Παρασκευή 1 Μαρτίου 2019

To Παρίσι αιφνιδιάζει την Άγκυρα: Απόβαση γαλλικών μαχητικών στην Κύπρο – Κίνηση-ματ ετοιμάζει η Λευκωσία & με την Μόσχα

Ενώ η Τουρκία συνεχίζει να προκαλεί τον Ελληνισμό, η Λευκωσία λαμβάνει πρωτοβουλίες με σκοπό να σφυρηλατήσει συμμαχίες, λίγο πριν την μεγάλη κρίση.



Το Παρίσι στηρίζει σθεναρά την Κύπρο, ενώ οι ΗΠΑ διακριτικά μεν, αλλά με ισχυρή παρουσία δε, στέλνουν ισχυρό μήνυμα κατά της Άγκυρας.

Οι περιστάσεις είναι αρκετά κρίσιμες, καθώς ο ανεξέλεγκτος Ερντογάν, δηλώνει αποφασισμένος να προχωρήσει όσο πιο μακρυά γίνεται. Η Τουρκία δεν έχει άλλες επιλογές, ή τώρα, ή ποτέ, καθώς θα αποκλειστεί τελείως από το ενεργειακό παιχνίδι.

Κομβικό ρόλο στην περιοχή της Μεσογείου, ως σημείο αναφοράς μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής επιχειρεί να διαδραματίσει η Κύπρος στο πλαίσιο της PESCO. Η Κύπρος μπορεί να μην αποτελεί τη μεγάλη στρατιωτική υπερδύναμη εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαθέτει όμως ένα σημαντικό πλεονέκτημα το οποίο μπορεί να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στους σχεδιασμούς και τις δράσεις, τόσο σε επίπεδο PESCO, όσο και σε επίπεδο διμερών συνεργασιών με χώρες της Ε.Ε. λόγω της γεωγραφικής της θέσης, καθώς αποτελεί τη θαλάσσια πύλη της Ευρώπης για τη Μέση Ανατολή.

Ήδη σε αυτό το πλαίσιο είναι γνωστή η συνεργασία με τη Γαλλία, με τις διεργασίες να βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και σύντομα αναμένονται σημαντικές ανακοινώσεις.



Γαλλικά αεροσκάφη στη βάση «Αντρέας Παπανδρέου»

Στο πλαίσιο των συνεργασιών και του ρόλου που η Κύπρος θέλει να αναλάβει στην PESCO, είναι ήδη γνωστό ότι έχουν δρομολογηθεί και βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο οι διεργασίες συνεργασίας με τη Γαλλία για την οποία σύντομα αναμένεται να υπάρξουν ανακοινώσεις σε ανώτατο επίπεδο. Το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται στην Κύπρο και η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας, Φλοράνς Παρλί, η οποία επίσης θα έχει συζητήσεις με τον Κύπριο ομόλογο της Σάββα Αγγελίδη.

Το χρονικό σημείο της επίσκεψης της δεν έχει ακόμη «κλειδώσει», αλλά αυτό που αναφέρουν πηγές από το ΥΠΑΜ, είναι ότι πρόκειται για πολύ σημαντική επίσκεψη. Η κάθοδος της Φλοράνς Παρλί, θα σφραγίσει σε πολιτικό επίπεδο αυτά που εδώ και αρκετό καιρό δρομολογούνται σε τεχνικό επίπεδο μεταξύ των δύο χωρών, από αντιπροσωπείες στρατιωτικών.

Γάλλοι στρατιωτικοί βρίσκονται συχνά στην Κύπρο όπου έχουν επαφές και συζητήσεις με αξιωματούχους του ΓΕΕΦ και του υπουργείου Άμυνας, μελετώντας θέματα που αφορούν τη συνεργασία των δύο χωρών. Η οποία σε κάθε περίπτωση τονίζεται ότι εντάσσεται μέσα στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της PESCO και της συνεργασίας των δύο χωρών σε αυτό το επίπεδο.

Τις επόμενες μέρες θα βρίσκεται ξανά στην Κύπρο κλιμάκιο Γάλλων εμπειρογνωμόνων για επαφές με Κύπριους στρατιωτικούς, με τους οποίους θα συζητηθούν εξειδικευμένα θέματα συνεργασίας. Οι πληροφορίες του «ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΥ» της Κύπρου αναφέρουν ότι η προσοχή αυτή τη φορά θα στραφεί προς την αεροπορική βάση «Αντρέας Παπανδρέου» στην Πάφο και θα αφορά τη στάθμευση γαλλικών πολεμικών αεροσκαφών, στο πλαίσιο δραστηριοτήτων της Γαλλίας για δράσεις που αφορούν την PESCO στην περιοχή. Η βάση «Ανδρέας Παπανδρέου», έχει τις υποδομές και τις δυνατότητες για άμεση χρήση από πλευράς Γαλλίας.

Αναβάθμιση της βάσης Ευάγγελος Φλωράκης

Όσον αφορά το επίπεδο συνεργασίας στο ναυτικό με τη χρήση από τα γαλλικά πλοία της ναυτικής βάσης «Ευάγγελος Φλωράκης», θα χρειαστεί αναβάθμιση της για τις ανάγκες του γαλλικού ναυτικού. Δηλαδή η ναυτική βάση θα πρέπει να μπορεί να φιλοξενεί και να τροφοδοτεί πολύ μεγαλύτερα σκάφη από αυτά που η Κυπριακή Δημοκρατία διαθέτει σήμερα.

Τα έξοδα για την αναβάθμιση της ναυτικής βάσης θα καλυφθούν σε μεγάλο βαθμό από τα ευρωπαϊκά ταμεία, αφού η όλη προσπάθεια εντάσσεται στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της PESCO και αφορά μια ιδιαίτερα σημαντική περιοχή για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς ουσιαστικά αποτελεί το θαλάσσιο σύνορο της με τη Μέση Ανατολή.

ΚΙΝΗΣΗ-ΜΑΤ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΡΩΣΙΑ

Η Κύπρος θα καλωσόριζε τη συμμετοχή των ρωσικών εταιρειών σε διαγωνισμούς για τη διάνοιξη φυσικού αερίου στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της χώρας, δήλωσε ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

Ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης δήλωσε στο Sputnik την Πέμπτη πως ελπίζει ότι οι κυρώσεις της ΕΕ που επιβλήθηκαν στη Ρωσία καθώς και τα μέτρα αντιποίνων της Μόσχας με τη μορφή του εμπάργκο τροφίμων, θα εγκαταλειφθούν.

Παράλληλα όμως υποστήριξε ότι αυτό θα συμβεί μόνο όταν επιτραπεί από το πολιτικό περιβάλλον.

«Ελπίζω ότι οι πολιτικές εξελίξεις θα ακολουθήσουν μια κατεύθυνση που θα μας επιτρέψει να αφήσουμε πίσω μας τις κυρώσεις και τις αντεπιθέσεις, αλλά αυτό θα συμβεί μόνο όταν το επιτρέψουν οι πολιτικές συνθήκες», ανέφερε ο Γεωργιάδης.

Την ίδια στιγμή καλωσόρισε τη συμμετοχή των ρωσικών εταιρειών σε διαγωνισμούς για τη διάνοιξη φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της χώρας. Τον Δεκέμβριο, το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης επέκτεινε τις οικονομικές κυρώσεις που επιδιώκουν να χτυπήσουν τη Ρωσία, τις οποίες η ΕΕ εισήγαγε σε σχέση με την ουκρανική κρίση, μέχρι τις 31 Ιουλίου 2019.

Το 2014, η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε πολιτικές και οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία για αυτό που οι δυτικές χώρες ονομάζουν «προσάρτηση της Κριμαίας» και την υποτιθέμενη εμπλοκή της Ρωσίας στη σύγκρουση στα ανατολικά της Ουκρανίας.

Η Ρωσία αρνείται όλους τους ισχυρισμούς και επιμένει ότι η Κριμαία επανήλθε εκουσίως ως αποτέλεσμα ενός νόμιμου δημοψηφίσματος. Χτυπώντας με πολυάριθμες κυρώσεις, η Μόσχα εισήγαγε μέτρα αντιποίνων, συμπεριλαμβανομένου εμπάργκο τροφίμων, εναντίον μελών της ΕΕ και άλλων χωρών.


H ΓΑΛΛΙΚΗ ΦΡΕΓΑΤΑ «LANGUEDOC» ΣΤΗ ΚΥΠΡΟ

H Γαλλική φρεγάτα «Languedoc» βρίσκεται στην Κύπρο αυτές τις ημέρες, με ότι αυτό συνεπάγεται. Άψογη και σε πολλαπλούς τομείς η συνεργασία Κύπρου-Γαλλίας στον τομέα της άμυνας και της Ενέργειας!





Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

● Οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην ταυτίζονται με τα περιεχόμενα του άρθρου. Τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν με οποιοδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
● Οι διαχειριστές του ιστολόγιου δεν ευθύνονται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει.
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, γενικά και εναντίον των συνομιλητών ή των συγγραφέων.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα σχόλια με το θέμα.
● Με βάση τα παραπάνω οι διαχειριστές έχουν το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.