Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018

Άθεο παραλήρημα Γαβρόγλου – Φίλη μετά την απόφαση του Σ.Τ.Ε για τα Θρησκευτικά





 Υβρεις προς τους δικαστές που έκριναν αντισυνταγματικές τις αλλαγές στα (νέα) Θρησκευτικά. Κόλπα για να μην εφαρμόσουν την απόφαση
Δεν τελείωσε ακόμη ο «πόλεμος» κατά των Θρησκευτικών
Αναμένονται οι επόμενες κινήσεις του υπουργείου Παιδείας μετά το χαστούκι του ΣτΕ στα προγράμματα σπουδών


Από τον Αντώνη Τριανταφύλλου
Τεκτονικές αναταράξεις στον τρόπο διδασκαλίας του μαθήματος των Θρησκευτικών φέρνει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το μάθημα των Θρησκευτικών. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται στο εξής το πώς το υπουργείο Παιδείας θα πειθαρχήσει στη δικαστική απόφαση που λήφθηκε με ευρύτατη πλειοψηφία (20 από τα 25 μέλη), αλλά και η στάση που θα τηρήσει η Εκκλησία της Ελλάδος.


Η απόφαση του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου είναι κόλαφος για την Υπουργική Απόφαση (ΥΑ) Φίλη, η οποία έχει αντικατασταθεί από άλλη, του Κώστα Γαβρόγλου, που αποτελεί πρακτική και ουσιαστική συνέχειά της.

Είναι πιθανόν, λοιπόν, και η Υπουργική Απόφαση Γαβρόγλου να πάει στον κάλαθο των αχρήστων, καθώς εκκρεμεί εναντίον της προσφυγή.

Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι ο Νίκος Φίλης αποχωρώντας από το υπουργείο Παιδείας, αλλά και στη συνέντευξή του στην «κυριακάτικη δημοκρατία» στις 11-6-2017 έλεγε: «Εγώ μπορεί να έφυγα, τα νέα Θρησκευτικά έμειναν». Αυτή τη «γραμμή» τηρεί και ο Κώστας Γαβρόγλου, όπως φάνηκε και από τις χθεσινές δηλώσεις του στο Πρώτο Πρόγραμμα, όταν υποστήριξε ότι το κράτος έχει συνέχεια.Πώς διδάσκονται σήμερα οι μαθητές τα Θρησκευτικά και τι αλλαγές φέρνει η απόφαση του ΣτΕ; Το 2016 με την Υπουργική Απόφαση Φίλη εισήχθησαν τα νέα προγράμματα των Θρησκευτικών, που στο τέλος εκείνου του σχολικού έτους καταργήθηκαν και αντικαταστάθηκαν μέσω της Υπουργικής Απόφασης Γαβρόγλου. Η διδασκαλία δεν γίνεται με συγγράμματα, αλλά μέσα από τους Φακέλους Μαθητή. Αυτοί, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, έχουν προσωρινό χαρακτήρα και θα χρησιμοποιούνται μέχρι να γραφτούν νέα συγγράμματα.

Τόσο οι Φάκελοι Μαθητή όσο και τα Προγράμματα Σπουδών, με βάση τη συμφωνία Πολιτείας - Εκκλησίας, θα πρέπει να επαναξιολογηθούν στο τέλος του σχολικού έτους από το ΙΕΠ, την τριμελή επιτροπή της Εκκλησίας και τον εκπρόσωπο της Εκκλησίας της Κρήτης, ώστε να γίνουν οι αναγκαίες αλλαγές. Μάλιστα, ο μητροπολίτης Υδρας Εφραίμ στην εισήγησή του προς την Ιεραρχία τον Μάρτιο του 2017 είχε προειδοποιήσει για τον κίνδυνο οι Φάκελοι Μαθητή να γίνουν «δούρειος ίππος», αν δεν απαιτήσει η Εκκλησία την αντικατάστασή τους από νέα συγγράμματα. Βέβαια, η απόφαση του ΣτΕ δίνει συγκεκριμένη κατεύθυνση στο πώς πρέπει να δομηθούν τα νέα Προγράμματα Σπουδών των Θρησκευτικών, με τρόπο ώστε να ανταποκρίνονται στην επιταγή του άρθρου 16 του Συντάγματος, που αναφέρεται στην ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης των μαθητών.

Εχασαν την ψυχραιμία τους οι ιδεοληπτικοί συριζαίοι 
 
Τον εκνευρισμό του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης που προκάλεσε η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το μάθημα των Θρησκευτικών αποκαλύπτουν οι παραληρηματικές δηλώσεις του Κώστα Γαβρόγλου και του Νίκου Φίλη, οι οποίοι επιτέθηκαν με σκαιούς χαρακτηρισμούς στη Δικαιοσύνη, φανερώνοντας ότι δεν μπορούν να «χωνέψουν» την απόφασή της.
Με ακραίες εκφράσεις σχολίασε ο Κώστας Γαβρόγλου την απόφαση του ΣτΕ. Σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα υποστήριξε: «Δεν θα υποκύψει η κυβέρνηση στον σκοταδισμό που κάποιοι θέλουν να φέρουν σε αυτόν τον τόπο». Προσπάθησε βέβαια, με έντεχνο τρόπο, να δείξει ότι η κυβέρνηση σέβεται την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης λέγοντας: «Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει τη θέση της και ως προς το πόσο σέβεται τους θεσμούς και το έχουμε δείξει στην πράξη και το αποδεικνύουμε κάθε μέρα». Και το υπουργείο Παιδείας θεσμικά επιτέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, υποστηρίζοντας ότι με την απόφασή του πηγαίνει την εκπαίδευση και την κοινωνία «πολλά χρόνια πίσω, καθώς ταυτίζεται και συντάσσεται με απόψεις ακραίων και σκοταδιστικών θεολογικών κύκλων».
Χολή έσταξε κατά του ΣτΕ και ο Νίκος Φίλης. Ο πρώην υπουργός Παιδείας υποστήριξε ότι το ΣτΕ υιοθετεί απόψεις ακραίων φονταμενταλιστών. «Μήνυμα αναχρονιστικής αναδίπλωσης και κατήχησης στα σχολεία» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο.
Η Νέα Δημοκρατία στήριξε την απόφαση του ΣτΕ και επέκρινε την κυβέρνηση, και ειδικά το υπουργείο Παιδείας, ότι παραβίασε το Σύνταγμα.

Διπλωματική στάση τηρεί ο Ιερώνυμος 
 
Διπλωματική στάση τήρησε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας που ακύρωσε την υπουργική απόφαση Φίλη για τη διδασκαλία των Θρησκευτικών. «Εκκλησία και Πολιτεία θα συνεχίσουν τη συνεργασία τους» τόνισε χθες με νόημα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, αναφορικά με την απόφαση του ΣτΕ για το μάθημα των Θρησκευτικών.
Ο κ. Ιερώνυμος υπογράμμισε ότι ο ίδιος και η Εκκλησία «σεβόμαστε πάντα τις αποφάσεις των δικαστηρίων», ενώ σημείωσε ότι «αυτό το θέμα (σ.σ.: η υπόθεση του μαθήματος των Θρησκευτικών) έχει μια συνέχεια», υπενθυμίζοντας ότι «έχουμε συμφωνήσει με το υπουργείο η Εκκλησία και η Πολιτεία να συνεχίσουν τη συνεργασία τους, ώστε αυτό που θα βγει στο τέλος να γίνει βιβλίο».
 
Οι διεργασίες 
 
Πράγματι, από τον Ιούνιο του 2017 η Ιεραρχία είχε αποφασίσει να διατηρηθεί η τριμελής επιτροπή με τους μητροπολίτες Υδρας Εφραίμ, Μεσογαίας Νικόλαο και Μεσσηνίας Χρυσόστομο που θα μελετήσει και θα αξιολογήσει το δογματικό περιεχόμενο των φακέλων σπουδών και των νέων συγγραμμάτων που θα γραφτούν για τη διδασκαλία στο εξής του μαθήματος.
Μάλιστα, η συμφωνία προβλέπει ότι η επιτροπή της Εκκλησίας της Ελλάδος και ο μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου Ανδρέας από την Εκκλησία της Κρήτης θα πρέπει να δώσουν την έγκρισή τους για το περιεχόμενο των νέων συγγραμμάτων προτού δοθεί η εντολή για το «τυπωθήτω».

Ηρακλής Ρεράκης: Θα τολμήσουν «πραξικόπημα»; 
 
Την ανάγκη το υπουργείο Παιδείας και η διοίκηση να σεβαστούν και να εφαρμόσουν το περιεχόμενο της απόφασης του ΣτΕ τονίζει, μιλώντας στη «δημοκρατία», ο Ηρακλής Ρεράκης (φωτό), καθηγητής στο Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του ΑΠΘ και ένας από τους πρωτεργάτες της προσφυγής στο ΣτΕ, μαζί με τον μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ.
«Εφόσον το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο έκρινε ότι τα προγράμματα σπουδών είναι αντίθετα με το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), το υπουργείο Παιδείας είναι υποχρεωμένο να σεβαστεί τη δικαστική απόφαση και να την εφαρμόσει, ακόμα και αν διαφωνεί» τόνισε ο πανεπιστημιακός και αρθρογράφος στην εφημερίδα «Ορθόδοξη Αλήθεια» και σημείωσε ότι «σε αντίθετη περίπτωση, μπορούμε να μιλάμε για πραξικόπημα κατά της διάκρισης των εξουσιών, δηλαδή για βαρύ πλήγμα κατά της δημοκρατίας και του νομικού μας πολιτισμού. Οι αποφάσεις του ΣτΕ είναι δεσμευτικές για τη διοίκηση, όπως ορίζεται στο άρθρο 95 του Συντάγματος». Ο κ. Ρεράκης υπογράμμισε, ακόμα, ότι «ένα πρόγραμμα σπουδών που δεν υπηρετεί την ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης των Ελλήνων, αλλά αντίθετα χρησιμοποιεί ένα πολυθρησκειακό σύστημα διδασκαλίας, ακατάλληλο από παιδαγωγικής και θεολογικής πλευράς για τα ορθόδοξα Ελληνόπουλα, είναι βέβαιο ότι κλονίζει την ορθόδοξη χριστιανική συνείδηση και επομένως είναι αντισυνταγματικό». Σε ερώτηση πώς πρέπει να κινηθεί στο εξής η Εκκλησία, ανέφερε ότι «εφόσον οι ανώτατοι δικαστικοί της πατρίδας αποφάσισαν υπέρ της ορθοδόξου διδασκαλίας, δεν μπορεί η διοίκηση της Εκκλησίας μας να πράξει κάτι διαφορετικό».

 Α λα καρτ. Δεν περιμέναμε βέβαια κάτι διαφορετικό από ανθρώπους που έχουν μια κάπως ιδιόμορφη αντίληψη περί δικαιοσύνης.

Α. Παπαγιάννης,ιατρός
Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το προωθούμενο ‘νέο’ μάθημα των Θρησκευτικών στην εκπαίδευση δεν ήταν βέβαια αυτό που περίμεναν οι κυβερνητικοί εισηγητές του.

Με ψήφους 20:5 το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικό το πρόγραμμα αυτό, και οι πάτρωνές του (υπουργείο παιδείας και κυβερνών κόμμα) ξύνισαν τα μούτρα και έσπευσαν να προβούν σε δηλώσεις περί ακραίων στοιχείων, σκοταδισμού και οπισθοδρόμησης.
Δεν περιμέναμε βέβαια κάτι διαφορετικό από ανθρώπους που έχουν μια κάπως ιδιόμορφη αντίληψη περί δικαιοσύνης (το λέω όσο γίνεται πιο ανώδυνα). Διότι είναι σαφές ότι η εκτελεστική εξουσία σέβεται τη δικαιοσύνη όσο η τελευταία δεν μπαίνει εμπόδιο στις επιδιώξεις της. Τότε η δικαιοσύνη είναι ‘ανεξάρτητη’ και αξιοσέβαστη. Σε αντίθετη περίπτωση καταφεύγει στη γνωστή τακτική της υβριστικής απαξίωσης: όποιος δεν ακολουθεί τη γραμμή μας είναι ακραίος, ρατσιστής, σκοταδιστής και άλλα συναφή. Κάτι τέτοιο δεν γίνεται και στα γήπεδα; Αν ο διαιτητής ευνοεί την ομάδα ‘μας’, είναι άξιος και δίκαιος. Αν σφυρίζει εναντίον μας (κατά τη γνώμη μας), είναι ‘πουλημένος’. Διαλέγετε και παίρνετε.

Πηγή


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

● Οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην ταυτίζονται με τα περιεχόμενα του άρθρου. Τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν με οποιοδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
● Οι διαχειριστές του ιστολόγιου δεν ευθύνονται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει.
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, γενικά και εναντίον των συνομιλητών ή των συγγραφέων.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα σχόλια με το θέμα.
● Με βάση τα παραπάνω οι διαχειριστές έχουν το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.