε άλλη χώρα που εισάγει την τεχνολογία 5G. Ένας νέος 5G mini-πύργος - που στέκεται σε ύψος περίπου τεσσάρων μέτρων – εκτιμάται ότι θα εξυπηρετεί μόλις δύο έως οκτώ σπίτια.

Σε αντάλλαγμα για τις μεγάλες επενδύσεις τους, στους φορείς εκμετάλλευσης δικτύων έχουν χορηγηθεί εξουσίες «εξορθολογισμού» στις ΗΠΑ, πράγμα που ουσιαστικά σημαίνει ότι θα λάβουν αυτόματη έγκριση από τους σχεδιαστές.

Η δημόσια ειδοποίηση και οι δημόσιες ακροάσεις θα εξαλειφθούν, λέει το Environmental Health Trust. "Ακόμα κι αν κάθε ιδιοκτήτης σπιτιού στη γειτονιά αντιτάσσεται στις κεραίες στο δρόμο του, η αντίθεσή του αυτή θα αγνοηθεί", ισχυρίζεται η οργάνωση. Και πέρα από τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία, η αξία του ακινήτου μπορεί να μειωθεί κατά 20% -όπως συνήθως συμβαίνει όταν τοποθετείται κεραία κοντά από μία ιδιοκτησία.

Τα MMVs θα μπορούσαν να προκαλέσουν βλάβη στο δέρμα, στα μάτια και στο νευρικό σύστημα, σύμφωνα με τον Δρ Joel Moskovitz, καθηγητή δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο Berkeley της Καλιφόρνια. "Η ανάπτυξη του 5G αποτελεί ένα τεράστιο πείραμα για την υγεία όλων των ειδών", αναφέρει. Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός ότι τα MMV απορροφώνται εύκολα από το δέρμα και το νευρικό σύστημα.

Οι ανησυχίες του επαναλαμβάνονται από τον Δρ Yael Stein στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, ο οποίος, σε επιστολή προς την FCC, δήλωσε ότι τα MMVs αποτελούν απειλή για την υγεία των μικρών παιδιών, των εγκύων γυναικών και του αναπτυσσόμενου εμβρύου λόγω της εύκολης απορρόφησής τους από το δέρμα.

Ο καθηγητής Pall πιστεύει ότι η βλάβη μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερη. Παραθέτει οκτώ «μεγάλες βλάβες» που φοβάται ότι θα προκαλέσει το 5G, συμπεριλαμβανομένης της βλάβης του εγκεφάλου, των ενδοκρινικών ή ορμονικών συστημάτων και του οξειδωτικού στρες που προκαλεί πολλά χρόνια προβλήματα υγείας.3

Ας είμαστε επιφυλακτικοί

Στην έκκληση στην ΕΕ για το 5G, η ομάδα επιστημόνων ζητά ένα μορατόριουμ για την ανάπτυξη του δικτύου 5G έως ότου ανεξάρτητες και «πραγματικά αμερόληπτες» έρευνες μπορέσουν να αξιολογήσουν τους κινδύνους για την υγεία από όλες τις ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες, συμπεριλαμβανομένων παλαιότερων δικτύων κινητής τηλεφωνίας και Wi-Fi. Ζητούν επίσης η ΕΕ να θεσπίσει ασφαλή πρότυπα για τη μέγιστη συνολική έκθεση και να εκπαιδεύσει το κοινό σχετικά με τον τρόπο μείωσης της έκθεσής τους στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.

Σε μια επιστολή του 2015 προς τα Ηνωμένα Έθνη και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, μια άλλη ομάδα επιστημόνων δήλωσε ότι «τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία επηρεάζουν τους ζώντες οργανισμούς σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από τις περισσότερες διεθνείς και εθνικές κατευθυντήριες γραμμές... συμπεριλαμβανομένου αυξημένου κινδύνου για καρκίνο, κυτταρικού στρες, επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες, γενετικές βλάβες, βλάβες στο αναπαραγωγικό σύστημα, μαθησιακά προβλήματα και προβλήματα μνήμης και νευρολογικές διαταραχές».4

Όλα αυτά ήταν αρκετά για την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου ώστε να αλλάξει τις συμβουλές της σχετικά με τη χρήση κινητού τηλεφώνου, προτρέποντας τους ανθρώπους να περιορίσουν το χρόνο που έχουν το κινητό τους κοντά στο κεφάλι τους. Η βιομηχανία κινητής τηλεφωνίας δεν είναι τόσο σίγουρη και έχει επισημάνει ότι τα ποσοστά των καρκίνων του εγκεφάλου δεν έχουν αυξηθεί από τότε που ξεκίνησαν τα κινητά τηλέφωνα. Αυτό μπορεί να είναι αληθές συνολικά, αλλά όχι για έναν συγκεκριμένο τύπο που ονομάζεται πολύμορφο γλοιοβλάστωμα - ένας από τους πιο θανατηφόρους όλων των καρκίνων, με ασθενείς που έχουν μέσο χρόνο επιβίωσης μόλις ένα χρόνο μετά τη διάγνωση.5

Τελικά, τίποτα δεν έχει κριθεί. Οι επιστήμονες που ασκούν πιέσεις ώστε να καθυστερήσει η εφαρμογή του 5G επικαλούνται την Ευρωπαϊκή Αρχή Πρόληψης/προφύλαξης - ότι πρέπει να γίνεται έλεγχος από ανεξάρτητες αρχές ότι κάτι είναι ασφαλές πριν εκτεθούν τεράστιοι αριθμοί ανθρώπων σε αυτό. Αλλά αν οι αρχές προφύλαξης παραμεληθούν, δεν υπάρχει καμιά επιστροφή.

Γυναίκες, παιδιά (και μέλισσες)

Παρόλο που οι έγκυες γυναίκες και τα μικρά παιδιά πιστεύεται ότι διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, οι επιστήμονες επεσήμαναν ότι όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί θα μπορούσαν να επηρεαστούν.

Και ορισμένοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η ακτινοβολία από την τεχνολογία κινητών τηλεφώνων θα μπορούσε να είναι υπεύθυνη για την ξαφνική εξαφάνιση των μελισσών. Ενώ ορισμένοι υποστηρίζουν ότι τα παρασιτοκτόνα είναι η κύρια αιτία, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Punjab στην Ινδία πιστεύουν ότι η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία θα μπορούσε να είναι ο πραγματικός ένοχος. Μετά την έκθεση μελισσών στην ακτινοβολία, σημείωσαν ότι επηρέασαν τη συμπεριφορά και τη φυσιολογία τους, συμπεριλαμβανομένης μιας αιφνίδιας αύξησης των επιπέδων πρωτεϊνών, υδατανθράκων και λιπιδίων, που θεωρούν ότι μπορεί να είναι μια προστατευτική αντίδραση. Μόνο οι μέλισσες που εκτέθηκαν στην ακτινοβολία βίωσαν τις αλλαγές αυτές.6

Προστατεύστε τον εαυτό σας

Υπάρχουν μερικά πρακτικά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να μειώσετε τα επίπεδα ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στο σπίτι σας και τον τρόπο που σας επηρεάζουν.

Ενισχύστε το ανοσοποιητικό σας σύστημα: Τρώτε πολλά φρέσκα, οργανικά φρούτα και λαχανικά και αποφύγετε τη ζάχαρη και τα επεξεργασμένα τρόφιμα και ποτά.

Μετρήστε τα επίπεδα ακτινοβολίας: Χρησιμοποιήστε ένα μετρητή για να εντοπίσετε τους χώρους με τα υψηλότερα επίπεδα ακτινοβολίας και εφαρμόστε ειδικές επενδύσεις παραθύρων και χρώματα αποκλεισμού ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στους τοίχους.

Μειώστε τη χρήση του κινητού σας τηλεφώνου στο σπίτι: Αυτό περιλαμβάνει την απενεργοποίηση τη νύχτα, τη μη χρήση του στο υπνοδωμάτιό σας και τη χρήση συσκευών αποκλεισμού ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας ή προστατευτικής θήκης για το τηλέφωνο.

Απενεργοποιήστε το δρομολογητή Wi-Fi: Όταν δεν χρησιμοποιείται, όπως όταν πρόκειται να πάτε για ύπνο, απενεργοποιήστε το.

Πηγές

1 Electromagn Biol Med, 2012; 31: 34-51

2 5G appeal, www.5gappeal.eu

3 Pall ML. 5G: Great Risk for EU, US and International Health. May 17, 2018

4 International EMF Scientist Appeal: Scientists call for Protection from Non-ionizing Electromagnetic Field Exposure. May 11, 2015; updated: January 1, 2019. www.emfscientist.org

5 J Environ Public Health, 2018; 2018: 7910754

6 Toxicol Int, 2011; 18: 70-2.







Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

● Οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην ταυτίζονται με τα περιεχόμενα του άρθρου. Τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν με οποιοδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
● Οι διαχειριστές του ιστολόγιου δεν ευθύνονται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει.
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, γενικά και εναντίον των συνομιλητών ή των συγγραφέων.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα σχόλια με το θέμα.
● Με βάση τα παραπάνω οι διαχειριστές έχουν το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.