Δευτέρα 11 Μαρτίου 2019

Το θανατηφόρο εγκεφαλικό επεισόδιο του Λουκ Πέρι αποτελεί προειδοποίηση για νεαρούς ενήλικες

Υπήρξε αύξηση κατά 44% στους νέους ενήλικες που νοσηλεύτηκαν για εγκεφαλικό επεισόδιο κατά την τελευταία δεκαετία. Το αστέρι του «Beverly Hills, 90210» πέθανε στα 52 του αφού υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο

Με αφορμή το θάνατο του ηθοποιού, ο Dr. Mitchell S.V. Elkind, πρόεδρος της συμβουλευτικής επιτροπής American Stroke Association, μιλά για το εγκεφαλικό επεισόδιο λέγοντας:

«Αν και το εγκεφαλικό επεισόδιο επηρεάζει συχνά τα ηλικιωμένα άτομα, δεν είναι μόνο μια ασθένεια των ηλικιωμένων. Ο τραγικός θάνατος του Λουκ Πέρι υπογραμμίζει το γεγονός ότι το εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να επηρεάσει μεσήλικες και νεαρούς ενήλικες, ακόμα και παιδιά. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν ενδείξεις ότι τα ποσοστά των εγκεφαλικών επεισοδίων μεταξύ των νέων αυξάνονται στις Ηνωμένες Πολιτείες και αυτό απαιτεί πρόσθετη έρευνα».

Το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι η βλάβη που προκαλείται όταν η παροχή του αίματος σε μία περιοχή του εγκεφάλου σταματήσει, οπότε τα κύτταρα που δεν παίρνουν οξυγόνο πεθαίνουν.

Το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι η δεύτερη πιο συνηθισμένη αιτία θανάτου σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με την American Stroke Association (η οποία είναι τμήμα του Αμερικανικού Καρδιολογικού Συλλόγου) και υπολογίζονται 17 εκατομμύρια εγκεφαλικά επεισόδια παγκοσμίως κάθε χρόνο.

Το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι η πέμπτη κύρια αιτία θανάτου στις ΗΠΑ, σκοτώνοντας 140.000 ανθρώπους ετησίως. Κάθε 3΄ και 45΄΄ καταγράφεται κι ένας θάνατος από εγκεφαλικό στις ΗΠΑ. Είναι επίσης η κύρια αιτία αναπηρίας μεταξύ των Αμερικανών, καθώς μπορεί να αφήσει τους επιζώντες παράλυτους ή ανίκανοι να επικοινωνήσουν. Το εγκεφαλικό επεισόδιο κοστίζει στις Η.Π.Α. περίπου 34 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως σε υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης, φαρμάκων και χαμένων ημερών εργασίας.

Και ενώ τα εγκεφαλικά επεισόδια είναι πιο διαδεδομένα στους μεγαλύτερους ενήλικες, ένας αυξανόμενος αριθμός επιζώντων εγκεφαλικού επεισοδίου είναι μεταξύ 18 και 65 ετών, με αύξηση κατά 44% του αριθμού των νεαρών ενηλίκων που νοσηλεύονται λόγω εγκεφαλικού επεισοδίου κατά την τελευταία δεκαετία.

Περίπου το 15% των ισχαιμικών εγκεφαλικών επεισοδίων (εκείνων που προέρχονται από αποκλεισμένες αρτηρίες) εμφανίζονται σε νεαρούς ενήλικες και εφήβους.

Ένας άλλος μύθος είναι ότι πρόκειται για ασθένεια ανδρική. Στην πραγματικότητα, 55.000 περισσότερες γυναίκες έχουν ένα εγκεφαλικό επεισόδιο σε σύγκριση με τους άνδρες κάθε χρόνο, και αυτό το χτυπά ιδιαίτερα στις γυναίκες επειδή τείνουν να ζουν περισσότερο από τους άνδρες.

Έτσι οι ηλικιωμένες γυναίκες που επιβιώνουν από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο είναι συχνά πιο πιθανό να ζουν μόνες τους ή να ζουν σε μια μακροχρόνια μονάδα υγειονομικής περίθαλψης μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, και τείνουν να έχουν μια χειρότερη ανάκαμψη. Και οι έγκυες και οι γυναίκες στις έξι εβδομάδες μετά την ανάπαυλα έχουν τριπλάσιο κίνδυνο να υποφέρουν από τον τύπο του εγκεφαλικού επεισοδίου που προκαλεί αιμορραγία στον εγκέφαλο σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη. Οι έγκυες και οι γυναίκες μετά τον τοκετό έχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο για θρόμβους που μπορεί να προκαλέσουν εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ο Δρ Elkind σημείωσε ότι δεν γνωρίζουμε ακόμα την ακριβή αιτία του εγκεφαλικού επεισοδίου του Πέρι, αλλά «είναι σημαντικό για τους ανθρώπους να γνωρίζουν τους παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο». Και οι περισσότεροι από αυτούς μπορούν να προληφθούν ή να ελεγχθούν. Περιλαμβάνουν το κάπνισμα, την υψηλή αρτηριακή πίεση, τον διαβήτη, την υψηλή χοληστερόλη, την παχυσαρκία, και άλλες καρδιαγγειακές παθήσεις όπως οικογενειακό ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου ή καρδιακής νόσου ή κολπική μαρμαρυγή (γνωστή και ως AFib ή διαταραχή του καρδιακού ρυθμού).

Ωστόσο αυτό που αποφεύγεται να συζητηθεί ακόμα και να γίνει αποδεκτό από τις ιατρικές ομοσπονδίες και οργανισμούς, ακόμα και τον ίδιο τον ΠΟΥ, είναι οι έρευνες και προειδοποιήσεις ανεξάρτητων επιστημόνων για τις επιπτώσεις της ραγδαίας ανάπτυξης της ασύρματης ακτινοβολίας.

Μιλάμε, λένε, και κανείς δεν μας ακούει. Προφανώς γιατί η ασύρματη τεχνολογία εκτός του ότι είναι πολύ ισχυρή, είναι και αυτή που συνεργάζεται με την παγκόσμια στρατιωτική βιομηχανία και τις Άμυνες. Ίσως έτσι εξηγούνται και οι ωτασπίδες στα αυτιά των ειδικών και αξιωματούχων όταν κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και ειδικά τώρα που η 5G θα βάλει και την τελική υπογραφή.

Σκεφτείτε μόνο: Γιατί στις ΗΠΑ να αυξάνουν ραγδαία τα ποσοστά εγκεφαλικών επεισοδίων όταν σύμφωνα με μελέτες οι Αμερικάνοι έχουν κάνει στροφή προς μια πιο υγιεινή ζωή, και να προσέχουν τη διατροφή τους, το κάπνισμα, αλλά και την άσκηση;




Πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

● Οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην ταυτίζονται με τα περιεχόμενα του άρθρου. Τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν με οποιοδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
● Οι διαχειριστές του ιστολόγιου δεν ευθύνονται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει.
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, γενικά και εναντίον των συνομιλητών ή των συγγραφέων.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα σχόλια με το θέμα.
● Με βάση τα παραπάνω οι διαχειριστές έχουν το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.